Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5401 / Jag lär mig nog aldrig! ;) :)

Alltså, nu sitter jag här igen utan Pappers-DN! För i dag e det ju en så'n där pappersfri DN-dag igen! Inte speciellt kul! Jag tycker jag har tränat på det här några år nu, att klara en dag utan pappers-DN alltså! Men den träningen verkar inte fungera! Det känns lika konstigt varje gång DN inte kommer i brevlådan! Nu har jag självklart kvar gårdagens DN, och läser den på nytt igen idag! :)

Många påstår att det här e en träningssak, att läsa typ DN på nätet! Men jag har svårt att läsa viktiga grejer på nätet! Å jag har ändå hållit på ganska länge med nätet! Sedan 1985 typ! (men det va litet före det riktiga nätet, men det fanns olika typer av nätinformation redan då) Å se'n har jag jobbat litet med information på nätet, både i över och i undervåningen! I övervåningen som webmaster, i undervåningen med att skriva koder som, if, else, and, or osv!  Ni som kan, ni förstår! Så jag e inte helt rudis vad gäller internet om nå'n nu tror det!

Men vissa saker går såklart bra att läsa via nätet, typ artiklar, för dom skriver jag ofta ut! :)

Alltså, men DN och liknade tidningar har jag svårt för att läsa på nätet! Jag tror det beror på allt ovidkommande som flimrar förbi på sidorna, och även mitt ibland det jag läser! Nu finns det ju E-DN förstås! De e som den riktiga DN fast i pdf-format! Men då måste man bläddra, skrolla, förstora, dra med musen och skärmen e ofta i vägen för kaffekoppen och mackan! ;) Sådan störande grejer finns inte i den riktiga DN! Där bläddrar jag med en hand och med den andra handen sköter jag kaffe och smörgås, och kaffekoppen och tallriken med smörgås kan jag såklart även ställa på tidningen! :)

Men Ok, jag vill inte verka som en internetbakåtsträvare, så jag blädrar kanske i den digitala DN senare i dag! Kanske sa jag! ;)

Men den här dagen e ändå snart slut, lika bra det! ;)
Och i morgon bör den riktiga DN komma i brevlådan! :)
Så morgondagen ser i alla fall ljus ut!
/Bengan

Postat 2021-06-06 08:15 | Läst 994 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5400 / Sommarfilm fixad!

När det är sommar så byter jag film! Till en film med mindre känslighet, för det är ofta ljusare på sommaren! Tycker jag! :) På hösten, speciellt på senhösten, då gäller annan typ av känslighet på filmen! Numera, när man fotar digitalt, då behöver man inte bry sig om det här när, kameran byter film själv! ;) Den ställer in allt det där som man gjorde manuellt förr! Och det mesta annat också! De e A-på det mesta i kamerorna numera! På gott och ont! De finns inga utmaningar kvar i fotografin längre! ;) Suck! ;)

.

För övrigt e det litet rörigt i huset just nu, mattläggare Pg! Men det kunde vara värre! Dåligt väder tex!

Som sagt, en ny utmaning ligger i kameran just nu! Vi får se hur det går framöver med bla. Sunny 16! :) 

/Bengan

Postat 2021-06-03 16:59 | Läst 1055 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5399 / Fotofika i Järna!

Fotofikat i Kulturhuset i Järna skedde såklart utomhus i det vackra försommarvädret! Men vi satt under solparasoll som tur va! Annars hade det blivit för mycket av det goda! Ämnen som avhandlades va bla. flygsimulatorer, och viss undran uppstod hur någon kommit över original KLM/SAS flygruttkartor, och det även diskuterades varför Zeiss objektivfattning är bättre än Leicas! Och det va även e del fotografering analogt, två kameror var Pg, och inte minst, signering av fantastisk fotokonst! Stora fina bilder från en digital H-Bladare! Och motivet känner ni säkert igen! En mycket bra och duktig fotomodell! Jag har vänt bilden så ni lättare ser vem modellen är!

Det va några trevliga timmar som gick alldeles för fort!

Och om inte allt spårar ur, så blir det ett Gnesta-Planket Light i år igen! Sista lördagen i juli som vanligt!

/Bengan

Ps. Här e den analoga kameran som jag använde! Tog en tjugofem bilder! Den andra analoga kameran syns på bilden här ovan!

Postat 2021-06-02 21:16 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5398 / Fotoadapters och om Caffé Corretto! :)

Min andra riktiga digitalkamera de va en Fuji X-E1, och den kameran använder jag fortfarande! Det va Fuji som "övertalade" mig att köpa en sådan! Fuji visade på nätet att man kunde använda sina gamla Leica-objektiv på kameran med hjälp av en adapter! Nice sa jag, å så köpte jag en X-E1! (Det va det sista X-E1 exemplaret hos Fotokungen, för Fuji X-E2 va på ingång då!)

.

Och med Summicron 35:an via adapter, så känns det bra! Manuellt foto och svartvitt! Nästan som Tri-X! Sökaren på X-E1 va litet svår i dagsljus, men i kvällsljus eller inomhus funkade det utmärkt! Se bilden ovan!

.

Vad gäller andra adapters, så är Amedeo-adaptern fantastisk för att använda Zeiss-optik både på M Leica och på Fuji X-E1! Litet dyr kanske om man jänför med de enklare adapters man kan köpa till en digitalkamera! Å här e det ingen Coated alls på den här Zeissoptiken!

.

Men när man fotar analogt, så får man inte den där kanonskärpan, men det finns andra värden i livet än bara skärpa! Sonnar 1,5/5 cm!

.

Hur som helst, gamla analoga objektiv, som här Elmar 3,5/50 mm, funkar utmärkt även på en "gammal" digitalkamera! För man får väl anse att Fuji X-E1 är gammal! (Delförstoring)

.

Här e en kul grej, ett annat icke antireflexbehandlat Zeissobjektiv från 1930-tal på Fuju X-E1! Å det blir också mycket bra!

.

Å så va det Caffé Corretto! Med en liten karaff! :)

När jag ute och äter, och jag misstänker något, så brukar jag be om en Caffé Corretto i stället för Espresso eller vanligt kaffe efter maten! För om den Italienska krogen inte vet vad en Caffé Corretto är, så är det ingen riktig Italiensk krog!  ;) Tycker jag! :)

Nog för nu!
I morgon blir det fotande med adapter! Fotofika i Kulturhuset i Järna! Från 14.00!
Å jag tar nog några bilder med en Zeiss Biotar 1:2/5,8 cm från 1949 på Fujin!
Väl mött!
/Bengan

Postat 2021-06-01 17:56 | Läst 1246 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4