Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6043 // The growing popularity of film cameras! :)

 


"Project background: Why develop film cameras now? The growing popularity of film cameras. Film photography has been growing in popularity, especially among younger generations. Search for "film camera" on the Internet, and there are countless images of creators and celebrities using film cameras. Many young photographers also enjoy taking photos with film cameras, developing the film, and then uploading images in digitalized form to social media sites without making final prints."  (TOKYO, December 20, 2022 -- RICOH IMAGING COMPANY, LTD)

.

Ok, det här e ju inga nyheter precis att intresset för att fota med film ökar! Men från en mycket låg nivå såklart, och som sagt, mest hos en ny generation fotografer! De e ofta dom nya, läs de Unga,  som kallar det här för riktig fotografi! Fotografi med film alltså! :)

.

Å några fotar med äldre kameror, som dom har köpt på nå'n auktion!

.

Å några e riktiga nördar! ;)

Kul det här! :)

/Bengan

Postat 2022-12-20 19:20 | Läst 699 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6042 // Caffe Corretto på en Världsarvsgård! Och så om "Vita blixten!" Kortrapport!

Vatten är viktigt!

.

Vi va i Norrland i slutet av förra veckan! Kul, intressant och mycket trevligt! Vi va bla. på en Italiensk restaurang i en Hälsingegård! Beställde såklart en Caffe Corretto efter maten! :)

.



Och dagen efter, eller va det da'n före, så fick vi se och höra hur hur man byggde sina skidor förr! Bla "Vita Blixten!" Och de sista längtävlingskidorna man byggde på den här verkstaden påminde mycket utvändigt i träutförandet på en Rivabåt! Otroligt vackra skidor, och lätta! Och för att göra en lång historia kort, så avslutades det hela med att vi fick se vad man tillverkar i dag! Och företaget heter numera Sunfab! Mycket intressanta och trevliga dagar i Hudiksvall! :)

/Bengan

Postat 2022-12-19 13:29 | Läst 830 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6041 // Nya värmeupplevelser! :)

I vårt nya boendet har vi en frånluftsvärmepump! Bra konstruktion bara man har varmt inomhus! ;) Frånluftsvärmepunpen tar den varma inomhusluften och gör det ännu varmare! Bra va, låter som en perpetum mobile! ;) Nåja, det tar en del energi för fläktar och att göra den här värmen! Men så länge det inte e så kallt ute så går det mycket bra! Men vid c:a -6 till -8 grader då går elpatronen på! Inte så kul för elräkningen! :(
Elräkningen låg på 850:- för november! December kan nog bli allvarligare!
En lösning är att installera en liten extra luftvärmepump, som ger värme inomhus, värme som sedan frånluftsvärmepumpen använder!  :) Då bör elpatronen sällan eller aldrig gå på! Vi får se hur vintervärmeläget har varit framåt mars/april innan vi bestämmer oss för en ev. extra liten värmepump!

Annars rätt lugnt, och det e ofta enklare att bo i lägenhet än i hus! På något sätt! Även om husboende har fördelar också självklart! Vi planerar i alla fall för en liten vinterutflykt på några dagar, enklare när man bor i lägenhet! Då e det bara att låsa dörren och åka i väg! :)

/Bengan

Postat 2022-12-14 07:30 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 6040 // Förändringens vindar blåser både i politiken och inom den analoga fotografin! :)

Lyssnade på partiledardebatten i veckan, en stund i alla fall, och upptäcker att alternativa fakta förekommer även här! Och att man talar till väljare, eller vad vi kallas, som om vi vore barn! Eller så kanske man talar så i deras partiledarålder! Partiledarna e ju yngre än vad jag är! ;) Mycket övertydligt språk e det i alla fall! 
Hur som helst, jag tittade en stund på "debatten" men gick sedan över till att läsa en bok!

Vad gäller annat i förändringens vindar så e det litet svårare för mig att fota analogt! Eller rättare sagt, det har blivit litet bökigare!
Alltså, så här e det! Förr så fotade jag mycket hyperfokal och det funkade bra! Numera så behöver jag glasögon för att se de små siffrorna på avståndsskalan på objektivet, så man ser inom vilka avstånd som det blir en skarp bild! Och när jag har dom på, läsglasögonen alltså, då funkar det inte riktigt att se verkligheten litet längre bort! Och om jag också skulle vilja titta in i sökaren/mätsökaren, då måste jag ta av läsglasögonen! Och under tiden jag fibblar med glasögonen, så har motivet försvunnit! :)

Nu finns det en bra analog kamerateknik att tillgå för den som vill fota analogt och har liknande problem som jag har! :) Contax G2! En kamera med AF, tidsautomatik, automatisk filmladding och returspolning! Den ställer även i filmkänsligheten automatiskt! Men tyvärr inga möjligheter för hyperfokalfotograferandet! Jag flyttade nyss över en halvtagen rulle HP5+ från Nikkormat till Contax G2! Skall fota ut rullen i G2:an! Fotade också en lapp med text och pilar, så jag vet med vilken kamera första halvan av filmen e tagen med och sedan med vilken kamera den sista delen av filmen e tagen! E ni med? :)

.

Sommarbild 2020 tror jag! Grövelsjön! :)

Och nu e det kallt! I alla fall kyligt! Och fortfarande mörkt! Och elpriset ligger högt! Men det e ju marknaden som styr elpriset, så det e nog inget att göra något åt! Marknaden verkar ju styra det mesta, inte regeringen! ;) Tänk så det blivit! 

/Bengan

PS. Uppdateringen av bloggindex-sidan där bloggarna ligger, verkar uppdateras mera sällan numera! Så några på Fotosidan får nog se den här bloggen i morgon! Men jag lägger även ut bloggen på Facebook, där syns bloggen direkt! :)

Postat 2022-12-13 07:31 | Läst 844 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 6039 // Kallelse till fotofikat på Tårtan nu på onsdag!

Och en intressant fråga kan vara i sammanhanget, hur länge har vi fikat här på Gata Horns 32? Om jag inte missminner mig så va det Affe Johansson som visade mig/oss på fiket! Tror vi skulle se's där för å snacka Leica! ;) Nåja, skämt bara, men snacka fotografi i alla fall! Tror Krille Kleréus också va med på första fikat! Och så blev det fler fotofikaträffar och fler människor, och så fortsatte vi under ett antal år! Jag hittade en blogg från 2009, men vi startade nog litet tidigare än så! (Bilden här verkar också vara från 2009)

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-265-bilder-fran-puck-motet.htm1 v

Och nu på onsdag så är det en fotofikträff igen! Start runt 15.00!

Så väl mött!

/Bengan

Ps. Måste nog tycka att det e kul med sådana här återkommande fototräffar, eller fotofika! Nuemera e det fotofika på Viksängen också! Även Gnesta-Planket va ju en återkommande fototräff!

Postat 2022-12-12 20:47 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa