Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5406 / Skärpa, korn och ögon!

Jag kommer ju från Kornåldern, men gillar den digitala skärpan! Men missförstå mig inte, korn hör ihop med det analoga, och är en del i den skärpa som finns där, så kornskärpa gillar jag också!
.

Men jag gillar, och blir även förundrad, hur skarpt det digitala kan bli! Och det här blir en litet knepig sits för mig när jag fotar! Tycker i alla fall jag själv! Och så kan man numera fixa med en digital bild så den närmar sig det analoga i utseendet!

.

Och så till ögon! Jag försöker ställa skärpan på ögonen när jag fotar porträtt!

.

Ok, de va inte så mycket mer för idag! :)

/Bengan

Ps. Det är tre digitala bilder och en analog här! Men det ser ni såklart!

Postat 2021-06-13 18:41 | Läst 1133 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5405 / Digital M Leica light och en del annat viktigt! * Uppdaterad!

Börjar med en del annat! Vi fick en varning i veckan att en notering på en vinflaska kanske inte va helt att lita på, och vi va då såklart tvungna att kolla det hela för säkerhets skull! Det stod 2023 noterat med penna på sidan av etiketten! Men det va inget garantidatum utan bara ett ungefärligt bedömt datum som den skrivit som vi fått flaskan av! Det e väl det mesta vad gäller framtiden, man försöker bedöma eller gissa hur det skall bli! Det e som vädret ungefär! Men hur det blir, det vet man först då man e där! Nu va vinet perfekt att dricka! Vi tog det till middagen, och sedan till ost och kex litet senare!

Vad gäller fotografin, så har jag ju inte köpt någon digital M Leica, då jag tycker mig ha hittat ett bra surrogat! Jag va inte riktigt med på den digitala M Leican när den kom, jag tyckte den va för stor, för dyr och mest ett skrytbygge! ;) Å jag vet att det e farligt att skriva så här om Leica! ;)

.


Vad gäller mitt surrogat, så funkar det utmärkt! Leicasurrogatet är en Fuji X-E1, där jag kan använda mina gamla Leicaobjektiv! Sammanfattat så blir det som en Leica M8 vad gäller bildutsnittet, och med stor sannolikt en bättre bildkvalitet än från en Leica M8, vad nu bildkvalitet innebär! Det kanske inte bara är teknik foto handlar om! ;)

.

Det här med att använda äldre objektiv på en digitalkamera, för att få litet retrostuk på bilderna, det känner jag mig lätt tveksam till! Ursäkta! ;) Jag har fotat med äldre objektiv en hel del på digitalkamera, och de flesta av de här äldre objektiven ger en så'n bra skärpa att man inte behöver något bättre! ;) Men visst finns det moderniseringar på dagens optik som kan vara bra att ha, typ zoom, AF osv, och man absolut vill fota snabbare! Och ett ännu bättre retrostuk på sin bild det kan man nog få via ett bildprogram! Där finns det mesta för att göra bilderna som man tror dom såg ut förr! ;)

Men för att tala i klartext, et e nog på en analog kamera, som det riktiga och äkta retrostuket syns bäst! ;)

Å vill man ändå att bilderna det skall se ordentligt äldre ut, då kan jag rekommendera en Meyer Kino Plasmat med Leica M Fattning! ;)
https://f22cameras.com/en/hugo-meyer-kino-plasmat-2inch-50mm-f15-modified-to-leica-m

Vad gäller att använda äldre optik på tex en Leica M8, här är ett annat gott exempel! Här bör det synas att bilderna är tagna med den här äldre Meyer-optiken! Tror jag i alla fall! :) https://www.flickr.com/photos/megaperls/4773819700

För övrigt så spelade jag min första golfrunda i förrgår! De va två år sedan sist! :) Och det va 26 grader varmt, nästan vindstilla och gassande sol och en halv flaska vatten ned! Tänk att man aldrig lär sig! ;) Men det gick bra, vid ett inspel, med en järnsexa, så fick jag applåder! Och medspelaren sa efter nedslaget, "bollen e klar!" :) (Andra slag, typ duffar och toppade, det talar vi tyst om här) Se'n gjorde vi och två snygga brudar kvällen i ett stort sett folktomt sommar-Trosa med övernattning i ett fint B&B, med pool alldeles utanför dörren! :)

De va de om det! Å nu en ny dag med nya utmaningar! Skall kolla utställningsytorna för Gnesta-Planket mera i dag! Godsmagasinet börjag bli litet sunkigt, men framsidan på Färghuset är bra! Preliminärt sista lördagen i juli alltså! Gnesta-Planket Light! :)

/Bengan

Ps. Vad gäller andra utmaningar, så har vi en äldre gräsklippare som startar direkt på första draget i snöret! Men råkar jag stänga av klipparen senare under klippningen, så startar den inte förrän jag tömt tanken, låtit klipparen stå några timmar, för att sedan fylla på tanken igen! Då startar den igen på första draget! :)
Därför surrar jag fast gasreglaget med ståltråd när den startar första gången, och sedan kör sedan tills soppan e slut! Brukar funka för hela tomten samt även utanför staketet! :)

Postat 2021-06-12 10:10 | Läst 1229 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5404 / Det blev framkallning i kväll! :)

Och orsaken va att jag va nyfiken på vad jag hade fotat på en av rullarna som låg i kylen! Och det va även som jag misstänkte, jag hade inte fotat ut hela rullen! Jag hade använt c:a 25 bilder på en 36-rulle! Å jag vet nog orsaken! :)

Se'n e jag inte säker på vilken kamera jag använt heller...!
Men jag brukar se hur kameran lagt filmrutorna! Tror då att jag kan avgöra om det är M Leica, gängleica eller en Kiev! :)

Men nog för nu!
Och ha en fin kväll!

/Bengan

Postat 2021-06-08 21:02 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5402 / Långsamt går det att fotografera också, men det är helt Ok! ;)

Jag har halkat tillbaka till 1930-talet med min fotografi igen! Eller rättare sagt, originalet till det här jag fotar med just nu har anor från 1930-talet! Och grejerna jag nu fotar med för tillfället är från 1950-talet! I klartext, kameran är en Kiev från 1950 med en optik, en Rysk Biogon från 1950! Fast här heter optiken Zorki! Senare kom den att heta Jupiter-12! "

Å va e det för speciellt med det här då", undrar säkert någon! "Å det här har du ju skrivit om tidigare! "
Ok, det man e intresserad av det bloggar man ju om!  :)

Men det här e bara en mycket liten del av Contax/Kievhistorien, och då jag kan justera slutaren på den här typen av kamera, så blir det extra intressant! För mig själv i alla fall! Nördigt intressant alltså! Och man kan faktiskt fota hyffsat bra med de här grejerna, även på 2000-talet, trots 1930-tals tekniken! Eller kanske tack vare! :) Så jag fortsätter ett tag till med det här fotohistoriska fotandet! Och det blir Slow Photography också! Mao, det blir inga nya bilder flera gånger om dagen! ;)

/Bengan

Ps. Visst kan det kännas litet ensamt i det här grejerna som e relativt okända i fotokretsar! Ytterst få kommentarer! Hade det varit Canon, Nikon eller Leica, då hade det nog varit kommentarer! Dom ligger i The Main Stream liksom! ;) Men jag får skylla mig själv!

Postat 2021-06-08 15:14 | Läst 1176 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5402 / Normaltillstånd åter i Gnesta! :)

Normaltillstånd för mig betyder att pappers-DN har kommit! :) Och att jag råkar hitta en rulle film i en kamera! :) (Kameran stod i kameraskåpet, jag hade glömt att jag hade film i kameran) Men det är bra, med filmen alltså, då kan jag fota ut rullen med Biometaren! Vill se hur den funkar på den här kameran! Just den här kameran, en Kiev från 1963, den finns beskriven i Zeiss Historica Journal i samband med en artikel om "No Name Kiev!" Vad gäller Biometaren, 2,8/35 mm, så va de Harry Zöllners skapelse för Contax IIa och IIIa! I Väst talade man illa om Biometaren då den kom från Jena i Öst! Redan på tidigt 1950-tal hade det Kalla kriget börjat!

För övrigt så skall jag spela golf på torsdag, så idag skall jag plocka fram golfklubborna och bege mig till en golfbana för att träna utslag! Det va två år sedan jag spelade golf! :)

Och förhoppningsvis blir det även filmframkallning i kväll, men nu har jag nog tre rullar att framkalla, två ligger och väntar i kylen, och dosan rymmer två! Så det blir att prioritera! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-06-07 08:25 | Läst 1208 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa