Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5393 / Hur mycket kamera behöver man för att berätta en historia på webben? ;)

"Normalläge" på Fuji X-E1, ingen extra skärpa eller liknande alltså!

Det här är nog en intressant, och då kanske även en känslig fråga, hur mycket kamera behöver man! Det e väl som att fråga grannen, "du som har max två kilometer till jobbet och sitter i bilkö i stort sett hela tiden, behöver du en värstingbil, typ Tesla till det?" ;) Nåja nu är det så här, och alla blir saliga på sin fason! ;)

.

Fick fråga i förra bloggen en fråga om att visa några bilder i färg av de bilder jag tog på fotofikat i Järna, med tanke på den gamla Sonnar Krasnogorsk-optiken från 1950 jag använt på Fuji X-E1! Så två av de bilderna bilder kommer här! Ingen extra skärpning eller dyligt!

Och som sagt, den här gamla optiken räcker bra för mig då jag vill berätta en liten historia på webben! Men visst, vad gäller handhavande, det är manuellt när jag fotar, det går litet långsamt att fota alltså, och om jag förstorar bilden till 200% typ, så visst ser jag att skärpan inte räcker riktigt till 100 x 120 cm förstoringar! ;) Men det finns annat än bara skärpa i fotografin!

Och i dag kanske filmframkallning! Om jag hinner! Jag e ju pensionär! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-05-20 08:10 | Läst 1554 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5391 / Sonnar från Krasnogorsk!

Idag va det fotofika ute i Järna! Kul, trevligt och snackigt som vanligt! :) Och det kom besökare från nästan hela Sverige! Nåja, från Vällingby i alla fall! Och jag passade på att ta några bilder med min Sonnar Krasnogorsk, 1:2/5 cm från 1950 via Fuji X-E1! På full öppning såklart! Allt annat e fegt än på full öppning!  (Nå'n bild e tagen på bländare fyra, kommer inte ihåg vilken, men det kanske syns)

.

.

.

.

Tycker det blir bra bilder! Bra och bra e kanske fel att säga, men vad gäller skärpan, så räcker den för mig! :)

Jag tog även bilder via Leica M6, efter framkallning bör jag veta om optiken funkar på M Leican!

Vad gäller optiken, här säljs en Sonnar Krasnogorsk på ebay!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-05-19 20:15 | Läst 966 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5390 / En Kievkamera som ytterst få har sett!

Den här kameran kom aldrig i produktion, och man kan undra varför! Den kanske fastnade i en tungrodd byråkrati, vad vet jag! Hur som helst, så enligt specifikationerna så va det en mätsökarkamera som låg i framtiden! Läs och begrunda!

.

Jag fortsätter att fota med min Kiev från 1963, jag tycker den här årgången är bra, speciellt när slutaren går så bra som den gör på just den här kameran! :) Och så behöver man inte använda rysk optik hela tiden, man kan även använda "piratoptik!"  ;)  Den här "piraten" är från 1930-talet!

/Bengan

Postat 2021-05-19 09:03 | Läst 1049 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5389 / En kamera, ett objektiv och en film, eller filminställning, funkar det även idag?

Danmark 1980 c:a, M Leica, 35 mm, diafilm!

Vem som myntade det här uttrycket med en kamera, en optik osv det vet nog de flesta fotografer! (Annars kan man nog googla på det) Och den som myntade det fotade nog så i stort också! Med en kamera, ett objektiv, inte zoomoptik, en film och kanske med en typ av filmframkallare! Men varför fungerar inte det här så bra idag? I det digitala menar jag! Jag uppfattar det som att det är få som fotar så här! Kalla det för att fota enkelt! En kamera med ett objektiv och en filminställning! Underlättade den analoga tekniken det här eller vad är orsaken? ;)

.

Jämtland år 2000 c:a. M Leica, 35 mm, diafilm. Och många bilder blev det under åren med den här utrustningen!

.

Och så till något helt annat! Morgonstund har guld i mun, jag va uppe 05.30 i morse och fikade! :) 
Nåja, kaffet va klart då, min fru va uppe 05.00! Hon skall jobba i dag!

/Bengan

Ps. Å jag "kämpar" vidare med en Kiev från 1963! :) Med en optik från 1950, en optik som har en intressant siffran fyra på bländarringen! Vi nördar vet! :)

Postat 2021-05-18 07:34 | Läst 1143 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5388 / Det här är ett ganska säkert sätt att fastna! Utan tvekan!

I en roddbåt på Östersjön 1988 c:a!  Dia, M Leica, 35 mm! De va på den tiden då jag bara hade en kamera!

Och jag är nu åter i hemmaterrängen efter den senaste Gotlandsresan! Jag funderar på när jag va på Gotland första gången, det va nog runt 1970-talet! Vi cyklade då från Farsta ned till Nynäs, tog färjan, se'n cykel upp till vandarhemmet på Fårö innan det mörknade! Men sedan hyrde vi ofta ett hus, ofta på det gotländska fastlandet, och där det ingick bla. en roddbåt! Se bilden ovan! Men numera, de sista åren, så är boendet på hotel i Visby! Under lågsäsong kan man få två, till tre nätter på hotell, med färja och medtagandes bil för en mycket billig penning! Men nu börjar vi tröttna även på det sättet att bo, så nu skall vi undrsöka ett ev. boende uppe på Fårö! Allt går i cirklar liksom!

.

Å vad gäller rubriken, så sitter jag och tittar på Gotlandsbilder, både nytagna och äldre bilder, och fastnar såklart i bildtittandet! För det väcker minnen! Och en av planerna som jag har framöver, det är att komma upp och kolla på båten Fortuna, som ligger som vrak uppe på Norsholmen! Jag tog bilder på båten för en fyrtio år sedan, och vad jag förstår så är båten mycket mindre numera! Havet och rosten äter! Men det är fågelskyddsområde där, så det får bli en se'n höst!

.

Vi märkte såklart att det va lugnt i Visby pga. Corona, men det va lugnt även 2018 som på bilden här!


Å vad gäller den här dagen, så blir det strax en påtår, och sedan så skall jag sluta att titta på gamla bilder, och gå ut i trädgården och kratta upp en del av det gräset jag klippte i går! Det här med bilder och datorer de e ett litet helsike! Det bromsar upp tillvaron liksom! ;)

/Bengan

Ps. Och att jag bara hade en kamera och ett objektiv tidigare, visst va det bra konstigt va? Och det verkade fungera!  ;)

Postat 2021-05-17 11:35 | Läst 924 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa