Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5274 / Varför retrooptik?

Varför har det blivit så populärt att använda gamla analoga eller analogliknande objektiv! Att använda dom på en analog kamera, det kan väl gå an, men de här äldre objektiven används även på digitalkameror och det tillverkas massor av olika adapters! Men det är ju inte någon större fördel om man är ute efter skärpa och liknande att använda äldre optik! Intressant fråga det här!

Och så nytillverkas äldre konstruktioner, med en retroutseende men med ett nyutvecklat innehåll! Ett exempel är Cosina Voigtländer Nokton 50 mm f/1,5 
Och här kan man välja på SC eller MC och olika yttre utföranden på optiken, som svart, silver eller Nickel/Svart!
Nickel/Svart, ja då e vi inne på 1930-talet! :)

Nu e det här retrofotandet inte så stort, om man tänker på mängden av digitala fotografer numera, och även för den pyttelilla gruppen analoga fotografer!
Men en tillräckligt stor grupp finns för att företag skall börja nytillverka objektiv! Retroobjektiv alltså! :)

Men det som också blir intressant i det här, både vad gäller digital och analog fotografi vad gäller de nya och vanliga objektiven så verkar det inte räcka med bara skärpa! Det kanske skall finnas något annat, litet mera subtilt i ett objektiv!

/Bengan

Postat 2021-01-10 14:45 | Läst 1754 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5273 / Varför fotografera?

De är en bra fråga just nu! Jag tog i alla fall några bilder med en optik som Fuji inte rekommenderar att använda på X-E1!

.


Men jag tycker optiken fungerar bra att fota med!

Och vi är ute och går mycket numera! Igår fick vi sällskap av Doris! Doris är också en gårdshund, och det kändes bra att ta en promenad med en hund igen! Doris började med att leta efter Roffe på vår tomt! Det gör vi också hela tiden, letar efter Roffe alltså!

Det blev i en promenad på några timmar med sällskap av Doris! Det kändes bra i oredan! Tack för den promenaden Doris!
Vi hoppas att Doris vill gå med oss flera gånger, det kändes så i alla fall! :)

/Bengan

Postat 2021-01-09 17:08 | Läst 1464 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5272 / Det va en hyffsat spännande Tv-serie, fast slutet va litet overkligt! ;)

Jag har följt en Amerikansk Tv-serie under några år! Tycker serien varit bra, stundtals i alla fall, men kanske inte så himla spännande hela tiden, litet av parkteater liksom, men ofta mycket burlesk, å det gillar jag! Och det händer saker i serien som såklart inte skulle kunna hända i verkligheten, men det får man stå ut men när det gäller Tv-fiktioner! Det e väl slutet på serien som jag tycker det spårade ur för mycket! Litet för mycket fantasi inlagd i slutet liksom! Man måste nog ändå som Tv-serieregissör hålla koll på vad som skulle kunna vara litet realistisk och inte spåra ur helt i händelsen!

Skall berätta, serien handlar om en Amerikansk president, och på slutet då han har förlorat makten så skall hans anhängare göra en form av palatsrevolution och inta Capitolium! Men då blir det mest Bananrepublik alltså! Men Errol Flynn i huvudrollen! (Skoj bara)

Och tycker att författarna till den här Tv-serien ändå inte riktigt fattat den nuvarande verkligheten i USA! Tror dom att en folkmassa skulle kunna ta sig in i en av de mest välbevakade husen i USA, Capitolium alltså! Hallå! Det blev nog allt litet för mycket cowboysfilm av det hela på slutet! ;)

Men så här, USA som har världens bästa spaningsteknik och vapen och övervakning som nästan ingen annan stormakt har, skulle dom inte kunna klara av att fatta att nå't e Pg? Hört talas om telefonavlyssning och internetavlyssning och även manuell spaning, typ infiltrering? 
Och se'n när dom kommer, demonstranterna alltså, att inte kunna stoppa dom som e på väg uppför en trappa!
Har ingen av vakterna sett filmen om Pansarkryssaren...(vad den nu heter)

Synd att en så'n hyffsat bra Tv-rulle skulle ha ett så'nt klantigt slut och overkligt slut! Sånt här skulle aldrig kunna hända i verkligheten!
Då skulle USA skämmas ögonen ur sig!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-01-08 15:26 | Läst 1568 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 5272 / Varför finns så mycket konstiga objektiv till just Leica?

Ett av de första piratobjektiven på Leica! (Har visat bilden tidigare)

Jag har surfat runt i dag efter läsningen efter de "nya objektiven" till Leica, som det stod om i Leica Rumors! Och började titta på Hugo Meyers Plasmat igen! Här e ett äldre prospekt från Meyer Optik!

Och jag hittar en del andra objektiv, och de flesta av de här udda objektiven använder man på en M Leica! Och visar gärna upp det också! Ett intressant men även ganska exklusivt ämne, för de här objektiven kostar! Och det är ju inte bara Plasmater som det handlar om!
Här är litet mer nördig läsning!

.

Men sanningen att säga, så tecknar såklart de här objektiven inte riktigt lika bra som de mer moderna objektiv som vi använder numera, så varför använda de här då? Svaret e väl det gamla vanliga, för att det går! :)

/Bengan

Postat 2021-01-07 22:39 | Läst 1353 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5271 / Nya och udda objektiv till Leica *BLOGGEN UPPDATERAD*

Äldre piratoptik på Leica!

Alltså, det kommer ett antal spännande objektiv till Leica framöver! Å ni som har fotograferat några år känner nog igen några namn på objektiven! Och det är inte Leica som tillverkar den här optiken utan det är andra tillverkare! Men det är inga nyheter, det här med "piratoptik" till Leica, det har förekommit tidigare, som tex Zeiss, Nikon, Canon, Zunov och nu kommer det nya "pirater" som även utgår från klassiska konstruktioner! :)

Så vad sägs om Vario Prasma 50mm f/1.5?
Läs mera här!

Eller Dagor 40mm f/6.3, Ernostar 50mm f/1.8, Petzval 58mm f/2 och Planar 50mm f/3.7
Läs mera här!

 Å det finns flera kul objektivnyheter om ni bläddrar vidare i Leica Rumor!

* Och det går såklart att sätta Contax G-optik på Leica! Läs mera här!

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-01-06 22:20 | Läst 1124 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa