Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2465 / Nikon SP och Leica M-A.

 

Nikon SP, var en mätsökarkamera som utmanade M Leica på sent 1950-tal, men tillverkningen lades ned 1965, i samband med att Nikon F kom. Och det kanske va tur för Leica det!

Nikon gjorde också en slags replika av den här analoga mätsökarproffskameran Nikon SP, som nu Leica gör med sin Leica M-A. https://www.cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

 

Nikon S2, föregångare till Nikon SP


En liten nackdel med Nikons mätsökarkameror det va nog ändå objektivfattningen, man hade en Contax-liknande objektivfattning, där avståndsinställningen sedan skedde med pekfingret på ett tandat hjul som på Contax IIa tex.  Sökaren var inte heller så speciell, många press/proffsfotografer hade börjat använda 35 mm optiken som en standardoptik och Leica fattade det här snabbt på sin Leica M2, och även Canon med sin Canon P tex.  Så 35 mm sökaren på en Nikon SP e tyvärr ingen höjdare, så det blev ofta en extrasökare för 35 mm ! Men optiken som många pressfotografer använde på Nikon SP, och som man även nytillverkade 2005, 1,8/35 mm, den e mycket bra!

Men Nikon SP användes som sagt av många proffsfotografer på 1950 och 1960-talet och kameran blev senare även mytos, så då tillverkade Nikon en replika på 2000-talet i en mindre serie, som nu såklart är en samlarkamera. Och det är väl det som kommer att hända med Leica M-A också!

Leica skriver också litet om filmrullen, som man får när man köper en Leica M-A!
En rulle Tri-X! :)
The favorite film of the analogue M: Kodak Tri-X 400
The M-System is not the only photographic legend celebrating its 60th birthday in 2014. Kodak Tri-X 400 film was also brought to life in 1954. With its exceptional sharpness, fine grain, and distinctive tonal gradation, extremely broad exposure latitude, and very good shadow detail, this black and white film soon became a firm favorite and a classic for art and reportage photography. And it’s also the perfect partner for the Leica M-A – which explains why Kodak Tri-X 400 film is included in the Leica M-A package. 

Å vad gäller reklam, så e den inte som förr heller! Reklam/marknadsföring sker smartare idag!
På flera sätt!  ;)

Ok, nog om detta för idag!
/Bengan

Ps. Fast jag tycker nog sökaren i M-A e litet för rörig! ;) Jag tycker att en ljusram i taget skall vara inspeglad i sökaren! Som på min Leica M2! :)

 

Postat 2014-10-11 10:30 | Läst 2417 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2464 / Leica M-A igen! Ett tips för att kameran skall funka bättre!

 

* Här finns priset på Leica M-A  http://www.leica-camera.dk/product.asp?product=650

 


Om man skall köpa en Leica M-A så bör man nog ha litet tidigare erfarenhet av att fota med Sunny 16 eller liknande exponeringsmätarlösa tekniker! Och nu har även Kodak tagit bort den lilla exponeringsstickan som låg i Tri-X kartongen tidigare! Det låg ett produktpapper i Tri-X kartongen, ungefär som i läkemedelsförpackningar, med en del uppgifter och en liten exponeringssticka eller kalla det för exponeringstips för vanliga fotomiljöer! Så även om det följer med en rulle Tri-X med Leica M-A så står man ändå där om man e litet ovan med att fota utan exponeringshjälp!

Men, lösning finns! Cosina eller Voigtländer tillverkar en liten exponeringsmätare som passar utmärkt att sätta i tillbehörsskon på en Leica M-A! Eller på en Leica M4 eller liknande M Leicor! Och ljuskänsligheten i den mätaren är bättre än på min Leica M6!

Så ni som köper en Leica M-A och känner er litet osäkra med bara Sunny 16, köp en Voigtländer VC Meter II! Och vill ni inte skylta med en exponeringsmätare på Leica M-A, så ha mätaren i fickan och ta upp den och mät ljuset då ingen ser! Se'n blir era fotovänner inte bara imponerade över den dyra kameran utan även hur ni kan läsa ljuset så bra! ;) :)

Som sagt, ett exponeringsmätartips!

/Bengan

Ps. Fast jag skulle nog satsa på en Leica M2 eller M4 med mätaren sittande i tillbehörsskon hela tiden! Smartare, billigare och mer lättjobbat! Köper man en Leica M2 tex, så får man mycket mer pengar över till film än om man köpte en M-A! ;)

 

Postat 2014-10-10 07:31 | Läst 3315 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2463 / Pure Photography, eller kalla det kanske simple photography eller riktig fotografi? ;)

 


Kunde inte låta bli att fundera ett varv till vad gäller Leica M-A och kommer på efter ett tag att det va så jag fotade på 1960-talet, och det gick ju bra, eller kanske bättre än idag!? ;) Nåja, vi talade om det här med att ta bättre bilder förr på senaste Tårtan! Det här gäller ju många fotografer att dom tagit de bästa bilderna förr! Ofta beror det nog på att man som ung fotograf hade en större frihet! Ingen familj, inget huslån att amortera, jobbet va mellan nio och fem, se'n va man ledig, man kunde även ta ledigt från jobbet och åka iväg någon månad och fota i utlandet för att sedan söka nytt jobb när man kom hem, mao det fanns ofta en större frihet förr och även fritid! Och så hade man nog mindre kameraprylar att syssla med!

Och vad jag vill komma till, de e att det gick alldeles utmärkt att fota med en kamera utan exponeringsmätare och med bara en optik!

Nu följer kamerorna utvecklingen i stort, jag tänkte på det när jag lånade en ny bil i dag! Det e många displyer och varningar och hjälpmedel i den här bilen! Det piper och blinkar vad man än gör! Å inte tror jag att det blir fler bra bilförare för det! Ursäkta! ;) Utan tanken är nog som med kameror, att alla skall kunna fota och köra bil! Det handlar om marknader helt enkelt! Stormarknader på tex bilar och kameror som man säljer in smart!

 

Ok, tillbaka till enkel fotografi! De e faktiskt inte så dumt att fota enkelt ibland! En kamera, en optik, en film, en framkallare, som han magistern sa! Å det här påminner om att åka på retreat! ;) Lugnet återfinner sig! Det finns inte så mycket att pilla på! Uppmärksamheten ökar i stället på det primära!

Men att köpa en Leica M-A för retreaten, de e nog ändå att ta i tycker jag, det räcker med en bättre begagnad Leica M2 och tex en Voigtländer optik på 35 eller 50 mm och några rullar svartvit film! Och det räcker även för att visa att du kan fota på riktigt! ;)

God natt!
/Bengan

 

Ps. Men visst kunde det bli litet tunna negativ utan exponeringsmätare, helt klart!

Roulette 7.

 

Postat 2014-10-09 22:19 | Läst 2569 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2462 / Leica M-A, "Pure Photography"!

 

 Flera kallar att fota med Leica M-A för "Pure Photography" men jag har synpunkter! ;)
 

Litet billigare Pure Photography! En Leica M2! Med en renare sökarbild än den på Leica M-A!

Först så trodde jag det va ett skämt! Sedan googlade jag, och det va sant det här me Leica M-A! En nytillverkad M Leica utan exponeringsmätare, mao en moderniserad M3:a kanske man kan säga! Och så kallar man det Pure Photography! Men man får en rulle Tri-X med på köpet, så Ok då med Pure! :)

Här kan ni läsa litet om Leica M-A  http://petapixel.com/2014/09/16/leica-unveils-new-mechanical-m-typ-127-film-rangefinder/

Men ändå, varför inte köpa en begagnad Leica M2 i stället? Då får man med en litet mer Puristisk filmladdning också! (Och pengar över för en massa filmrullar)

 


Men om man skall vara/fota extra puristiskt med Leica, så tycker jag en Leica IIIf e mer värd att purista med! :) Först att ladda kameran med film e extra speciellt, att sedan ställa skärpan via ett titthål, se'n byta titthål för att se i sökaren, som e helt utan nå'n exakt bildberänsning, och bara för c:a 50 mm, sedan trycka av, och låta bli  tidsinställningsknappen som roterar när man trycker av! Se'n e de en del annat också, men det tar jag inte här, då skulle det bli en hel instruktionsbok! ;)

Så att fota med en gängleica, det kallar jag mer för Pure Photography med Leica! ;)

Men verkligheten e ofta en annan, den här Leica M-A går säkert att sälja. Kanske inte hos oss vanliga fotografer, utan hos andra som kanske fotar puristiskt en rulle, för att sedan ställa kameran och filmrullen i vitrinskåpet! ;)

Men observera, jag har inga synpunkter på kvaliten i Leica M-A! Kvaliten e sannolikt mycket, mycket bra, mao ganska mycket overkill för oss vardagsfotografer som bara fotar!

/Bengan

 

Ps. Å vill man ha en svart M Leica, utan exponeringsmätere alltså, då passar en M4-2 eller M4-P nog bra! Eller som någon så klokt sagt, om man vill ha en litet dyrare kamera, ta bort batteriet ur en MP tex!

 

Postat 2014-10-09 14:12 | Läst 3340 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 2461 / Varför räcker det inte?

 

 

Varför räcker inte den kamera jag köpte för tre till fyra år sedan? Vad är det som man förväntar sig skall hända med ens fotografi med hjälp av en ny kamera som inte hände med den "gamla" kameran? För det e väl det som det handlar om?

Kom att tänka på det här när jag såg en annons om nya Fuji X100T!  Jag har ju en "gammal" Fuji X100, flera år gammal, tror det är den första versionen, sedan kom ju X100S och nu X100T! Men visst e det bra att saker utvecklas, men frågan är ändå, behöver jag, vi, eller du en Fuji X100T? Jag menar för att vår fotografi skall bli bättre!

Eller har vi fattat fel vad gäller bra fotografi? Bra fotografi betyder kanske en bättre och nyare kamera hela tiden? "De e klart att den gamla kameran hade litet lång responstid mellan avtryck och bild, det begränsade mig i min fotografi", eller vad nu anledningen till bytet är! Å det finns säkert många fler anledningar eller fel på den gamla kameran som en anledning för att byta!

Men Ok, så här är det med det mesta idag, långsiktigheten e kort! Och i bakgrunden ligger i många fall tillverkare och marknadsförare som vill sälja nytt, och vill då såklart göra oss osäkra i vår egen roll! I vårt fall på vad fotografi är, och vad vi ev kan göra inom fotografin, om vi tänker på nå't annat än att bara sitta och vänta på en nyare kamera, som vi tror skall hjälpa oss att bli den där superbra fotografen till slut!

Och snart kommer en ny kameramodell, som e ännu bättre! ;)

Ha en fortsatt bra dag!
Å glöm inte Tårtan idag! Från c:a 15.00!

/Bengan

 

Postat 2014-10-08 08:19 | Läst 2977 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 810 811 812 ... 1322 Nästa