Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6016 // På spaning efter Zen och konsten att fotografera

 

"1984 FÖRVÄRVADE länsmuseet i Jönköping ett antal skokartonger, unikaboxar och andra lådor innehållande trettio tusen negativ och fotokopior. Upphovsman var Gustav Andersson, född 1898, död 1966, och bosatt i Jönköping hela sitt liv. Nu har museet givit ut en bok med ett urval av Anderssons fotografier, "Den blå timmen", samtidigt som man visar dem på en utställning i sina nya lokaler." ( Artikel från DN 2006-06-13)

DN-recencenten bläddrar i boken och påminns om berömda samtidskolleger till Gustav Andersson, Diane Arbus med sina egendomligt uttrycksfulla interiörer från amerikanska hem och Andre Kertesz och hans omsorgsfullt poetiska och grafiskt exakta återgivningar av personer, föremål och miljöer. Men tvivlar att Andersson följde med i vad som hände inom fotografin ute i världen! Men Andersson i sitt sätt att komponera och närma sig sina motiv så arbetade han på ett sätt som kan erinra om några av de moderna mästarna!

Intressant och spännande!

/Bengan

Postat 2022-11-25 09:32 | Läst 432 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6015 // Ny dag och nya utmaningar! :) Fika på Viksängen! :)

Och man lär så länge man lever, både vad gäller relationer, knäproblem och annat! Kollade i alla fall vädret i dag och kom fram till att det skall nog funka att rehabilitera knät även i dag! Jag tar pendeltåget till Södertälje C och går sedan upp till Viksängen! Inte speciellt långt men tillräckligt och bra för mitt knäproblem! Just för att det e mest uppför också! Nu har jag såklart blivit puschad, eller hur man säger, för att gå skall vara bra även när man e "svårt knäskadad!" ;)
Har såklart också försökt att få litet omtanke och "att ta det lugnt är nog det bästa just nu" men det gick tyvärr inte hem!
"Du har väl inte brutit knä'et heller? " blev det okänsliga svaret!  Fast det kändes som litet brutet i början... ;)
Nåja, så här efteråt måste jag erkänna att receptet jag fick av min medicinskt utbildade sammanboende va det rätta! Men va såklart svårt att erkänna, men nu har jag faktiskt gjort det! Erkännt IRL att det va ett bra recept!
Alltså, vad gäller knäskadan, så kollade vi knäet först såklart! Och det gjorde litet ont...;) Ordinationen blev försiktig rörelse på dagen och två alvedon till natten, så det gick att sova, och fortsatt rörelse på dagen med kanske nå'n alvedon om det behövdes! Så efter en vecka med det här, och litet extra knäsjukgympa, så känns det knappt något alls i knät nu när jag går, bara litet tjockt i knävecket när jag sitter på huk! "Men sitt inte på huk då!!"  säger den medicinskt ansvarige och suckar!
Och som sagt, Viksängen i dag!
Framkallade film i går, får se när jag skannar filmen! (Långsamhetens lov, är en bok av Owe Wickström) Tror otåligheten hos många människor ökar hela tiden! Kanske även med åldern hos vissa! "Jag vill se resultat nu och genast!" Varför då! Ok, alla blir saliga på sin fason, här e litet kul läsning! Tycker jag! Om Leicamannen! :)

I dag M Leica med Sonnarobjektiv! Om jag inte ändrar mig innan 12.34, för då går tåget! :)

/Bengan

Ps. Nu kanske vän av ordning undrar vad hundbilden har med det här att göra? Inte speciellt mycket, utan det e bara det att jag tycker bilden på Sigge e så himla gullig!  :) Jag satt och tittade på bilden flera gånger i går! :)

Postat 2022-11-24 07:47 | Läst 708 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6014 // Bilden från Nalen uppdaterad med Otto Brandenburg!

Jag fotograferade på Nalen 1960 eller 1961 då Twisten infördes i Sverige! Hittade nyss en bild på sångaren Otto Brandenburg som va med den kvällen!

.

Och så här såg det ut innan man körde igång! Nalen i Topsy Lindbloms regi öppnade hösten 1934 och snart kom dansorkestrar med kapellmästare som Sune Waldimir och Seymour Österwall! Nalen blev också ett tillhåll för 1940-talets swingpjattar med överdimensionerade kavajer, smala byxor och vidbrättade hattar! En mindre salong döptes 1947 till Harlem och här samlades jazzdiggarna för att lyzzna på Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Putte Wickman och Hacke Björksten och dixielandband som Jack Lidströms Hep Cats, Cave Stompers och Bunta Horn. Under hela 1940- och 1950-talet levde Nalen verkligen upp till devisen “Gata Regerings 74 var adressen! Där mycket händer!"
Topsy Lindblom gick ur tiden 1960 och under de kommande åren fick popen allt starkare fotfäste i nöjeslivet. Även de nyare rockbanden hittade till Nalens scen, som tex Beatles, men allt fler musikklubbar dök upp i stan som lockade den unga publiken. Och 1967 slog Nalen igen.

/Bengan

Ps. Och för den tekniskt intresserade, M Leica, Summicron 35 mm och Tri-X!
Den här utrustningen är allt man behövde, och det gäller såklart även i dag!
För den här Leica-kombinationen är tidlös! :)

 
Postat 2022-11-23 07:29 | Läst 716 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 6013 // leicaphilia

M Leica, 20 mm, Tri-X

En internetsida som jag ofta återkommer till är leicaphilia
(Philia is one of the four ancient Greek words for love) Här finns mängder av läs och tänkbart! Och då menar jag mängder! (Även för icke Leicafotografer) Se länkar till höger på leicaphilia-sidan! Det här verkar vara författaren!

Men något konstigt är det att han säljer sin egen Leica!?
Men som sagt, mycket intressant och tänkvärd läsning!

/Bengan

Postat 2022-11-22 13:41 | Läst 727 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6012 // Därför drar sig de kreativa undan!

Inte ett snökorn i sikte! ;)
.

"Har du grubblat över varför så många av de största inom konsten, musiken och andra kreativa yrken hellre isolerar sig än hänger med resten av kultureliten på konstnärsbarerna? Nu kan det finnas ett vetenskapligt svar på frågan. Den tyske forskaren Florian Aubke har studerat 262 tyska mästerkockar och kunde dra vissa slutsatser om hur nätverkande förhåller sig till kreativitet. Stjärnkockarna känner alla varandra mer eller mindre, som i de flesta elitpräglade branscher. Men de mest upphöjda och kreativa har inte de mest centrala platserna i nätverken, vilket man kanske skulle kunna tro. Detta trots att det är just toppnamnen som alla andra vill frottera sig med. Spindelpositionerna intas i stället av mer medelmåttiga – men fortfarande framgångsrika – kreatörer.

I början av din karriär är det viktigt att bygga ett stort nätverk och lära dig det kreativa hantverket av mer erfarna kollegor, så är det ofta. Men att sedan underhålla nätverken kostar tid och möda. Och framför allt – det hämmar din kreativitet, visar Aubkes forskning. Personliga band driver på sociala assimileringsprocesser och får medlemmarna att tänka lika.

Sann kreativitet handlar om motsatsen, att tänka själv och göra annorlunda. De mest kreativa umgås därför hellre med människor från andra sociala världar.
De är tvungna att vara selektiva med sina egna kollegor och motstå deras uppvaktning, för annars blir de för centrala figurer i nätverken. Och då tappar de sin skaparkraft. Med samma formel kan vi räkna ut att de som syns, hörs, ryggdunkar och kindpussar mest kanske gör det för att de egentligen inte har så mycket mer idéer att komma med.
Så krasst sett har du alltså två karriärval – det ensamma geniet eller den sociala medelmåttan!  ;)

http://tusentips.se/darfor-drar-sig-de-kreativa-genierna-undan/

/Bengan

Ps. Å kanske mer att tänka på. "Verkligt nytänkande är förunnat dem som orkar uthärda ett visst mått av tvivel, förvirring, frustration, ensamhet, osäkerhet, ambivalens och rådvillhet. De bekväma nöjer sig med att tänka som alla andra."

Så lycka till! :)

 

Postat 2022-11-22 06:11 | Läst 810 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa