Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 269 / Nikon F aficionados! Kameran är laddad igen! Nu med en annan glugg, 28 mm!

 

Märkte att det fanns både kunskap och intresse av Nikon F här på FS via en tidigare blogg! :)

Så för er kännedom, ni som är Nikon F aficionados, och med en förhoppning att det kan locka till att fler fotograferar med den här lilla utmärkta kameran, så har jag stoppat i en ny rulle film i min Nikon F, och bytt optik till 28 mm och visar en bild på kameran, igen!  :) 
Nikon F var 1960-talets SLR-proffskamera!

 

 

Med 28 mm kör jag hyperfokal även på en SLR!
Att stå och vrida på optiken för att hitta skärpan på en 28 mm vidvinkel som sitter på en SLR när man har bråttom funkar inte, och behövs inte heller, man sätter skärpan via siffrorna på optiken, skärpedjupet räcker om man missar litet på avstånd över nå'n meter. Använder bara sökaren som bildbegränsning!

/Bengan

Ps.
Å grannen har talat om långfärdsskridsko i morgon tisdag,
så då får Nikon F åka med på en skridskotur! :)

 

 

 

Postat 2009-02-02 17:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 268 / Några ord om en Nikon F från Nairobi och att man skall använda sina samlarkameror! :)

 

 

Passar på att skriva av mig nu när jag har tid! Jag menar när kylan hindrar bra gatufoto! ;) Å då några ord till om Nikon F som jag skrev om i förra bloggen!

Jag är ju en mätsökarkamerafreak! Å jag gillar M Leica!! Men kan inte låta bli att imponeras av andra bra kameror, som tex Nikon F!  Kameran kom i exakt rätt tid 1959 och har visat sig vara mycket slistark! Visst kan man säga att kameran kan kännas litet glapp här och var efter ett antal år av användning, Nikongluggarna likaså, men grejerna funkar ofta fortfarande!! Och det är det viktiga när det gäller yrkesfoto och en yrkeskamera!

Jag köpte min första Nikon F ganska sent, för en åtta år sedan, och fotade såklart litet med den. Men den va nästan i nyskick, så den gick på LP-auktion.
Å se'n dröjde det inte länge förrän jag började sakna en Nikon F... ;)

Ok, kalla mig prylnisse! Men jag tycker det är kul att plåta även med äldre kameror, jag kanske kan kallas samlare på något sätt, men ofta bleknar de "riktiga" samlarna när jag berättar att jag använder grejerna! :)

Och ofta under "uppladdningsperioder", som nu,  då inspirationen inte är på topp och/eller kyla får pekfingret att stelna, så kan man fota litet med nå'n äldre kamera och det känns kul och utmanande och mycket avkopplande! ;)

Så för några år sedan fick jag åter tag på en Nikon F, tillverkad 1960, med normaloptik. Kameran va köpt i Nairobi, och jag blev den andre ägaren av kameran och bara det gör kameran mer spännande. Och för en mycket rimlig penning så fick jag köpa kameran.

Så nu har jag en Nikon F igen! Och en av mina "lekkamrater", Lasse, som va med på sista Puck-fikat har hjälpt mig att få tag på optik som har samma årgång, en vidvinkel 1:2,8/3,5 cm och den kortare telen på 1:2,5/10,5 cm! Det känns roligare/riktigare att optik med "rätt" årgång på kameran! :) Enda nackdelen är väl att då det här va en kamera som inte är såld i Europa, så står det bara Feet på avståndet på normaloptiken, å då måste jag ju ha det på dom andra gluggarna också, men å andra sidan, då blir gluggarna mer ovanliga! :)

Så nu har jag fotat litet med Nikon F, och kameran fungerar utmärkt, även Photomicen! Det är den här tidiga Photomicen som läser av ljuset framåt, och inte på mattskivan som det blev senare!

Så med facit i hand, mycket bra jobbat Nikon!!!

Kanske ett litet tips då inspiration tryter eller kylan känns svår ;)
att fotografera litet mindre allvarligt ett litet tag, och varför inte med en litet äldre analog kamera!?

Å de va allt för idag!
Mvh från Bengan
å nattinatti!

 

Ps. Har skrivit om den här Nikon F tidigare, men alla har nog inte läst den bloggen, så det här får blir en repris! :)

 

Postat 2009-02-01 21:51 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 267 / När Tyskarna missade tåget och Nikon tog över! Kortfattad historiebeskrivning a la Det Bästa! :)

 

Historia e spännande, även kamerahistoria!
För mig är det litet segt med gatufotandet just nu, bla för att man måste ha vantar på vid gatufoto ;) så jag använder en del av tiden till läsning och funderingar! :) Bla kamerahistoriafunderingar!

Har plockat fram en Nikon F som jag tagit några rullar med...och som sagt, har börjat att fundera! ;)
Om SLR-kameror, eller som dom också kallas, spegelreflexkameror!

Obs, det här en "lätt historia"! Litet svepande och ytlig, och personlig, så ni får se den så! :)

SLR ja, den typen av kameraor har funnits länge, men starten för en praktisk kamera skapade Zeiss med sin kamera Contax S, som kom 1949. Det var den först prisma-SLR-kameran! Och först då blev kameran liten, praktisk och funktionell!


Här är en tidig Contax S med Biotar 1:2/5,8 cm. Biotar är en Planarkonstruktion.

Sedan hamnade Contax S bakom järnridån hos det som kom att kallas Östtyska Zeiss, det andra Zeiss fanns ju i Västtyskland. Och det Västtyska Zeiss fortsatte att tillverka sin mätsökar-Contax, Contax IIa, fast den va litet upphottad invändigt.

Men framtiden låg i en SLR-kamera, å det missade Västtyska Zeiss av olika anledningar.

 


Praktina FX från DDR 1953 med fjädermotortillsats.

Östtyska kameratillverkare kom några år senare, 1952,  med ännu en Spegelreflexkamera, Praktina, som var en mycket utvecklad system-SLR-kamera med Zeissoptik!
Det missade nog de flesta, bla genom den propaganda som fanns på den tiden, det va "Kallt Krig" då!
Praktinan hade som sagt Zeissoptik, som på den tiden ansågs vara litet undermålig, men nu när man fått litet distans på det hela,  så visar det sig den östra Zeissoptiken var likvärdig med västtyska Zeissoptiken från den tiden.

Och det är bla. Praktina som japanska konstruktörer skruvat isär ett antal gånger, för att sedan ha som en utveckling mot Nikon F!

Västtyska Zeiss höll under tiden mest på med att stämma Östtyska Zeiss för olika namnintrång, och hade inte så mycket tid över för utveckling å funderingar inför framtiden! Så japanerna kunde arbeta i lugn och ro! :)

Och Leica då? Jo man hade ju kommit med Leica M 3, M2 osv men Leica verkade ändå inte riktigt fatta vad som va PG.....
Visst såldes M Leicorna bra ett antal år framöver, men gruppen mätsökarkameraanvändare minskade.

Och den tyska kameraindustrin tyckte nog mest att folk va dumma som inte fattade att tyska grejer va bäst!

Så där satt Östtyska Zeiss med några framtidskameror, och hade av olka skäl svårt med marknadsföring av dom, och Västtyska Zeiss verkade inte fatta något, innan dom plötsligt skulle slå på stort med sin SLR Contarex!!
Contarex, de va grejer det! En SLR-kamera byggd av tekniker, för tekniker!! De ni grabbar!! ;)
Fantastiska objektiv i en fantastisk kamera.....men folk fattade ändå inte detta, och det blev en ekonomisk katastrof för Zeiss!!

 

I Japan så fattade man! :)
Å så kom Nikon F 1959, å så va allt i igång!

 


Å så mytos-kameran Nikon SP...

Nu tycker jag väl så här i efterhand, att Nikon hade litet för bråttom att avveckla sina mätsökarkameror helt,
dom kunde ha haft dom kvar parallellt ett tag till, tex kameror som Nikon SP, även om det inte blivit några kioskvältare! Men å andra sidan, då hade Leica sannolikt försvunnit...

Å Nikon har faktiskt återupptagit tillverkningen av några mätsökarkameror i små serier under kort tid för några år sedan.
http://www.cameraquest.com/NRFS3%202000.htm

http://www.cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

 

Å här en kamerasamlarnisse till!
http://www.cameraquest.com/TAnotcoll.htm

 

Ok,
en Mycket personlig, litet rörig OCH kortfattad kamerahistoria! :)

/Bengan

 

Ps.
Vad gäller Zeiss och mätsökarkameror, nu har dom kommit med Zeiss Ikon...
Tycker nog det är en 30-40 år försent...men klart kul för mig som gillar mätsökarkameror! :)

Och varför köpa en Zeiss Ikon mätsökarkamera?
Det som jag tycker är intressant  är att det finns funktionen A på slutaren! Mao, man väljer bländare, se'n exponerar kameran själv! Det är bra vid gatufoto! Och Zeiss Ikon är billigare än Leica M 7!

Ps2.
Johan Pihl började prata om Nikon SP...
Får väl säga några ord om den också då. Nikon kom med Nikon SP 1957, och kameran va en bra konstruktion!
Många proffs gick över till kameran, och det kom en bra vidvinkel, 1,8/35 mm, till kameran.
Kameran har tillverkats i c:a 22000 exemplar och har numera fått Mytos över sig!
Å varför Mytos då?
Bra fråga... det är klart, det är en bra tillverkad kamera, har en Nikon F slutare, flera olika sökare inbyggda.
Men jag vill ändå påstå, att tex en Leica M4 känns stabilare, har bättre sökare, men vad hjälper det,
jag skulle mer än gärna vilja ha en Nikon SP!!!

 

Postat 2009-02-01 14:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 266 / Gatufoto, eller Snapshot, med en Contax II från 1938 med optik från 1936.

 

En av tjusningarna med fotografering är att kunna pröva tidigare fotografers verktyg. Har plockat fram en Zeiss Contax II från 1938. Tror att den är från 1938, ibland är det svårt att härleda serienummer för Contax till exakt årtal, men det bör röra sig om åren mellan 1937 och 1939 i alla fall. Kameran är av exportmodell, det betyder bla. att avståndsskalan på kamerahuset är i feet, och att det står "Made in Germany" på kamerahusetl.
Har bloggat om kameran tidigare.

Modellen Contax II kom 1936 och var på den tiden mycket modern, den hade avståndsmätare i sökaren, det var den första mätsökarkameran, hade bla en metallridåslutare med tider från 1/2 sekund till 1/1250-dels sekund, avtagbart bakstycke, en mätsökarbas som räckte väl till för Sonnar 1,5/5 cm, samt det fanns en mängd olika objektiv, bla Biogon 1:2,8/3,5 cm. Vidvinkelobjektivet Biogon kom 1936 och var då en sensation med sin höga ljusstyrka och att den fungerade bra för färgfilm.

Jag hade tidigare provkört Contaxen vad gäller slutaren och även försökt kolla ridåbanden visuellt. Kan inte säga det säkert, men jag tror, jag tror alltså, att det är originalbanden av Rayon från 1930-talet som sitter i slutaren!? Och slutaren går bra!
(Och det slutarljud som alla Contax-kännare brukar lyssna på är 1/25-del och 1/50-delen! Tiderna "väser" fram! )

Sökaren är fint kalibrerad, dubbelbilden ligger exakt! Det känns spännande att kunna få hålla i en tekniskt mycket avancerad fotoapparat från 1930-talet och som fortfarande är fullt funktionsduglig!! Alltså, dryga sjuttio år är den här "gamlingen"!  :)

Och det här är ingen lådkamera, utan det är en fullt funktionell kompakt systemkamera i ett modernt utseende!!
Men den skiljer sig vad gäller materialet från dagens kameror, här är det kromad mässing, stål, aluminium... ;)


Contax II från 1938 ställd bredvid en Leica M4 från 1968.

Jag laddade kameran med en rulle HP5+ som jag hittade i frysen, filmen var utgången för några år sedan, men det klarar en svartvit frysförvarad film lätt av!

 

Optiken, Biogon 1:2,8/3,5 cm är inte antireflexbehandlad, det patentet hade Zeiss visserligen fått godkänt 1936 men patentet var så viktigt för militära ändamål, så den sk. T-belag, fick till en början inte användas på civil utrustning.

Biogonkonstruktionen är en utveckling av Sonnar-konceptet, men linserna är härlgda i fyra grupper. En Sonnar 1,5/5 cm betår av sju linser i tre grupper. Det här med linsgrupper betyder en hel del i objektiv som inte är antireflexbehandlade, då de interna reflexerna ökar markant för varje ny fristående grupp.

Tre linsgrupper går att handskas bra med, som i Sonnar 1;5/5 cm och i andra och även "enklare" konstruktioner, som tex Elmar och Tessar. Så det skulle bli spännande att se hur Biogonen med sina fyra grupper klarade ljus/motljus. Nu blir det såklart lättare om man undviker direkt solljus som det blir i "underjorden", men ändå.

 


Och så åkte jag in till Stockholm, och började att ta några bilder i City och nere i Saltsjöbanan innan jag senare gick till onsdagsmötet på Puck.

 

 


En provbild ute på gatan innan jag går in på Kulturhuset...

 

 


Kulturhuset

 

 


Mera Kulturhuset. Här va det en spegelbild också...

 

 


Mera Kulturhus...

 

 


Å så ned i underjorden = Saltsjöbanan, å här är brödbutiken.

 

 


Och väntsalen

 

 


Å det finns glass i väntsalen..

 

 


Å trappan med stort T

 

 


Och grabbarna som kör tåg!

 

Visst finns det en del småsaker för mig att skylla på,  kameran är kromad med ganska små siffror vad gäller bländare och tider, så jag måste ofta ha glasögonen på när jag ställer in tiden eller när jag fotar med hyperfokal i dåligt ljus....

 


Filmframmatningsvred som samtidigt är tidsinställningsratt. En ganska smart konstruktion och till skillnad mot den tidens Leicor så rör sig inte tidsratten vid exponeringen på en Contax.

Och varför filmframdragning  med vred? Orsaken var att den tidens filmer lätt gav statiskt elektricitet vid för snabb framdragning av filmen.  En snabbframmatning hade inte varit något problem att konstruera om det hade fungerat för filmens skull.

Och det som då blev litet ovant vid fotograferingen med Contaxen, det va ju de små svarta siffrorna på kromad botten samt vredframdragningen av filmen. Om det nu har någon större betydelse, man får ju anpassa sig!

Men det blev tyvärr en del rörelseoskärpa då jag mest använde 1/10-del och 1/25-dels sekund och Bl. 2,8 på fri hand nästan hela tiden. Men Eric Salomon hade också problem med rörelseoskärpa! ;) :)

Men som en sammanfattning vill jag nog påstå att det inte är kameran det beror på om bilder är "dåliga" ;)
Den teknik vad gäller kameror som fanns redan på 1930-talet, den räcker fullt ut även i dag för en bra amatörfotograf!  ;)
Det enda skillnaden är nog att man måste kunna litet av de fotografiska grunderna om man skall fota "gammaldags" analogt! ;)

Som sagt, och nästan alla bilderna är tagna på full glugg, 2,8 på Biogonen,  med hyperfokal och på fri hand.
Även om optiken är aningen repig och inte antireflexbehandlad, så fungerar den bra!

Och slutaren verkar hålla exponeringstiderna bra!

Filmen, HP5+  är exponerad efter ungefär 400 ASA, och är sedan framkallad normalt i D-76.

/Bengan

 

 

Postat 2009-01-31 12:46 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 265 / Bilder från Puck-mötet i går, nu på riktigt! :)

 

Nu är jag klar med bilderna från Puck-mötet i går!! Å vi va många som va där!!  Å många bilder blev det!!
Suck!!!
Som jag sagt tidigare, dessa digitalkameror!!! ;)
Dom borde ha en slags begränsning, som man har på dom analoga!! Typ text på displayen: "Du har nu tagit 36 bilder, räcker inte det, måste du ta flera??"
(Har fått ett bra råd av Thomas i förra bloggen hur begränsa digitalkameran, tack för det Thomas!)
Och det är inte så lätt med den nyvunna friheten för en analogist!!

Som sagt, de va onsdag, och träff på Puck igen!

Jag tog först en runda i sta'n via Sergelfoto och se'n ner i Saltsjöbanan med min Contax II från 1936 för att fota litet.
Dom bilderna kommer senare, skall framkallas först! :)

Å på Sergelfoto tog jag en bild in i begagnatskåpet, såg en Kiev och en Zorki bla annat begagnat.

 

Men nu vare Puck det skulle handla om!!
Fikaträffen på Puck alltså!


Micke va där. Han har blivit en riktig Leica-fotograf!! :)

 

 


Å här är Mats och Thomas. Mats va här för första gången och fikade med oss, han arbetar som fotograf och berättade bla om att han varit på en spännande fotoutställning i Istanbul med bilder av Josef Koudelka.
Det här är en av finesserna med att träffas så här, man får höra om andras intressanta upplevelser. 

 


Å Ingrid Folkesson från Fotosidan kom och tog en fika med oss.

 

 


Å John-Erik visar sin Canon Dial för Micke. Micke har en Dial själv. Ni som inte vet det, Canon Dial är en kultkamera!
Ni vet Walter Hirsch mfl.

 

 


Här visar Thomas sin nyanskaffade Zenza Bronica...  De e häftiga grejer!
Se'n slog Thomas några blixtar i fejan på oss andra, så snart får vi se bilder!

 

 


Olle fotar, men han har en annan kamera också, bild kommer!

 

 


Å fina bilder är det på väggarna på Puck! :)

 

 


Nya "Gross-Leica M9" som Johan skulle prata om.. ;) ;)
Nåja, en Mamaiya i ett större negativformat, men med en känsla som en mindre kamera, nästan som en M Leica!

 


Och kul hade vi!

 

 


Här är en översiktsbild av fikahörnet. Det kom fyra personer till efter det att den här bilden togs.
Och hela tiden snack, diskussioner om allt!

 

 


Här lägger Johan ut en teori varför det är så få kvinnor som är "gatufografer"....
Johan startade utläggningen som en marknadsförare bör, så det blev alldeles tyst runt bordet ;)
men se'n lindade Johan in sina argument så snyggt att alla i stort höll med om hans teorier... ;)

 

 


Krister prövar nya "Gross-Leican"...  "De e bra grepp på den!"

 

 


Olle, Patrik och Axel. Här har Olle den "hemliga kameran" i handen. Och han fotade med den!! Ställde den på bröddisken i bakgrunden! Olle, kan du berätta vad det är för kamera och litet till!? :)  Å det ni inte ser på bilden, det är den svarta plastpåsen som är lindad på kameran baktill.

 


Lasse och Staffan. Lasse är en fd arbetskamrat till mig, och har under åren hjälp mig med en del "kameraprylar"...  ;)
Staffan e tekniker! Säg inte emot honom i tekniska saker! ;)

 

 


Micke, Mats och Johan.

 

 


Å när jag är litet ouppmärksam, då tar såklart en av "Leica- juniorerna" min Canon G10 och fotar mig!! Suck...! ;) :)Ok, vi satt några timmar i det här trevliga sällskapet, och det blev snack från HCB till kvinnliga fotografer, från Ellens Bageri till Dogma, och tiden går fort när man har trevligt, se'n droppade vi av i litet olika grupper, några skulle avsluta dagen som vanligt hos Gert på Svenska Kort längre ned på Hornsgatan.

 


Å så ut på Hornsgatan, men den har måndagsgrejen, antiskak heter det visst, den funkar ändå inte så bra då man går och tar kort på kvällen...  Man kanske måste stanna upp litet i alla fall!? :)

 


Gert va litet laddad, han hade blivit inbjuden till invigningen av Posches nya museum ner i Tyskland i helgen.
Det blir inte vem som helst! Gert är mycket kunnig på Porsche! Så han hade packat väskan med kamera och filmrullar (och nå'n digitalkamera)

 


Och se'n så tog Micke och jag pendeln söderut och fortsatte att prata om "tillvarons mening" under resan! :)

Sammantaget så va det en mycket trevlig eftermiddag!!!

 

Och en fråga som kom för mig, är det fler fotogrupper från FS som har fikaträffar i andra städer eller orter?
Om ni inte har det, varför inte!?

Vi va c:a tre stycken som började på Puck en gång med fika, och ibland blir vi bara två och ibland så är vi många fler!
Och det är mycket trevligt! Å vi lånar böcker av varandra, går på fotoutställningar, besöker antikvariat eller tar bara en fika.

Och Fotosidan är ju ett utmärkt redskap för att "marknadsföra" liknande träffar,
och se'n kan man blogga litet om träffen...

Så grip tillfället!  :)

/Bengan

 

Postat 2009-01-29 18:50 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 787 788 789 ... 845 Nästa 

Skriver om

  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

Arkiv