Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5270 / Just nu blir det många promenader

Vissa dagar känns det bättre att vara ute än att vara hemma, trots snålblåst! För då blir det annat att tänka på under några timmar! I dag blev det en runda runt antroposofområdet i Järna! Vi hade thermos med kaffe och fikabröd med oss, och tänkte försöka hitta en läplats utomhus! Men vi hittade ingen bra plats i snålblåsten, men av någon anledning så stod dörrarna till Kulturhuset öppna, så vi gick in för att se om fiket möjligtsvis va öppet! Stor chansning en trettondag! ;)

Men de va såklart stängt, men då vi va i en folktom sal med tomma fikabord så satte vi oss vid ett av borden och tog fram vårt eget fika! Skönt att komma inomhus också! Efter en halvtimme kom en man och sa, "Oj då, är det folk här"! Vi berättade om vår tur i området och att det va skönt att sitta inne och fika! "Vilken tur då att jag glömde låsa dörrarna, sa han, men nu måste jag låsa för jag skall gå hem!" Så vi städade av bordet, tackade för att ha fått sitta och fika inomhus och gick till bilen!

Jag har börjat fota Leica M-A original ett tag, eller rättare sagt, jag prövar att fota som jag gjorde på 1960 och 1970-talet! Med en M Leica, och en fast optik, film men utan exponeringsmätare! (Jovisst fanns det exponeringsmätare på 1960 och 1970-talet om någon nu undrar) Å det här går nog bra, eller rättare sagt, det får jag se efter framkallningen!  Men visst e det ovant! Och känns osäkert utan de hjälpmedel som numera finns i en modern kamera! Så jag va nog tuffare förr!  Å nå'n undrar nog varför fota så här? För att det går! Å i dag va det Sunny 16 utan sol! :)

/Bengan

Ps. Här va jag tuffare! 1962 typ! ;)

Postat 2021-01-05 19:53 | Läst 1408 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5269 / En tidigare Leica M-A för kreativa fotografer! ;)

"Absolut pålitlighet, ren mekanisk excellens! Som en rent mekanisk kamera är Leica M-A ett precisionsinstrument som har reducerats så dramatiskt till det väsentliga så att den öppnar helt nya kreativa horisonter för fotografen" 
Läs mera här!

Men inte vet jag om det va så himla kreativa horisonter när jag fotade med kameran här ovan som är mycket lik Leica M-A! ;) Men jag skall stoppa in en rulle film till i min Leica M4, en kamera som också e helt mekanisk, och hoppas att horisonterna snart börjar att vidga sig! ;)

/Bengan

Postat 2021-01-04 13:16 | Läst 1285 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5268 / Fortsatta funderingar efter Erwin Puts avsked från Leica

Mycket gammal M Leicabild!

En gång i tiden gick Leica, med sin M Leica, sin egen väg bland alla SLR-kameror! Och det gick ganska bra i början, även om det fanns en del allvarliga ekonomiska svackor vid några tillfällen! Men så kom det digitala, och Leica kom tyvärr ut sent på banan, men det gick trots allt bra se'n med M systemet, ett system som va gammalt och som inte var någon direkt fördel i den nya digitala tiden! Men Leica fyllde såklart på med en del andra modeller, både kompakta digitalkameror och flera icke så kompakta! Och märket Leica gjorde såklart sitt till så att det hela fungerade ekonomiskt!

Och numera, så finns ju både Huawei och Panasonic i Leica, som Erwin Puts påmint oss om, och det digitala M-systemet marknadsförs fortfarande som den sanna arvtagaren till M Leica. Men M-systemet måste nog ändå betraktas som omodernt och förankrat i en annan tid! Det ser man i dem mekaniska tekniken i M-kameran och även i sökaren, men även vad gäller optiken! Nu menar jag inte skärpan på optiken, utan mera att optiken har ett annorlunda och svårare anpassningsavstånd till sensorerna än vad de flesta DSLR har!

Men nu har ju film börjat nytillverkas! Analogfotandet ökar! Så jag undrar då såklart vad den nya analoga och litet billigare M-Leican innebär! Leica kanske tycker det är läge för en riktig M Leica igen! Läs mera här!

Over the past year, there have been rumours that film camera production would cease. However, Mr Daniel said that Leica was committed to continued manufacturing of film cameras. He emphasised that there is a huge growth in demand for second-hand Leica film bodies and new cameras are on backorder. This level of interest in film cameras was something that he hadn’t seen since the arrival of the digital Ms over ten years ago.”
Från Leica Rumors. (source: Macfilos)

Vad gäller gubbar!  ;) 
"Dr Kaufmann confirmed that demand for film cameras is greater than the production capacity. He pointed out that this interest is largely coming from younger photographers up to, probably, the age of 35. Older customers tend to be “more happy shooting digital”

Så e det nog, gubbar i min ålder e bekväma, snabbt skall det gå! ;)
"Och att hålla på att blaska med kemi e inte min grej heller numera" e nog ett standardsvar!

Så i morgon blir det Leica M4 med en Sonnar 1,5/5 cm utan antireflexbehandling och HP5 Plus! (Tri-X e inte som förr tyvärr)
En mycket, mycket ålderdomligt fotoutrustning! Men kul! Och Sonnar 1,5:an va Leicaägarens önskedröm på 1930 och 1940-talet!
Och den här kombinationen tycker jag funkar utmärkt för mina "familjebilder" än i dag!  :)

Och ha nu en god fortsättning på det nya Leicaåret!
Å Film lever för den som så vill! :)

/Bengan 

Postat 2021-01-03 19:18 | Läst 1836 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5267 / Erwin Puts har ju lämnat Leica! (Om någon annan också missat det)

Jag hade i alla fall missat det! Erwin Puts har ju haft ett samarbete med Leica i åtskilliga år, och så nu det här! Intressant är nog det minsta man kan säga!

"I have experienced and discussed in detail with relevant persons in Wetzlar (old), Solms and Wetzlar (again, new) the digital turn and how the company evolved and changed while adopting the digitalization of the photographic process and the changing world of the internet based photography. The most recent event is the evolution from a manufacturing company to a software-based company. While a commercial success, this change of heart has accomplished a, perhaps not intended, impact: the soul of Leica products has been eradicated. A renewed interest in classical products is the result. The SL and Q are currently the hopeful products for the future. The ghosts of Huawei and Panasonic can be seen all over the campus and while the M-system is still being promoted as the true heir of the Leica lineage, it is now sidelined. Once upon a time, Leica followed its own path, guided by gifted and pioneering engineers and keen marketeers. Nowadays its products are as mainstream as every other camera manufacture.
The company has sketched a future and follows a path that I am no longer willing to go."

Erwin Puts från Leica Rumors.com

https://leicarumors.com/2019/10/22/erwin-puts-says-farewell-to-the-leica-world-the-company-has-sketched-a-future-and-follows-a-path-that-i-am-no-longer-willing-to-go.aspx/


/Bengan
Postat 2021-01-03 12:29 | Läst 1387 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 5267 / En ny och billigare M Leica! (Leica Rumors) Och bra bilder i DN

Det blir litet längre promenader varje dag för oss, för det är bra att röra på sig i de flesta sammanhang, både i sorg och glädje!
Och nu efter en påtår, så läser jag på nätet att det finns planer på att nytillverka en billigare M Leica! En Leica för film! Låter konstigt, så vi får se!

Men Leica kanske har upptäckt att en större grupp fotografer gärna fotar analogt med M Leica! Och att den gruppen nu växer! Nu menar jag inte de äldre Leicafotograferna, utan det har tillkommit en yngre grupp! ;) Och att då börja tillverka en billigare M Leica kanske vore en bra ide!
Och om det nu är så här, så har nog Leicas marknadsavdelningen funderat ganska ordentligt på det här innan man startar!

Här är det hela från Leica Rumors!
https://leicarumors.com/2020/12/28/a-new-cheap-leica-m-film-camera-is-rumored-for-2021.aspx/

Och begagnatpriserna på tex. en Leica M6 har ju ökat det senaste åren! För övrigt så fotade jag själv med Leica M6 i morse! Fast jag e ju gubbe, och då blir ju M Leica-fotandet inte så himla uppseendeväckande! :)

Och det är en hel del intressant att läsa i DN under de här dagarna! (Jag läser även DN på nätet, men då brukar jag ofta missa en del intressant, för det blir mest skumläsning)

.

Här är en intressant artikel! Jag va såklart tvungen att uppdatera mig på var Kummavuopio ligger! Stor respekt för att kunna, och vilja bo där ensam!

.

För övrigt så var det några mycket fina bilder på Niklas Rådström i DN! Ovanliga och speciella bilder! De här bilderna upplever jag som både säregna och som sagt ovanliga i dagens tidningsfotografi! Och bilderna kändes som om dom var "fotografiskt skrivna" tillsammans med texten! Och då är det bra fotograferat!
(Foto Paul Hansen)

/Bengan

Postat 2021-01-02 14:37 | Läst 1238 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4