Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5681 // Beowulftid och test med Turbo!

Nikkor 2/35 mm med Turboadapter på Fuji X-E1!

I dag fotofika IRL på Viksängen! Och det va en mängd ämnen som avverkades! Beowulf såklart, och så gjorde jag en test via den eminenta Turboadaptern bla, och så ett långt snack om vilka bilder som skall visas på vår utställning!

Vad gäller Beowulf så är det som allt annat, forskningfronten går framåt, men tyvärr så använder vissa fortfarande förlegad kunskap! Men så är det, så folkbildningen måste fortsätta!  ;) :)

.

Och så testen med Turboadaptern! Den funkar utmärkt vad gäller att få rätt brännvid i Fujisensorn! Mao, en Nikkor-35:a blir en Nikkor 35:a! Kanske aningen ljusstarkare! Och skärpan blir bra! Mycket bra!

.

Det enda som man kan tycka, det är att SLR-linser blir litet stora på Fuji-X-E1 om man jämför med Summicron 35:an! Men då skall man tänka på att Summicron 35:an bara blir som en 50:a! Så sammantaget, Turboadaptern funkar bra, en så'n skulle jag vilja ha! :) Även om det blir litet stort! :)

.

Som sagt, tycker skärpan räcker bra!

Och som vanligt, ett mycket trevligt fotofika IRL och full rulle på debatten!:)

/Bengan

Postat 2022-02-17 18:41 | Läst 870 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5679 // Jaha, å varför fototograferar du så himla mycket?

Å fyller sociala medier, hårddisken och även skokartonger med mängder av bilder! Visst e det en bra fråga? Är det för att få kontakt, bekräftelse och tröst (Vårt behov av tröst) i den existensiella ensamheten, jag kanske finns! Eller va e det frågan om? ;)

Ok, jag själv kan lätt hitta på en massa saker om varför jag fotograferar, intellektuellt alltså, men innerst inne, vad är det egentligen som det handlar om! Det här ständiga fotandet, som vi alla gör i dag, ännu mer, just för att det går att göra så i det digitala!
Vad handlar det om! Visst e det en bra fråga va?

Men det är ändå ganska kul och ofta trevligt att fota! :)

Ok, nu till något helt annat! Beowulf igen alltså! :)
Det här med kenningar, i tex Beowulf, där finns det mängder av kenningar och/eller metaforer! Numera e vi så främmande, eller otränade vad gäller metaforer och/eller kenningar så vi förstår inte vad som menas när Fensrisulven slukade solen!
Vi tror det e på riktigt! ;)

Idag något helt annat! Fotofika på Viksängen! 
IRL som man säger numera, för att skilja ut det från vår nya "Brave New World!" :)

/Bengan

Postat 2022-02-17 08:23 | Läst 712 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5679 // Nostalgi som marknadsföring!

Skolfoto 1965

Jag har bloggat om nostalgi tidigare och tycker att ämnet är intressant! Så här kommer mer!

Om nostalgi alltså!
"Kanske är det en doft, en låt, en maträtt, en leksak eller något så enkelt som en logotyp. Vad det än är utlöser nostalgi något så starkt och speciellt i ditt minne att du förvandlas till en tidigare version av dig själv. Kraften hos nostalgi – även om de utlösande faktorerna varierar från person till person – är obestridlig. Trots detta förbises den ofta av marknadsförare."
(Chris Keune från Adweek)
Men marknadsförare e ju vanliga människor, så det e nog därför! :)

"Nostalgi är och har alltid varit ett sätt att väcka intresset hos konsumenter av alla typer av produkter, att gå tillbaka till det förflutna och komma ihåg de goda tiderna, förutom att få oss att le och ge oss något att prata om med våra vänner och familj också kan hjälpa oss öka försäljningen i vårt företag, fungerar som en bra marknadsföringsstrategi"  "Också senaste Google-data visar att 75% av människorna mellan 35-54 år tittar med YouTube-videor regelbundet som är relaterade till händelser eller personer från det förflutna. (actualidadecommerce.com)
Men e man äldre än 54 år så kommer nog nostalgin automatiskt på nå't sätt! :)

Och den här texten har jag visat några gånger tidigare i någon blogg!
"Nostalgia - its delicate, but potent. Teddy told me that in Greek nostalgia literally means “the pain from an old wound.” It’s a twinge in your heart far more powerful than memory alone....". (Don Draper i Mad Men)
Här kan ni se hela klippet! https://www.youtube.com/watch?v=suRDUFpsHus

Det kan även vara ett föremål som väcker ett kommihåg, tex doften av en Madeleinekaka, som gör att man startar en spaning efter något som flytt och skriver en bok om det...!  ;)

Det va det om det i dag!

/Bengan

Postat 2022-02-16 15:35 | Läst 988 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5677 // Jaha, vad ligger i den här glassförpackningen då? Jo diabilder! :)

Och en av bilderna va den här! Bilden är nog tagen på Gotland, tror jag! Å våra Racercyklar i bakgrunden, pekar bara på en dagstur!

.

Här i glassförpackningen låg bilden! Och jag hittade fler diabilder, tex en bild från Oxtindarne (ganska otillgängligt fjäll i nordnorge, en till bild från Gotland, tror jag, en bild från Åre och en bild från Skåne osv, osv! Mao, bilderna ligger i oordning fast på samma ställe i alla fall! Och de här bilderna väcker såklart upp långa minnesharanger! Och jag kommer ihåg hur vi tittade på diabilder förr! Man satte upp en duk, ställde fram projektorn och satte i ett diamagasin och se'n satt man och tittade och pratade om det som visades på bilderna! Mycket trevliga IRL-stunder!

Kommer plötsligt att tänka på Pioneeranomalin, som var en avvikelse från den beräknade hastigheten som observerades hos rymdsonder, i synnerhet Pioneerprogrammets Pioneer 10 och 11. Avvikelsen bestod i "en svag men ändå klart skönjbar inbromsning"  Det här ställde till problem för vetenskapen, man undrade om det fanns fel i relativitetsteorin! Flera vetenskapare tyckte det va kul i så fall, "äntligen händer det nå't!" Så efter ett antal internationella möten beslöt en grupp att undersöka konstruktion hos Pioner 10 och 11, och plockade fram konstruktionsritningar osv! Ett problem som direkt upptod, det var att man först inte hade allt material kvar :) och det som fanns kvar gick inte att läsa! Det låg på gammelmedia så att säga! Nu va det inte floppydiskar materialet låg på, men det blev något liknande som att försöka stoppa in en floppydisk i dagens datorer i alla fall! :)
Så man fick nytillverka gammeldataläsare!

Så för att komma till saken, om en tjugo år, när någon hittar några diabilder på ett loppistånd på Hötorget, så frågar nog någon, men hur skall man visa det här bilderna då! Det finns väl ingen lucka i en dator för så'nt här! Så då måste man  nog även nytillverka en slags  bildläsare! Diabildsvisare kanske det kan kallas! ;)
Ungefär som dom gjorde för Pioneerprogrammet femtio år tidigare! :)

Annars rätt lugnt i Gnesta!

/Bengan

Ps. Jag vet att det går att skanna dia! :)

Postat 2022-02-15 07:53 | Läst 844 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5677 // Varför finns inte Turbo för Leicaobjektiv?

Bilden har inget med innehållet i bloggen att göra, utan är en bild jag hittat i en skokartong! Bilden är sannolikt från 1964-65! Läxarbete från fotoskolan vad jag minns! Träning i porträttfotografering! Kamera, M Leica med Elmarit 90 mm! Ferraniafilm! D-76!

Alltså, varför finns inte Turboadapter för Leicaobjektiv så jag kan använda dessa på min Fuji X-E1? Nu behövs det nog en mycket tunnare adapter, det e kanske där svårigheten ligger! Eller har jag missat att den här Turboadaptern för Leicaobjektiv finns?

Hur som helst, det vore grejen! :)

Annars rätt lugnt på morgonen, DN har kommit och jag skummar de alarmerande rubrikerna, vill inte öka lodtrycket på onödiga saker!;)
Så jag börjar med kulturdelen! :)

/Bengan

Postat 2022-02-14 07:42 | Läst 917 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa