Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5695 // Betänketid! Och inget är för evigt! ;)

Jag har skrivit om det här förut, tystnaden vid morgonfikabordet! Att kunna sitta och fika utan störande ljud, från tex trafik eller liknande! Och även kunna få tänka tanken färdigt utan att bli avbruten! Nåja, nu har vi grannens hund som hörs några minuter nästan varje morgon! ;) Men det gör inget, för det är en mycket trevlig liten hund som heter Ymer!  Men annars så upplever jag det här tystnadssittandet som en stor lyx! Det e i stort bara prasslet från tidningen som hörs! Och ingen radio eller liknande, för jag har Orson Wells radioutsändning i starkt minne! Man skall koncentrera sig på en sak i taget! Annars kan man göra tokiga saker!

Och i går va det fotofika på Viksängen, det e en bra och mycket trevlig social träning efter pandemin, där det nog blev för mycket internetsittande! Läste i DN om motion, man behöver inte gymträna hårt så svetten sprutar, utan det räcker att röra sig varje dag! Varje dag alltså! :) Med både armar och ben! Tex att gå och handla! Och få upp pulsen, och efter det ta en liten kortare promenad på en halvmil! :) Och sedan bära in några pelletssäckar! :) De e det vi e gjorda för en gång i världen, att gå och hämta maten alltså! Pelletssäcklyftandet kom in senare i evolutionen! Det e ett modernt påfund!
Å det här med att "jag har nog en bra en grundkondition", det e fake news! "Kondition e en färskvara, så försök inte", det blir jag ofta påmind om! ;)

Å så har jag blivit medlem i en klubb sedan någon månad tillbaka! Högtblodtrycksklubben! Men det verkar inte vara en så himla unik klubb har jag fattat, högt blodtryck alltså, det trodde jag först! Fick några tröstens ord nere på Vårdcentralen sist jag va där, "Du har klarat dig ovanligt länge!" Ok, det e väl så man får se det!

Annars inga fotonyheter! Det enda jag går och funderar på är om jag behöver en Turboadapter! ;) Under tiden funderandet pågår så fortsätter jag att fota omodernt eller trendigt, det beror på vilken sida om ämnet man står på! Andra ickenyheter är att det numera ligger fyra oframkallade rullar i kylskåpet! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-03-04 07:44 | Läst 571 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5694 // Att fotografera med film!

Postat 2022-03-03 19:43 | Läst 725 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5693 // Vad blir kvar....? ;)

Bilden har inget med innehållet i bloggen att göra! Fast vid litet eftertanke, så har den det nog!

Alltså, vi samlar på oss mängder av bilder under åren, och ibland krävs rensning, så vilka av bilderna kan vara värda att spara? Hittade två magasin diabilder, och efter att ha rensat bort blombilder, vackra ängar, äppelträdsbilder, och en del gamla hus fotade på en semesterort vid medelhavet, så va det bara några stycken bilder kvar, bilder på människor vi känner! Nu är det inte våra bilder, utan bilder från släktingar som inte längre finns bland oss!

Och bilderna va nog menade att titta på för de som va med på semestereresan, diabildsvisning, och sedan blev det semesterminnesbilder att plocka fram vid något tillfälle!

Det e väl så här som det kommer att gå till, nästa generation rensar bland våra bilder!
Raderar kanske det skall heta! :)

/Bengan

Postat 2022-03-02 19:46 | Läst 833 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5692 // Fotografiska tankar

"Grubblandet över kamerakonstruktionerna och kemin . . . intresset för ljuset . . . skärpan . . . allt det där är förgäves om man inte lyckas koncentrera sig på det väsentliga: vad bilderna föreställer. Vad är det som är typiskt för ens eget liv och för den tid man lever i. Det gäller att rikta kameran mot dom sakerna, sätta det viktigaste i mitten, stå bredbent med fötterna stadigt på golvet . . . och trycka av."

"Ibland har jag försökt berätta för någon om mitt försök att läsa Barthes. Saken har inte gått att berätta; varje gång jag skall säga hans namn så har detta helt enkelt försvunnit ur mitt minne, fast det fanns där strax innan. Jag har inte kunnat förklara vem jag ville tala om, och samtalet har upphört."

"Dock; en gång har jag läst "Det ljusa rummet". Trots att jag tyckte boken var vanvettig så har bitar av innehållet stannat kvar inom mig. Nästan varje gång jag ser ett fotografi stirrar jag på någon detalj, och tänker: där är punctum. Det lilla ovidkommande, till exempel en ring på ett finger, som drar blicken till sig - fastän fotografen kanske inte ens såg det. Och Barthes beskrivning av det enda verkligt viktiga fotografiet i hans liv, en bild av hans mamma som liten flicka . . . den beskrivningen glömmer man inte."

Delar av en artikel skriven av CARL JOHAN DE GEER i DN 1992-08-30!

__________________________________________________________________________

"Med kameran som tröst (de Geer 1980) En workshop i visuell gestaltning tillsammans med Anna Clarén.

"Vi fotograferar ofta för att bevara och komma ihåg, vi gör en avbild av en konkret situation, plats eller person för att bevara minnet. Då vi skapar ett fotografi använder vi oss av konkreta synliga attribut och avbildar dessa, vi beskriver en konkret verklighet".

"Men hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet, hur kan vi ladda fotografierna med känslor, upplevelser, atmosfär?"

"Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det djupt personliga, att låta detta bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet."
(Delar av texten till en Workshop hos Abecita 2014 med Anna Clarén.)

.

Det va det om det, och bästföredatum verkar vara passerat i de här båda texterna!
Om det nu är så? Att bästföredatum är passerat?

Hur som helst, ha nu en bra dag, och solen lyser här i Östra Svealand,
och våren verkar närma sig! Så framtiden är vår! :)

/Bengan

Postat 2022-03-01 09:32 | Läst 818 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7