Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5365 / ”Den som söker, han finner.” :)

Ibland, eller ganska ofta faktiskt, när jag har slut på film, eller annars också, så känner jag på filmåterspolningen på några kameror och hittar ofta film i någon kamera! I morse "hittade" jag en gammal Leica, där det fanns film i kameran! Så nu tar jag slut på den rullen i den kameran! Fotar nog med en Zeiss-optik! Men det är inget nytt, Zeissoptik på Leica! Välbesuttna leicaägare beställde Zeissoptik till sin Leica redan på 1930-talet! Varför då då? För att Leica inte hade så ljustark optik som Zeiss hade på den tiden! Och inte så bra optik heller! (Nu kanske jag sa något olämpligt)

Vad gäller den här optiken på Leican, så ser den initierade att siffran fyra är litet extra intressant liksom! ;)

.

Och i går kväll så va det framkallning! Får se om jag hinner skanna filmen senare! (I den filmen ligger en del tester om slutaren i en Kiev-kamera ligger bra tidsmässigt)

För övrigt så gick vi en mil i går, det va nästan litet för varmt för det! Kanske mest ovana med värme!

Nog för nu!
Men mer kommer, var så säker! :)

/Bengan

Postat 2021-04-19 10:32 | Läst 1240 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5364 / Eftertankens kranka blekhet liksom!

Så här skall det inte se ut alltså!

Vad gäller krankheten, så ni som kan er Hamlet vet var det kommer ifrån! Å när man e ung e man odödligt! Tiden är oändlig! Faror finns inte! Konsekvensoförstånd ingår i bilden också! Läste att det bör komma uppåt 35-årsåldern, att bättre förstå konsekvenser alltså!
Ok, jag skall komma till saken! :)

För en fem, tio år sedan visade jag en bild där jag hade ett bandage på örat! Jag såg väl ut som Döbeln vid Jutas! Jag hade gjort en liten operation på örat!
Å vad kommer konsekvensoförståendet in då? Jo, jag har arbetet som skidlärare en gång! Å att ha mössa, glöm det! De va bara solbriller i stort! Minimalt med solskydd alltså! 40 år senare dyker det såklart upp en liten röd prick på örat!

Nu är det andra gången, eller tredje som jag tar bort en liten förändring på örat! Dom här små förändringarna bör tas bort alltså! Så jag va på kirurgen i Nyköping i går! Å de e såklart på det öra som jag mest ligger på när jag sover! Vad annars! Så idag e jag litet grinig då jag sovit dåligt i natt! Så det blir väl några nätter till med litet halvdålig sömn! Och stygnen skall min privata hemvårdcentral ta bort i slutet på veckan!

.

Håller på med litet huspyssel under tiden! Byter fjäder i ett dörrlås! Ni ser fjädern som är av! (Vi va inne i Stockholm i veckan och handlade en ny fjäder)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-04-17 13:04 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5363 / Test av slutare!

Som någon säkert läst så har jag varit och petat i några Kiev-slutare den sista tiden! Och om man släpper av spänningen på huvudfjädern, så måste man såklart spänna den igen om man skall fota! Och hur spänna så man får rätta tider igen? Jag kör i stort sett på hörseln! Men man bör även provfota såklart! Och använda exponeringsmätare för att mäta ljuset! Och verkar slutaren ge bra exponerade bilder efter de tider mätaren ger, så är allt Ok för mig!
Men man kan inte bränna av hela rullen på det här, så det tar några dagar innan framkallning!

/Bengan

Ps. Kameran här på bilden, och slutaren i den, har inget med blogginnehållet att göra! Den slutaren verkar gå bra!

Postat 2021-04-15 14:20 | Läst 1403 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5362 / Minimalism!

Enkel minimalistisk fotoapparat! Tidigt 1930-tal! Fullt funktionell!

"Minimalism är kanske inte hela lösningen på frågan vad som är meningen med livet!  Men sociala medier, tidningar, reklam, vänner, kollegor och familj påverkar oss hela tiden och skapar behov och livsdrömmar som kanske egentligen inte är våra egna livsdrömmar! Vi påverkas av andra, kort sagt! Och att leva så här tar såklart tid! Då kan minimalism ändå vara ett av verktygen för att försöka frigöra tid, ge energi och skapa utrymme i den tid liv vi lever!  :)

Ha nu en bra dag!

/Bengan

Ps. Tyvärr så har forskning visat att när vi har mycket att göra, så lägger vi gärna tills saker i stället för att ta bort saker! "Jag har mycket att göra och känner mig stressad, så jag har anmält mig till en yogakurs!" ;)

Postat 2021-04-13 08:48 | Läst 1531 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5361 / Smart drag av Arsenal i Kiev! :)

Kamerahistoria alltså! Och om en utveckling av Kievkameran! Man hade såklart i Öst sett att Zeiss i väst kom ut med Contax IIa och Contax IIIa på tidigt 1950-tal! Och de Zeisskamerorna hade även blivit mindre och kompaktare! Det löste man på Kiev genom att ändra det utvändiga utseendet, som gjorde kameran litet kompaktare, men man behöll det invändiga! Så en Kiev från 196o-talet är utvändigt ganska lik en Contax från samma år! :)

Och om man skall vara litet näsvis i historiesammanhanget, så blev nog Contax IIa och IIIa återvändsgränder! Men det va politik inblandat här, man ville visa fotovärlden att den riktiga Contaxkameran nu fanns i väst! Även om Contax IIa och IIIa var små tekniska och vackra underverk, så va SLR-kameran Pg! Tex Contax S i öst! Och senare så kom Leica  med sin M3! (Och vad gäller Leica, där va det den fantastiska Leicasökaren det mycket handlade om)

.



Men tillbaka till forntiden och Kiev! Den Kiev jag har från 1963 funkar mycket bra! Och den ser nästan likadan ut som en Contax IIa! :)
Och Kiev är lättare att laga om det behövs! :)

/Bengan

Ps. Skall väl lägga till litet vad gäller Kievkameran! Det är bra att veta! Man började slarva runt 1970-talet! Produktionen av Kievkameran skulle ökas, men Contax/Kiev var inte gjorda för massproduktion, så då införde man en del förändringar i konstruktionen som skulle underlätta i produktionen tyvärr! :( 

Postat 2021-04-12 10:35 | Läst 1358 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa