Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5720 // Tårtan idag med storformatskamera! Och toalettpapperet e slut! Hamstring eller?

Lars Svanström besökte oss på Tårtan i dag! Och det va ett tag se'n sist, så det va kul och trevligt! Och Lars visade bilder! Nåja en bild i alla fall! Och visade även kameran som bilden är tagen med och berättade hur man tar bilder med kameran! Det brukar bli en del uträkningar innan man tar en bild för det här är ingen automatisk kamera!

Här förevisas kameran!

.

Här syns tydligt haken som gör att man kan ställa sluren på öppen en längre tid! Slutarfjädern syns till höger! Det finns även ett trådutlösarfäste! Och ett vattenpass på kameran ovansida!

.

Här fabriksmärket för kameran!

.

De övriga kamerorna kom litet i skymundan idag!

.

Men här va det i alla fall en intressant kombination! Eller combo som man nog säger numera! ;)

.

Beökte även Gert som bara hade en rulle toapapper kvar! Det har varit en otrolig åtgång!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-03-23 20:01 | Läst 970 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5719 // Rökstenen, och att fota med en äldre kamera med bara en lins! Och Tårtan!

Bra fart på det här bokförlaget, boken kom bara några dagar efter beställning! Förlaget kanske även har ett eget postleveransbolag! Det verkar just nu vara två eller e det tre olika postbilar som kör post till oss, och alla landar på olika tider under olika dagar! Hur som helt, mycket spring e're till brevlådan!
Har börjat läsa i katastrofboken, och det finns en antydan att det här skall vara en populärvetenskaplig bok! Fan trot sa Relling! Hur som helst, mycket intressant!

Författare till boken är Henrik Williams

.

Skall pröva att slöfota ett tag med en äldre kamera! Slöfota = man ställer allt på A liksom! :) Men då kan man inrikta sig mer på bilden och det kan nog vara bra! Låter 2/18:an sitta på! En kamera en lins! Då blir det som en Dogma-kamera! Farliga ord att skriva! ;)
Å visst e kameran gammal, den kom 2012! Men numera blir nog de flesta moderna kameror fortare äldre, det känns så i alla fall! Men om man tänker litet som förr, så e tio år inte så gammalt!  Hur som helst, kameran fungerar mycket bra, så det e bara att köra på!

Nog om detta!

/Bengan

Ps. Som sagt, idag Tårtan!

Postat 2022-03-23 07:58 | Läst 987 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5718 // Bilder bygger minnen, nya minnen?

Rom 1980   (Leica, 35 mm, Kodachrome)

"Facebook förändrar. Forskning visar att vi är benägna att skapa falska minnen baserade på manipulerade bilder. Det digitala fotografiet, som kommuniceras, dupliceras och förändras med ett enkelt musklick, kan leda till att vi omvärderar synen på minnet."

"Få blir väl fortfarande förvånade om någon omsorgsfullt fotograferar sin fisk liggande på tallriken innan han eller hon äter upp den? I och med digitaliseringen av mediet har fotografiets användningsområde förskjutits: tidigare fokuserade gemene man främst på att fånga förflutna högtider, skolavslutningar och semester­resor; fotografiet var någonting personligt, ett privat minne. Nu har fotograferandet snarare blivit en kommunikativ, identitetsskapande process där vardagliga företeelser delas med andra. Frågan är hur mediets egenskaper som minnesbärare har förändrats i samband med den digitala teknikens ankomst."

Läs mer här!  https://www.svd.se/bilder-bygger-minnen

/Bengan

Ps. Fotofika på Tårtan onsdag och på Viksängen torsdag!  :)

Postat 2022-03-22 07:48 | Läst 828 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5717 // Tårtan nu på onsdag den 23:e

Det verkar finnas ett behov av att fika på Tårtan fortfarande, så jag åker dit och kollar nu på onsdag om det kommer fler fikasugna! :) Runt 15-tiden alltså! Väl mött!

För övrigt så växer antalet oframkallat i mitt kylskåp, så jag skall minska trycket genom att fota litet digitalt framöver! Ett tag i alla fall! Omväxling förnöjer! :)

.

Jag kommer då att fota en del med Ultron 1,9/28 mm gluggen, eller linsen som man säger numera, på Fuji X-E1! Den nya Ultron 2/28, vad jag fattat, den har en annan inre bakdel och funkar inte så bra i Fujis originaladapter! Är det så?

Alltså, Tårtan nu på onsdag!

Väl mött som sagt!

/Bengan

Postat 2022-03-21 06:57 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5716 // Rökstenen och klimatkatastrofen år 536 e.Kr!

Rökstenen är vår mest kända runsten! Texten har länge gäckat forskarna! Stenen restes någon gång runt 800-talet e.Kr, och är täckt av runor på alla sidor! Hur den långa texten ska tolkas har länge varit en svår nöt!  Men nu har stenen fått en ny tolkning, med en antydan om en tidigare klimatkatastrof! Fenrisulven hade ätit upp solen, något som forskarna tror anspelar på att solen lyste mycket svagare från 536 e.Kr och några år framöver, beroende på att solen skymdes av ett vulkaniskt stoftdis! Och då kunde man knappt bedriva någon odling under flera somrar, så då blev det problem här i Norden! Det verkar som om över hälften av befolkningen dog av svält och sjukdomar! Och katastrofen berörde flera områden på norra halvklotet och inte bara i Norden! I norra delen av Kina tex, berättas om mycket svår hungersnöd!

Jag beställde boken igår, "Rökstenen och världens undergång" (Henrik Williams)

Här finns mer att läsa i ämnet!


Nog om detta!

/Bengan

Ps. Det kanske e dags att byta film till från HP5 till FP4?

Postat 2022-03-20 07:08 | Läst 960 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa