Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5256 / Fuji X100 och Pixelracet (Å litet om Leica M8)

Och pixelracet drivs såklart av kameraindustrin och andra, typ internetsidor och bloggare! Å så e det nog vi grabbar som gärna hjälper till också! Vi är ju oftast mer teknikintresserade än bildintresserade! ;) Men det här e såklart känsliga saker att påstå det! Så ursäkta mej!  ;)

Å varför jag kom in på det här med pixlar, de va att jag läste om Leica M8, såg bilder tagna via Leica M8, och tyckte, va f-n 10 mpix kanske räcker! Å då tänkte jag att jag har ju en tio år gammal Fuji X100 på 12 mpix, så då måste det ju också räcka!

.

Och så plockar jag fram några äldre bilder tagna med X100 och tycker faktiskt vid närmare påseende att det räcker! I alla fall för att lägga ut på nätet! Nu jobbar nog X100 på full öppning i den här fotomiljön och med extra ISO, och så är det frihandstagning på modellen på översta bilden, en modell som även rör sig! Så vill man ha skarpare bilder så e stillastående som på den nedre bilden ett bra tips!

/Bengan

Ps. Den här översta bilden, den har jag i en 50 x 60 cm Crimsonkopia, och det funkar bra att ha på vägg!

Postat 2020-12-10 13:37 | Läst 1332 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5254 / Mera om Fuji X100

Hittar ännu en litet äldre bild som är tagen med Fuji X100! Och jag tycker att skärpan räcker bra, trots bara 12 mpix! Men bilden kanske blir litet mer filmlik, om man jämför med de bilder som kommer ut från de högpixelkameror som finns i dag! Tycker jag i alla fall! :)

/Bengan

Postat 2020-12-09 18:53 | Läst 1544 ggr. | Permalink | Kommentarer (27) | Kommentera

Straight 5253 / Fuji X100, å hur många pixlar behöver man för att ta bilder?

Sitter och tittar på en gammal bild tagen med en gammal kamera, Fuji X100 med 12 mpix! Kameran kom år 2010! Och när Fuji X100 kom så va den tillräckligt bra i pixelväg! Recensenter och användare talade mycket om hur skarpa bilder det kom ut ur kameran!  Vad kan numera vara begränsningen med att använda den här kameran? 

/Bengan

Ps. Å man får en Fuji X100 ganska billigt numera!

Postat 2020-12-08 21:04 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5252 / M Leica, gatufoto i kyla, och så hade Julkalendern kommit! :)

Idag så fotade jag slut filmrullen i M6:an, och testade samtidigt om Canonoptiken funkade bra i kyla! Den e nyligen omfettad! Det va plus 4 och blåsig, så fingrarna blev snabbt kalla! Men optiken funkade utmärkt! Och nu skall det bli intressant att se negativen då jag använde bländare 1,5 och en 1/30-del på 400 ISO! Det e på full öppning som ljusstark optik skall användas! Allt annat e fegt! Film är Hp5 Plus, och framkallare D-76 senare i kväll!

.

Väl hemkommen så blev det kaffe, hembakta bullar och så hade Julkalender kommit som synes! :) LP Fotos auktionskatalog låg i brevlådan! Det va en mycket intressant, trevlig och allmänbildande läsning till kaffet! Och e du Leicanörd, det finns saker i Katalogen, jag lovar! :)
(Å en del annat också såklart)

/Bengan

Postat 2020-12-07 19:17 | Läst 1265 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5251 / Gatufoto är nog inget samlat begrepp

Om man inte sätter regler för det! Och det kanske kan vara bra när så många är inblandade numera och då de även vill vara på en begränsad bildplats med sina bilder! Eller kanske kalla det för en populär digital inhängnad! Jag menar också, att med dagens teknik så kan alla ta ett foto på gatan! Och det går även att ta många bilder numera! Och det går även att ta bilder så det knappt märks! Ljudlöst liksom! Och kameran ställer såklart in sig själv!

Och man kan kalla även det för gatufoto! Obsolut inget fel med det! Det gäller ju att fånga ett ögonblick! Men det kan bli väldigt många bilder av det här om man inte ser upp! Kanske så många att en betraktare tröttnar att titta efter ett tag! Betraktaren kanske kommer att tänka på diabildvisningar förr, när släkten ville visa hela sommarsemestern med alla sin barn och barnbarn, både friska och snuviga, även med snuvnärbilder! ;) Den visningen kunde man inte gå ifrån, men numera går det ju bra att gå ifrån bildvisningar utan att det märks!

Ok, det om det!
Ni ser den här gatufotobilden här ovan! Det finns säkert synpunkter på om det här är en riktig gatufotobild! Jag påstår det i alla fall det! Ni ser gatan va? :) Och just på den här bilden märks man litet extra när man fotar! Man står mitt i gatan alltså! Man måste även då se upp så det inte kommer någon bil bakifrån! Och vad skall man kalla bilden för? Coronatider! ;) Då förstår nog flera det konstnärliga budskapet! :)

Nåja, nu innehåller den här bilden något annat också! Det är inte bara yta på bilden, utan även ett djup! ;) Först och främst, så är bilden tagen med en äldre digitalkamera,  dagens kameror åldras ju fortare än förr! Och med en adapter, och så ännu en adapter, och på det ett objektiv från 1930-talet! Sonnar 1,5/5 cm! Objektivet är inte T-behandlat! (Nu e nog det här överfödig information, det här om T-behandlingen alltså, det e nog få som vet vad det är) Så att fota gatufoto med den här beskrivna utrustningen, ger inga större fördelar! Så varför då ta bilder med det här? För att det går! :)

.

Här e fotoutrustningen! Och vad gäller kaffekoppen, så finns det ju kaffekapslar numera, så varför hålla på å krångla med att köpa bönor, å mala kaffet varje gång man skall ha en kopp! För att det går! :)

Nog för nu från centralorten! :)

/Bengan

Ps. Visst blir det fina färger med 1930-tals optiken! :)

Postat 2020-12-05 12:56 | Läst 1429 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa