Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6048 // God fortsättning på Julen och kampen mot G.A.S e nog lättare numera!

Försök inte att betala med Swish här!  ;)

.

Så va den Julen slut och på Julaftonen fick jag behålla min nubbe själv! :) De e bara jag som gillar Bäska! Ungdomarna tog en hemblandning av OP och Linje! Litet mesig blandning tycker nog jag! Och vad gäller sill till nubben så vill jag gärna slå ett slag för Branteviksill! Det e våran favo just nu! Några julklappar blev det också, vi fick varsin bok!

Och nu e det dags att fundera på fotografi igen! Jag har faktiskt mindre av G.A.S numera, i alla fall av nya prylar! Min G.A.S just nu är Sonnaren 1:2/5 cm  på M Leica! Fast idag funderar jag på att fuska litet och sätta Sonnaren på en Fuji X-E1! Mycker beroende på att jag inte riktigt hinner med i bildflödet när jag fotar analogt! Med en digitalkamera e man med liksom! Bilder varje dag! Och en dag med digitalkameran kan nog inte skada mitt analoga fotande på sikt!  ;)

.


Ungefär så här kommer det att se ut i dag, men någon ser nog att det här inte är den Sonnar 2/5 cm som jag visat på M Leican tidigare! :)

Och så en promenad i dag igen! Mitt knä blir bara bättre och bättre, min fru säger att det beror på att jag promenerar i stället för att sitta hemma och oja mig! Nu beror det såklart på vilken knäskade det handlar om, men hade jag fått bestämma helt så hade jag nog tagit det litet lugnare! Men nu får jag det inte, bestämma helt alltså, och om jag vill ha ett trevligt promenadsällskap, så e det bara att hänga på! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-12-26 08:40 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6047 // Julpyssel med M Leica!

Jakten på det skarpaste objektivet fortsätter i stora delar av amatörfotovärlden! Här kommer ett objektiv som jag själv tycker är tillräckligt skarpt! Och med den eminenta objektivadaptern från Amedeo, så kan objektivet även användas på en M Leica! Objektivet är inte antireflexbehandlat, så jag hoppas det kan synas på några bilder!

.

Här är adaptern! Och objektivet är från 1930-talet, och sitter på en adapter och som skall fungera med den mekaniska avståndsmätaren i Leican! Så det skall bli intressant att se hur skärpan ligger när jag framkallat filmen!

.

Jag testade objektivet på en Fuji X-E1 och tycker skärpan räcker! Här på full öppning! På en digitalkamera är det ofta inga problem med att lägga skärpan rätt! Det man ser, det får man! ;)

.

Och bländar man ner, så blir det nästan för bra! ;) Men nu kommer det här att sitta på M Leican med en svartvit film! Svartvita julbilder! :)
Så va det med det Julpysslet!

Och med en önskan om en God och fin Jul!

/Bengan

Postat 2022-12-23 10:47 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6046 // Att anstränga sig litet extra! Funderingar om foto i periferin! Analogt alltså! ;)

Alla skall få vara med är såklart marknadens ledord!  Det gäller att öka kundgruppen! För ett företag som försöker sälja udda och svåranvända grejer, skulle inte  klara sig! (Nu vet jag att det finns företag som säljer udda grejer med hjälp av en skicklig marknadsföring och klarar sig ändå. Ofta exklusiva saker)
Men för oss andra, så skall det vara lättanvänt och gärna med ett bra pris! Det här gäller såklart våra digitala kameror också! Och kamerorna innehåller då mycket digital hjälpteknik! Så man kan ställa in kameran personligt och konstnärligt! Jaha, och vad e det för problem med det då? Eller vad e det för fel?
Inget fel alls! :)

Men det finns fotografer som ändå inte riktigt är nöjda med det här! Det blir för mycket hjälpmedel i kameran, och allt blir ofta för perfekt! Man vill fotografera mera själv liksom, även om det blir en del extra anstängning och även med en något ofullständig fototeknik, om man jämför med den digitala! Men teknik verkar här inte betyda allt här! Det verkar finnas annat "bortom bergen" inblandet, som någon poet skulle sagt!

Det är nog så som jag tolkar analog fotografering i dag!
Men det finns säkert andra tolkningar av det här nyvaknade analoga!

/Bengan

Ps. Med anledning av bilden på kameran här ovan, så finns det såklart gränser för utmaningar! ;)

Postat 2022-12-22 07:49 | Läst 807 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6045 // Att framkalla film är spännande! :)

Och spänningen beror mycket på att filmen har legat i kylskåpet ett tag och jag vet inte vad filmrullen innehåller! Noterar ofta plats och kamera på rullen! Oftast! Men inte jämt! Det är då det blir spännande och intressant att framkalla!

.

Men jag har sett några rutor efter framkallningen och anar sommar! Kanske i fjällen! Men att fota svartvitt i fjällen, med de färger som där ändå finns, varför gör man det! För att det går såklart! Och fjällbilder förr, va ofta svartvita! Vad det nu har med det här att göra! :)

.


Det här kan nog ha varit fjällkameran! (Min M6 har jag alltid med vid bortavaro) Och vid filmbyte, så river jag direkt av startsladden på den exponerade filmen, och brukar notera på den lilla bit av filmen som sticker ut! Oftast!

Vad i övrigt om den analoga fotografin, finns det plats för den i nutiden? Man kan ju inte leverera bilder så snabbt, så många och så skarpa som med en digitalkamera! Skall nog fundera mer på den här sk."riktiga" fotografin som den analoga kallas! Det kanske finns andra värden i fotografi än skärpa, snabbhet och mycket! Återkommer sannolikt i ämnet!

Och som sagt, framkallning var'e i dag!
/Bengan

Postat 2022-12-21 17:14 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6044 // Varför e det så himla mycket skriverier om några nytillverkade analoga kameror! :)

Gert kollar på negativ!

För att få litet ordning på det hela, så hur mycket i vår bildvärld kan det här bli på en skala! Jag menar, hur mycket analogt kommer det här att bli i vår digitala bildvärld! Ungefär som ett loppspott i  Mississippi skulle jag vilja påstå! Men det som är ovanligt och udda det skriver såklart media och press om! :)

Men ändå, marknaden, eller marknadsavdelningarna hos några företag har såklart upptäckt ett nyvaknat intresse för det analoga! Och kostar det inte för mycket så försöker man nog muta in sig litet i det här området! Och orsaken är ett nyvaknat intresse hos de ungdomar som e uppvuxna i den digitala bildvärlden och som nu upptäckt en annan sort av fotografi! "Riktig fotografi" säger en del! Nåja, vad riktigt fotografi är det kan ju alltid diskuteras! ;)

Och en "äkta" analog fotograf har såklart synpunkter på det här! ;) Men om ungdomar bara köper en rulle film och fotar, lämnar den sedan till framkallning och skannar bilden för att lägga upp den på sociala media, så tycker jag att det e kul och intressant! Och ovanligt!
Det finns såklart en del överliggare i det analoga också, som tycker det här e himla kul! :)

Hollywood directors who prefer analog film! Intressant e det i alla fall!

.

Och alla har vi olika uppfattningar vad "riktig fotografi" är! Och framför allt i sammanhanget, så vill jag ge några lugnande ord till en del digitalfotografer,
det här e inget hot mot det digitala! Så va inte rädda! ;)

Skall framkalla en eller två rullar film i dag! Två rullar som legat till sig i kylskåpet!

/Bengan

Ps. Och hos Gert köper ni film!

Postat 2022-12-21 09:01 | Läst 1067 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa