Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6468 // Julpyssel i timmerkojan!

Igår på hemväg i snögloppet, så kom jag på att ett motljusskydd är bra att ha, så nu skall jag ta med det vid nästa snöglopp! Testade det nyss hemma, och skyddet sitter bra beroende på ett filter som lämnar en springa mot objektivet även när filtret är helt inskruvat! Det sitter så bra att jag kan lyfta kameran genom att ta tag i motljusskyddet! Och skyddet är mycket lätt att snäppa av!

.

Och så va det Viksängen i går och jag fick hjälp med att förstå ett vin! Tack Stefan!
Fotofikat på Viksängen har en stor spännvidd på samtalen! :)

.

Och vad gäller Julpyssel/Julstädning, så hittar jag en äldre Canonbroschyr! Intressanta bilder!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Vad gäller promenadvädret i dag, så gäller nog motljusskydd! :)

Postat 2023-12-22 07:28 | Läst 406 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6466 // Osäkra konsumenter är bra konsumenter! :)

Det är nog en bra sammanfattning!  För tänk det motsatta! Pålästa, kunniga och självsäkra konsumenter! Hur skulle det då gå med konsumtionssamhället! ;) Nåja, nu e vi här, och det har nog nästan alltid varit så här, att vi är ständigt osäkra mot skickliga marknadsavdelningar, men då får man ändå försöka göra det bästa av det hela!

Tänkte på det här när jag läste om Nikkor 1,4/ 5 cm hos Ken Rockwell! (f/1.4: Images have a very sharp core with a dreamy low-contrast surround. It's got a veiled look. It looks like a very sharp version of putting a stocking over the lens, but unlike using a stocking, the core image remains very sharp. Bright edges spread into darker areas. This is caused by spherical aberration.)  Efter den nedsablingen av objektivet så borde det såklart ställas i vitrinskåpet!

.

Men vänta litet nu, det är lilla objektivet va en bästsäljare till Nikons mätsökarkameror! Och det togs massor av bilder med objektivet! Hur kunde det gå till! Nu frågar såklart vän av ordning, som inte vill läsa hela bloggen - så du menar att man skall fota med det här gamla, litet oskarpa objektivet även i dag, när det finns mycket, myket skarpare objektiv? Jovisst, om det inte bara handlar om en skärpetävling! :) Men det e kanske det som blivit den nya fotografin, eller rättare sagt amatörfotografin, en skärpetävling alltså! ;) För med hjälp av vårt nya redskap, datorn, så kan vi numera även kolla skärpan mycket bättre! :)
Och även förbättra skärpan via ett bildbehandlingsprogram!
Du sköna nya Värld! (Huxley)  ;)

.

Här är en slags skärpetest! Utan stativ! Jag satte Nikkorobjektivet på Fuji X-E1 via en Amedeo-adapter, och tog en bild via full öppning!.

Och jämförde Nikkorbilden med en bild tagen med ett Sonnar-objektiv från 1945! (Uträkningen av objektivet är från 1930-talet) Det e nog litet mer stuns i den här Sonnarbilden jämfört med Nikkorobjektivbilden! Kanske litet mer skärpa också?

.

Men med litet hjälp av ett bildbehandlingsprogram, så blir bilden tagen med Nikkorobjektivet hyffsad! Tycker jag i alla fall! Jag kunde nog jobbat litet mer med bilden och fått den ännu skarpare och då ännu modernare!  ;)

Ok, det va det om den nya fotografin!

/Bengan

Ps. Och jag kommer såklart att fota med Nikkorobjektivet på M Leican! På full öppning! Allt annat e fegt! ;)

Postat 2023-12-21 09:06 | Läst 580 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6467 // Det är väl det som fotografin är till för, för att titta på bilder och minnas! :)

En fin dag i Barsta! (Barsta ligger uppe vid Höga kusten)/!

.

Å en bra fikaplats på Höga kusten! Det va bara vi som va där! Förutom några doppingar!

.

På hotellrummet! Tror det va på Hotell Gute innan det såldes! Nattmacka med dricka, eller hur man säger! :)

.

Båten i Nulltjärn! Undrar vad båten användes till, Nulltjärn är inte så stort! Någon form av fiske kanske!

.

.

Den högra lilla flickan är över trettio år nu! Tiden går så att säga!

.

Å det här va ju i somras! En dag då Vättern låg helt stilla! Sensommar, utanför turistsäsong! Det va nog bara vi som va turister! :)

.

Vårskidåkning i Tänndalen för inte så många år sedan, tror det va förrförra vintern eller? Sista året med valla i alla fall! Tror jag! För tävlingsåkare använder ju valla! ;) Nåja, att hitta rätt valla, och att kunna valla rätt, det är en utmaning! Det gäller att hålla kvar de få utmaningar som finns kvar, i rimliga gränser såklart! Det stärker ofta självkänslan!  :)

.

Här sitter jag bredvid min mamma, med min morfar och min mammas syster i Strängnäs! Kortet borde då vara dryga sjutiofem år minst!

.

Och här, Visingsö! Vi gick på Kyrkogården och när vi kom nära muren som låg ut mot ett gärde så tittade den här sötnosen upp flera gångar för att se vad vi höll på med!

.

Och Gotland! En sötvattentäckt några meter från havet! Visst längtar vi till våren på Gotland!

.

Här e mera Gotland!

Nog om detta! Och det va en del privata bilder, men inte så privata så dom inte går att visa tycker jag! :) Och läntan till våren är nog den lättlästa innebörden!

Och dag och natt, eller hur man säger, är just nu nästan lika långa, dagarna kan inte bli kortare i alla fall, så framtiden är vår! :)

/Bengan

Postat 2023-12-20 09:20 | Läst 532 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6464 // I döda fotopoeters sällskap!

Mycket otrendigt! :)

I gårdagens DN läste jag om nya möbleringstrender vad gäller innehållet i bokhyllan, det skall vara sparsmakat i hyllan numera! Man ska inte ha en massa böcker i bokhyllan utan man ställer upp några små, gärna exklusiva prydnadsföremål för påseende! Alltså den som kan sin konst, den ser vad det är på håll! Bokläsandet sköter man via mobilen!

.

Vad gäller det poetiska fotosällskapet, och jag tror det e viktigt med ett bra sällskap! Jag hittade boken när jag gick närmare bokhyllan, W.Eugene Smiths, "The Jazz Loft Projekt!" Många fina bilder på musiker och konstnärer i boken med en intressant text! Det här tangerar nog något viktigt, gör din grej å bry dig inte så mycket om vad andra gör! ;)

.

Men visst kan vän av ordning få en längtan att ge synpunkter när man ser det här! :) Men det e nog det som e kännetecknet på stora konstnärer, dom gör konstiga och ovanliga saker! Tycker vi! Konstiga saker i alla fall! Annars vore dom inte ovanliga och uppmärksammade konstnärer, utan mera som vi! ;)

Och när vi nu upptäckt tågresandets fördelar, Mälartåg mellan Gnesta och Sth City alltså, så blir det ett besök till Stockholm snart igen! Till Monet's Garden! Är det någon här som sett utställningen? Är den värt att se?

.

Och som vanligt är det alltid någon annans fel att det blev som det blev! Man är ett offer alltså! ;)  Jag är ju insnöad på Zeissobjektiv, om nu någon missat det! Och det beror såklart på att jag hamnat i ett dåligt sällskap! Fast ett sällskap med en mycket bra insäljning av äldre Zeissobjektiv! Tack för det! :)
Men mina fotokompsar på Viksängen oroar sig litet för det här!  ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2023-12-19 08:35 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6463 // Att drunkna i mängden av bilder!

Ställde en fråga till AI (Chat i Bing) och fick ett intressant svar!

Inte så mycket mer just nu!

/Bengan

Ps. Det kan även vara en av anledningarna till att så få kommenterar numera, man har fullt upp liksom! ;)

Postat 2023-12-18 06:17 | Läst 545 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa