Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5715 // Ett jävla solsken! Och att aldrig vara nöjd!

Ok, det är titeln på en bok, "Ett jävla solsken" alltså, men det känns litet så idag när solen skiner och man kanske tänker fotografera! Fotografi skall ha lämpligt ljus! Vad lämpligt ljus är kan såklart diskuteras! Jag tog några bilder via min nya Fuji-adapter i går! Med Canon RF-linsen 1,5/35 mm på X-E1! Canon-linsen har ett näravstånd på en meter! Inte så praktiskt, moderna linser har ofta ner mot o,3 meter typ! Och det här visar väl grunden för vårt framåtskridande! Att man inte e riktigt nöjd med bara en meter, utan "behöver" något bättre, i det här fallet en lins med bättre näravstånd för att inte bli ställd i sitt fotograferande! ;)

Igår fick jag lösa det hela med att flytta mig själv några decimeter!

I dag en del läsning i DN, men inte så upplyftande läsning! Men hittade en artikel av Bengt Ohlsson där jag känner igen mig själv! Alltid något!

Nog för nu!

Bengan

Postat 2022-03-19 07:21 | Läst 706 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5714 // Varför gå i kloster Ofelia? Och så Dogma 22!

Jag vet inte om min tillfredställelse va större förr när jag fjällvandrade, åkte skidor eller fotograferade! Men det va i alla fall annorlunda, och med en nutida jämförelse, kanske enklare på något sätt? Å andra sidan, det fanns inte så mycket annat att välja på!
Idag finns det grupper i olika områden, som på något sätt vill backa till det litet enklare, till det litet mer ursprungliga i livet! Så kan man väl säga? Litet som att gå i kloster kanske? Nåja, kloster light! ;)

Och i fotografi så fotar några med "enklare" grejer, även om det ändå är digitalt! Jag tänker på fotografen, som jag berättade om tidigare (här är länken) som köpte en Fuji X-E1 och ett äldre analogt objektiv! Och med det fotade han under ett år! Och det gick bra! ;)

Och en del backar ännu längre, till det analoga fotograferandet! Nu har ju en del ungdomar också upptäckt "riktig fotografi", som dom kallar det analoga!

Vad gäller dagens fototeknik, nu talar jag om oss amatörfotografer, så finns det hur mycket bildhjälpmedel som helst! Både i kameror och i efterbildbehandlingen! Men ännu så länge måste man i alla fall rikta kameran mot motivet, men vänta bara! ;)

Ok, för att då komma till sak, det verkar som det här superhjälpmedelfotandet inte gör alla tillfreds! Man e inte riktigt nöjd med allt det nya fina! ;) Nu e den här missnöjda gruppen väldigt liten, annars skulle marknaden såklart reagera!
Och som en jämförelse, det är väl ungefär som när en musiker tar upp sin gamla akustiska gitarr, för att se om hen fortfarande kan spela på den, och efter ett tags spelande, så vaknar något, både i känslan och i blicken! Hen återupptäcker något spännande som legat vilande, något som blir både nykul och nyinspirerande!   :)


Och nu till något annat, men ändå ett näraliggande ämne!
Dogma 22! (22 står för år 2022) För att det skall bli en riktigt Dogmaaktivitet, ni vet det där med "en kamera, ett objektiv", så kanske en Fuji X100, första modellen, vora en utmaning att ha som Dogmakamera!  ;) Jag säger inget mer om det här ämnet just nu! :)

Idag kommer Sessan till oss! Sessan är en Bichon...
Efternamnet kommer jag inte ihåg! Ursäkta mig Sessan!
Sessan skall bo hos oss nästan en vecka! Jag ser fram mot det här! Mycket! :) :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2022-03-18 08:17 | Läst 853 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5713 // Fotofikat på Viksängen!

Idag visade Bengt-Åke en del bilder från ett Södertälje från förr! Jag tror bilderna låg runt 1960-talet! Och vi satt och trängdes runt Bengt-Åkes padda för att det va så himla intressant!  Dokumentärbilder från en svunnen tid, det e framtiden! Tack för den bildvisningen Bengt-Åke!

.

Bengt-Åke hade köpt en ny kamera idag! Analog! Det Analoga är det nya nya! :)

.

Men ett litet störande moment va det, en deltagare hade med sig en Turboadapter på sin Fuji X-E1! Suck...!
Och jag fick prova det hela såklart... suck!
Inte alls så schysst!  ;)

/Bengan

Postat 2022-03-17 18:55 | Läst 717 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5712 // Fotofika på Viksängen i dag torsdag och Tårtan den 23:e! Å så litet om Leica och Fuji!

Snart sommar! :)

Och som vanligt på torsdagar, fotofika på Viksängen i Södertälje runt 14.00! Och snart fotofika på Tårtan, efter önskemål, onsdag den 23:e vid 15-tiden! Allt IRL!

För övrigt har jag repeterat en del om att använda Leica M-linser på Fuji X-E1 efter mitt köp av originaladaptern! Jag vet att det finns andra Fujikameror som man kan använda M-objektiv på, men jag tycker X-E1 är det mest passande för M-optiken! Det blir en liten, lätt och praktisk kombination med en sensor som ger mycket fina bilder!

Mao, den här sensorn ger mycket bra Tri-X simuleringar!

Nog om detta och slut för nu!

/Bngan

Ps. Har även provat Summicron 2/50 mm via adaptern på X-E1! Men det blir för skarp! Någon måtta får det vara! :)

Postat 2022-03-17 07:38 | Läst 760 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5711 // Nostalgistädning med några selfie och så Dogma! :)

En av nackdelarna med att fota mycket, det e att man någon gång måste städa upp efter sig! Kasta bilder! Och det är svårt! Å så kommer också den där nostalgikänslan in, och då vill man spara allt! Så lyd ett gott råd, fota inte! ;)

Men nu är det såhär och här e en ny hög med kort jag hittat! Det kallades väl för Sangkopior förr? Vad gäller innehållet på bilderna, så va nog en del saker bättre förr! Jag kom direkt att tänka på Andra huvudsatsen! (Ni som gått plugget, ni vet) Alltså, allt går mot ett förfall! Även vi! ;) Men det e bara å bita ihop, det kunde varit värre! :)

Och så några funderingar om Dogma! Ni vet det där "En kamera, en film och ett objektiv"! Jag kommer ihåg när vi började diskuterade Dogma 07, Johan Ericson och jag! Något som då även va med i diskussionen va begreppet "Slow Photography!" Att ta det litet lugnt när man fotar! Att ta det lugnt kanske kan vara  ännu mer aktuell i dag, för brådskan och även bildjäktet har sannolikt ökat sedan 2007-talet! De flesta av oss "levererar" nog bilder i stort varje dag, fast vi inte jobbar med det! Men Ok, det e nog så här man samtalar idag! Via datorer, mobiltelefoner och kameror! Hur som helst, mycket blir det, och det här ingår såklart i ett samhällssocialt  sammanhang! Men mycket blir det att städa! Tänk på det! Eller det kanske finns städare i Molnet!? :)

Så jag tror, när jag ändå e i gång, att man faktiskt kan fotografera på ett litet annat sätt! Inte ha så bråttom alltså, och inte så mycket! Fota litet mer filosofiskt! Ungefär som när man skriver poesi! Och man behöver inte redovisa vad man gjort  varje dag heller! Man fotar mera för sig själv, och med kvalitet!
Ok Faidros, vad är då kvalitet? ;)
Eller kanske någon annan kan svara på det? ;)

Å då kanske någon också frågar, "får ingen se de här bilderna då?"
Kanske, men inte varje dag i alla fall, men eventuellt senare! Om bilderna blir bra!  :)

/Bengan

Postat 2022-03-16 15:17 | Läst 770 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa