Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5612 // Bästa gatufobrännvidden? Tomgångsblogg liksom! :)

Dagarna bara rusar iväg, och nu e det kväll igen! I går va Doris (Grannens Gårdshund) på besök med övernattning, och idag litet pyssel i pannrummet! Nåja, inte så mycket pyssel utan mera temperaturkontroll av rökgaser och så påfyllnad av pelletssäckar i källaren! Jag tar in säckarna från garaget och ställer några säckar i källargången! Säckarna är närmare till hans då! Å så blev det såklart en del läsning också, gissa vad? ;) Och nu matlagning och så va den dagen över! Och mitt i alltihopa, så funderade jag på vilken brännvidd som e bäst för gatufoto, 35 mm eller 28 mm?

Fyller på med litet bilder i bloggen  (å de här bilderna har nog några av er sett tidigare! Återvinning kallas det) Men alla bilderna e tagna med 35 mm eller 28 mm! Så svaret på frågan är nog, att 35 mm och 28 mm fungerar bäst för mej! Jag använder 28 och 35 på Leica och Contax G2, och  motsvarande brännvidd på Fuji X100 och Fuji X-E1! Inga nyheter e ganska bra nyheter alltså! Och så har jag sex bildrutor kvar i Contax G2! Skall försöka ta dom i morgon så det blir framkallning nå'n gång! :)

.

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-12-21 18:55 | Läst 854 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 5611 // Fimbulvintern!

"hvat lifir manna þá er inn mæra líðr imbulvetr með firom?"
"Vilka människor lever kvar när den be ryktade Fimbulvintern lider mot sitt slut?"

"Förleden fimbul- skulle således av allt att döma syfta på en sammanhängande vinterperiod på omkring två och ett halvt år. En sådan långvinter övergick all tidigare hågkomst och måste ha haft oändligt mycket värre konsekvenser för samhället än reguljära vintrar någonsin kunde ha, hur stränga de än var. När man i efterhand kom att kalla denna fruktansvärda erfarenhet fimbulvetr, den ’stora’, den ’mäktiga’ vintern, var det därför med all sannolikhet just i bemärkelsen den ’långa’, den ’oändliga’ vintern, den vinter som aldrig tycktes vilja ta slut"

"Ända sedan paleolitisk tid har man i Nordeuropa väl behärskat konsten att skydda sig mot sträng kyla, kalla vindar och mycket snö. Även om långdragna vintrar kunde leda till brist på mat för djur och människor i lågtekniska jordbrukssamhällen, var strängt vinterväder i sig knappast något allvarligt problem. Det helt avgörande för hur man klarade vintern var vädret under närmast föregående växtsäsong under sommarhalvåret".

Jag håller på att läsa om fimbulvintern, som säkert någon redan förstått! (Bo Gräslund) Mycket intressant! Här är en länk till läsningen!

/Bengan

Ps. Och vän av ordning kanske undrar vad bilden har med Filmbulvintern att göra? Inte så speciellt mycket faktiskt, men jag tycker bilden är fotohistoriskt intressant! ;)

Postat 2021-12-20 08:09 | Läst 1151 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 5610 // Punctum!

"Punctum är ett begrepp som används inom fotografi, och myntades av den franske författaren, litteraturforskaren och semiotikern Roland Barthes. I sin sista bok La chambre claire (svenska Det ljusa rummet) talar han om punctum och dess motsats studium som två sätt att uppleva bilder. Det intressanta med Barthes upptäckt är att han som analytiker påstår att punctum inte kan påträffas genom en särskild analys. Punctum är inte en del av bilden, utan en upplevelse som föds i betraktarens medvetande, högst subjektiv och personlig. Det finns bilder som anses särskilt starka och väcker punctum hos flera människor, men enligt Barthes teori ligger punctum helt utanför fotografens kontroll och skapas efter betraktarens egen världsbild och tidigare upplevelser och erfarenheter" (Wikipedia)

Missa inte Paul Hansens bilder med Anna-Lena Lauréns text i Dagens DN!
Jag tycker att Punctum finns här, i både bild och text!

Ha en fortsatt fin kväll!

/Bengan

Postat 2021-12-19 18:48 | Läst 924 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 5608 // Gnesta, den absurda teaterns vagga!

Morgonstund är bildningsstund! DN på papper, kaffe och smörgås! Den digitala DN är mer en förvirringsstund för mig, men det är det enda som bjuds på tidiga söndagar! (Det är sovmorgon för tidningsbudet på söndagar) Men idag är det inte söndag! :)

Vad gäller magisk eller absurd teater, så skriver Bengt Nyström i DN då och då! Bengt Nyström är uppvuxen i Gnesta! Och i dag på NAMN och NYTT-sidan berättar Bengt hur hur Gnesta tidigt förvaltade det absurda teatertänket efter Beckett och Ionesko! Eller att den absurda teatern kanske uppstod i Gnesta!

.

.

Och vad gäller fotograferandet, inga nyheter! Analogt!

Ha nu en fortsatt fin lördag!

/Bengan

Ps. Fotoutställningen Gnesta-Planket planeras sista lördagen i juli 2022! Som vanligt alltså! Inga nyheter är bra nyheter! Om nu någon tycker att det här är bra nyheter! :)

Postat 2021-12-18 08:47 | Läst 1295 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5608 // Elcan 2/50 mm! Ett mycket intressant objektiv till Leica!

Det här är inte Elcan 2/50 mm!

Men vad gäller Elcan 2/50 mm: "The lens has only air spaced elements and is thus suitable for extreme use. It has non-cemented glass, less problem in a high temperature range and nearby explosions". Låter häftigt om det nu är så! Men varför inte, kamerahuset Leica KE-7A var tillverkat för militären i USA och då kan en stöttåligt objektiv vara bra att ha på kameran! https://www.l-camera-forum.com/leica-wiki.en/index.php/ELCAN_f/2_50mm

Och jag kom såklart in på Walter Mandler också: https://www.l-camera-forum.com/leica-wiki.en/index.php/Walter_Mandler

Och här är mer att läsa om Elcan! Med litet kurvor å sån't!  https://imgur.com/a/myoqTSh

Ok, för att sammanfatta det hela, så tycker jag att den här nykonstruktionen av Elcan 2/50 från Light Lens Lab låter mycket spännande, men hoppas såklart att man använt den tidigare optiska konstruktionen! Se bild ovan! För den är det intressanta! Så förhoppningsvis med ytterst små förändringar vad gäller glassorter och antireflexbehandling så kan det här bli ett objektiv med en ovanlig karaktär, och med en optisk historia före Leitz Elcan!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2021-12-16 22:38 | Läst 948 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa