Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2515 / De va nog bättre förr....! ;)

Testbild med Jupiter-3 (från 1967) på full öppning! 

Men först en fundering på en äldre blogg här på Fotosidan! En blogg, med många läsningar! Konstigt nog! Det har väl såklart droppat in några klick då och då under åren från 2007 när bloggen skrevs, men jag tycker ändå att 14159 läsningar e litet för många, i alla fall när man kollar på innehållet i bloggen! ;) För jag tycker nog att bloggen känns aningen tunn, både vad gäller bilder och text för att det skall motivera så många inklick som det är på bloggen! Konstigt er'e! 
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-om-portratt-25.htm

.

Vad gäller andra äldre grejer, och då objektivet Jupiter-3, som tillverkades från 1950 c:a och fram till minst 1988. Jupiter-3 är ju en kopia av Sonnar-konstruktionen från tidigt 1930-tal!
Och konstruktionen, som vad jag förstår är en utvecklad triplett, den lever fortfarande i den nytillverkade Sonnaren 1,5/50 mm från Zeiss! Och det tycker jag är ett mycket gott betyg på ett väl genomfört grundarbete av Ludwig Bertele!

Det här va en blogg om en blogg, och om en långtillverkad objektivkonstruktion! 
/Bengan

Postat 2015-02-16 08:47 | Läst 2847 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2514 / Undrar om jag skall sälja någon Jupiter-3 på kameraloppisen? Vad jobbigt det blir helt plötsligt! ;)

Alltså, de e kameraloppis snart, och jag sitter och jag våndas...  ;) Jag menar, att kanske sälja nå'n Jupiter-3! Ok, försöka sälja nå'n då! Å då säger kanske någon, "vadå Jupiter, de e ju ryska gluggar, som tillverkades i massor!" Jäpp det stämmer, men inte Jupiter-3! Jupiter-3 e en helt annan sak! :)

.

Måste såklart kolla runt litet på nätet för å se om någon annan gillade Jupiter-3! Å några va det! Men många blandar ihop Jupiter med Jupiter även där! (Å så kan man inte historien bakom) Hur som helst, Jupiter-3 e en liten och kompakt, och i många fall magisk ljusstark optik! Sedan finns det såklart dom som har originalet Sonnar 1,5/5 cm, och det e väl kanske aningen bättre! Men Sonnar 1,5 /5 cm va kopieringsförebilden för Jupiter-3, och ryssarna kopierade den bra! Ofta mycket bra! (Nu talar jag om förkrigs-sonnarer, inte om den nytillverkade Sonnar 1,5/50 mm, som e litet speciell)

Några röster från nätet om Jupiter-3!
"The Jupiter 3 is magical when shooting wide open and continues to be excellent when stopped down. It would excel for anyone who enjoys shooting people and needs something faster than f2."
http://www.stevehuffphoto.com/2011/01/06/jupi-what-shooting-jupiter-lenses-on-the-leica-m9-by-robert-chisholm/

"I say buy the lens, try it out and if it doesn’t meet your expectations then simply sell it or seek to get it optimized. What you most certainly shouldn’t do in my opinion is allow yourself to be “put off” by the possibility that the lens won’t be perfect……because by the same measure it just might be!!"
http://aperturepriority.co.nz/2012/10/20/50mm-jupiter-3-f1-5/

Inte så mycket mer idag! :)

/Bengan.

.

Jupiter-3 från 1967 på Leica M2 med bländare 1,5 och en 1/30-del! Film Tri-X på 800 ISO!

Postat 2015-02-14 21:58 | Läst 2053 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2513 / Existensiella funderingar, mao, vad skriva i bloggen i dag! ;)


De e faktiskt litet lockande att skriva om vad som stod i DN kultur i dag, femtio olika saker eller vad det nu va! Eller kanske ta något jag sparat i en mapp för att använda vid ett sån't här tillfälle, så idag kanske man skall ta det där om gatufoto eller varför inte det där om svartvita bilder, eller kanske ändå ta något aktuellt, som kommer att beröra oss alla, vare sig vi e bra eller dåliga fotografer och hur likt ett pyramidspel ändå världsekonomin är och varför konsumerar inte människor mera så ekonomin tar fart, i alla fall dom som fått mer pengar eller skattelättnader de senaste åren, dom borde nu känna sitt ansvar och börja handla och köpa större hus och köpa fler tjänster och fler miljöbilar, och vad gäller Grekland och andra sydliga EU-länder så borde nog en ...

Hallå, vänta nu!
Det här e faktiskt en fotosida! Ett inhägnat intresseområde liksom! Här skall det handla om foto! Här håller vi på stilen! Inga utflykter ut i det okända! Eller att försöka locka ut andra i det ökända! Ordnung liksom! Annars blir det social oro! Och då vet man inte hur det kan gå! Ni som kan er historia ni vet! ;)

Ok, då tar vi litet filmsimulationsfunderingar och glöm inledningen i bloggen här ovan!

Alltså, hittade på nätet, vad annars, en beskrivning av det dynamiska omfånget hos Fuji X100, där man påstod att det största dynamiska omfånget blev när man använde filmsimuleringen Provia eller svartvitt!?

Kan det vara så att de andra inställningarna kan begränsa omfånget en aning? De e kanske några tillägg i de här filmsimuleringarna, ungefär som man lägger på grejer i Photoshop, som gör det dynamiska området blir aningen knappare? Någon som vet hur det tekniskt kan funka?

Så om man skall få det största dynamiska omfånget i en X100, om man nu inte skall krångla till det med RAW eller liknande bökigheter ;) så borde filmsimuleringen Provia/standard och Monochrome gälla för oss som bara vill fota enkelt, lätt och snabbt! Vi amatörer alltså! Och ändå få ut det bästa ur X100! :)

/Bengan

Postat 2015-02-13 08:42 | Läst 2365 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2512 / Fuji X100, och kampen går vidare!

.


För några år sedan så sa jag något i tidningen FOTO, som jag fått äta upp vid något tillfälle! Frågan ställdes vad som skulle förmå mig att börja fotografera digitalt! Ung och klok som jag va, så sa jag, "När det kommer en digital M Leica!" Ungefär så föll nog orden! Sedan kom det en digital M Leica, först M8 och sedan M9, så vad hände?

Tyvär så hade Canon redan lurat mig alldeles innan att köpa en G10, och Canon G10 tog bra bilder, och så kunde jag ha kameran i jeansbakfickan! Å det va nå't nytt! Å så va Leica M9 dyr! Men jag va såklart och klämde på M9:an! Så planen va att vänta litet på en något billigare digital M Leica! Så under tiden så fotade jag med Canon, och med den analoga M Leican självklart!

Men sedan så kom det stora problemet! Fuji kom med en liten leicaliknande digitalkamera, X100! Å kameran fick jag känna på ganska tidigt! Dessutom så talade testaren på FS bra om kameran också!

Så där satt jag mellan åsnan och hötapparna, för den här lilla X100-kameran va bra! Den hade just den där sökaren som jag mobbat alla andra digitalkameratillverkare för att dom inte hade! Och storleken på X100 va som en Leica CL! Och X100 tog bra bilder! Allt va litet för bra liksom! Nu började en mental kamp! Att kanske gå över till den där digitala lilla kameran, och släppa den riktiga fotografin, med M Leica! Och efter att ha fått låna en X100 några veckor så köpte en begagnad X100! Och det gjorde inte saken bättre! :)

Så nu är jag i två världar med två bra kameror! 
Å kampen e inte riktigt avgjord än, så jag kör vidare i dubbla världar! :)

/Bengan

Ps. Om jag får klaga litet, så ett problem med  X100 är att den går alldeles utmärkt att ha under jackan vad man än håller på med! Tex när jag åker skidor, skridskor, cyklar, går och handlar, går ut med Roffe eller skottar taket! Tänkte på det nyss när jag va ute med Roffe och sedan gick och handlade!
De e inte rent spel det här Fuji!
Kameran e för lätt att ha med sig jämt!
Nästan lättare än M Leican!  ;)

http://www.dn.se/sthlm/jag-saljer-hellre-skedar-an-tigger-utanfor-coop/

Postat 2015-02-12 14:18 | Läst 2458 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2511 / Kaldera, Leica å Contax!

Det blir ofta många intressanta samtal på Tårtan! I går satt min bordskamrat och jag och pratade vulkaner! Kul och intressant! Och en intressant vulkan e Yellowstone! Ni vet den där nationalparken i USA! Å Yellowstone e en supervulkan! Själva kalderan eller kratern, är c:a 65 kilometer i diameter! Senaste utbrottet va för c:a 630.000 år sedan! Det verkar också vara 600.000 år c:a mellan utbrotten, så det kommande utbrottet e litet försenat! :) 

-

Ok, vi talade om annat också, och så fick jag se en litet ovanlig Leica innan vi gick vidare till Gert på Svenska Kort! Det är en Leica CM säger Leif som vet!

-

Å nästa kamera, hos Gert, de va en Contax G2 med 16 mm Zeiss-optik!

-

Å det här e inte bara en fotobutik!

-

Å ute på Hornsgatan, så va det som vanligt just nu!

/Bengan

Postat 2015-02-12 08:53 | Läst 1986 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 780 781 782 ... 1322 Nästa