Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5867 // Den fria viljan! Eller e den så fri egentligen! Och så Gnesta-Planket nu på lördag!

Falsterbo för en trettio år sedan!

Och satte nyss på datorn, men satt under tiden och funderade, och när jag tittar upp på datorn så håller datorn på att stänga av sig själv! Jag har tryckt på stänga av utan att varit medveten om det! Så är det nog! Eller att hjärnan tar ett beslut utan att jag är med på det! ;)

Ni kanske känner igen en liknande situation, som tex att man tänker "va gjorde jag av nyckeln?" Man kollar runt litet, och tänker, inte hängde jag väl upp den där den skall vara? Jovisst, där hänger den ju! Men nu börjar det bli knepigt, jag har gjort något "automatiskt" för jag va upptagen med annat! Hur då automatiskt, förklara! ;)

Det finns dom som som va mer nyfikna på det här "automatiska"! Och det finns annat intressant också, man kan mäta i hjärnan, en elektrisk aktivitet som startar innan man beslutar sig för en handling! Visserligen är det en mycket kort stund innan, max 1/2 sekund men ändå! Är det inte jag som skall starta upp aktiviteten i min egen hjärna? Eller vad handlar det om! Hur som helst, hjärnan e en spännande filur! ;)

Benjamin Libet va en av dom som undrade över det här! Funderingar även på den fria viljan alltså!

https://fof.se/blogg/kropp-sjal-och-medvetande/

https://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Libet

Vad gäller annat att fundera på! Det gäller såklart också hjärnan! Har kan vi, jag i alla fall, bygga bilder och händelser i min hjärna som aldrig existerat! I färg dessutom!

Ha en fortsatt bra dag!

/Bengan

Ps. Å så Gnesta-Planket nu på lördag!

Postat 2022-07-25 07:51 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5866 // Tillfällighet, eller va det nu var! Mera om M Leica alltså!

Eller hur jag köpte en redan omodern kamera på 1960-talet! ;) Jag tror nog att det fanns påverkan redan då! Reklam alltså, men även idolpåverkan! Jag hade sett bilder tagna med Leica och även med M Leica, alltså sett att några berömda fotografer fotograferade med Leica, så mycket mer behövdes det nog inte! Så tror jag nog det kan ha varit, fast det kan vara en efterhandskonstruktion! För det här va ju för ganska länge sedan! ;)

Och på den tiden så läste jag även några texter av en fotoskribent, en skribent som jag inte visste så mycket om då, men som jag tyckte skrev kloka ord om fotografi! Men Obs, inte ett ord om att man måste ha en M Leica då man ville använda det här receptet!

.

Hur som helst, jag kanske senare kommer på varför jag köpte en M Leica! Med större säkerhet alltså! Och vad gäller recept-texten så är den mycket läsvärd! Kanske mer än läsvärd numera! För under ytan på vissa texter kan det ibland dölja sig saker som det tar litet tid att komma in på! Eller att komma på! Eller förstå! Jag kanske anade det redan då, och numera så tycker jag att jag kommit in en liten bit och släpper inte taget om den här texten! :)

.

Emersons recept finns i det här numret av Fotografisk årsbok, men receptet finns även i boken "Fotografera är nödvändigt!" 
Det e den enda fotobok du behöver, har någon sagt!

Ok, det om det och nu ny dag med nya äventyr!

/Bengan

Postat 2022-07-24 08:39 | Läst 753 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5865 // Varför Leica? Varför köpte jag en Leica 1959?

M Leicabild, troligtsvis 1962

Jag har skrivit om det här tidigare, om varför Leica, ställt frågan till mig själv alltså, utan att ha fått något bra svar! Och det här va för dryga 63 år sedan och minnesbilder kan förändras, ni vet va? Men jag hade ju fotat litet tidigare, innan Leicatiden alltså! Först med en amatör/bälgkamera runt året 1956 på Skarpnäcks flygfält, mototortävlingar, och fick in en bild på Joakin Bonnier i tidningen Fart! Sedan hade jag en halvformatskamera i bröstfickan när jag låg i lumpen! Men vänta nu, Leican hade jag nogt köpt före lumpen! Det hänger inte riktigt i hop det här! Varför hade jag inte Leican med mig i lumpen då?
Och framkallat film det gjorde jag redan innan Leica-tiden! För hur kom bilden från Skarpnäck annars fram! Nu fanns det en fotobutik i Kärrtorp på den tiden, som kan ha varit behjälplig! Tror jag har Joakim Bonnier-bilden kvar någonstans! Jag slänger sällan nå't! Och då ser det ut som det gör nu när vi flyttstädar!

Ok, men svaret på frågan i rubriken då, varför Leica? Jag tror, eller vad jag tror mig komma ihåg, det va för att jag skulle fota familjen med diabilder! Så efter ett besök hos Boesens Foto på Grevgatan inne i Stockholm så kom jag ut ur butiken med en Leica 1 och med en eller två rullar Ferrania diafilm och Exponeringsstickan Teckno! Jag har några diabilder kvar från den tiden, och bra exponerade också! Men varför fortsatte jag sedan på Leica-vägen, för det fanns ju modernare kameror än Leica redan på den tiden, typ SLR-kameror! Det tar jag en annan gång! Den historien e mycket, mycket mer komplicerad! För där kommer nog en viss påverkan in i bilden! Reklam och idolpåverkan! :)

/Bengan

Postat 2022-07-23 08:20 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5864 // "Köra en Ferrari med regummerade däck!" :)

Det va 1962 som jag köpte min första M Leica, kul att hitta en tidning från det året! (Flyttstädning pågår alltså) Vad gäller innehållet i den här 1960-talstidningen, så ser man att den är från en annan tid! Varför jag sparat tidningen, kan vara för att Kurt Bergengren hade skrivit en artikel!

.

.

Och som sagt, det här e från en annan tid! Här är det pappa som visar diabilder och röker pipa samtidigt!

.

Letade efter en Leica-annons, det brukade nästan alltid finnas i Foto, men jag hittade ingen! Men en artikel av Walter Benser kan nog vara samma sak!
Och 1960-talet va speciellt, kanske för att allt verkade vara möjligt då!

Vad gäller Ferrarin, så fortsätter jag att köra regummerat ett tag till! ( Det e när man har Voigländerobjektiv på en M Leica)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2022-07-22 22:58 | Läst 844 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5863 // Leicaobjektiv jag saknar! Existensiella funderingar alltså! :)

Den här har jag kvar!

Till saken, sitter och fikar som vanligt på tidig morgon och just nu med en vidöppen balkongdörr där sval luft strömmar in och det är aldeles tyst ute! Fast det va ännu tystare nyss innan jag satte på mig hörapparaterna! :)  Och DN har kommit! Så vad e det nu då?
Jo jag sitter och tänker bla. på de Leicaobjektiv jag haft men sålt, och som jag ångrar att jag sålt! Hade ett Summilux 1,4/35 på 1980-talet, men sålde det för det va inte riktigt skarpt! Hade även ett Summilux 50, samma visa där! Har även testat en Summarit 1,5/ 50 mm, och såg ett fokuskift och inte så bra skärpa på full öppning! Så det va väl bra att sälja dom då, eller!

Man lär sig saker under åren, får mer kunskap, och kan sätta in saker i ett större sammanhang! Mest vad gäller människor och händelser såklart! Och det e bra! Man blir ofta mindre tvärsäker också! Och det här gäller även prylar! Med förstår dåtiden bättre med det kunnande och den teknik som då fanns, så blev resultatet som det blev! Inte så superbra alla gånger om man jämför med idag! Men tillräckligt bra då! Och i dag, med mer kunnande om de här objektiven, om tillverkningsteknik, glassorter osv,  så har de här objektiven blivit intressanta, kanske genom den personlighet dom har och visar upp bildmässigt när man fotar med dom! Personlighet e viktigt! Det e nog det vi saknar mest idag i alla former! :)

Att i dag kunna få fota med en tidig Summilux 35:a skulle vara en skön känsla! Men Obs, känsla sa jag, inte resultatmässigt, för om man skulle titta på de bilderna via skärm/dator i 200% uppförstoring, då skulle man säkert se en del ofullkomligheter för den som så vill!
Men nu talar jag om något annat, känsla alltså!
Ok, jag vet att känsla e olika för olika personer! Suck..

Alltså, det här va några existensiella livsfunderingar en tidig morgon från Gnesta! :)
Det kanske e för tyst här på morgonen? ;)

/Bengan

Postat 2022-07-22 07:48 | Läst 796 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa