Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2270 / Måndag och en lång göra-lista! Och några funderingar på de här "spaningarna" vi ofta gör!

 

 

På spaning ut mot Måkläppen!

Och när man varit borta några dagar från "jobbet", så har vissa saker inte bara försvunnit, utan det e bara att ta tag i dom nu i stället! Nu kanske nå'n undrar, "vadå jobbet, du e ju pensionär?" Exakt, men en del saker måste ändå göras, å dom har i alla fall inte minskat under den här långledigheten som kallas pensionärliv! Nu e ju många av de här sakerna helt klart självpåtagna, och mer fria aktiviteter än då jag jobbade, så det e ofta positivt med mycket att göra!

 

Och jag hittade en tidigare tagen bild från Helgumannen med bättre fotoväder! Och den här luckan med handtag, de e en källa, som inte syns från vägen ovanför.

 

Ni ser skillnaden på fotoväder va? Den här bilden tog jag i förra veckan!

Å då vad gäller Gotlandsresan som vi gjorde, så väcker våra "spaningar" fortfarande litet undran hos vänner och släkt, ni vet, "Va det inte kallt?" "Fanns det nå't öppet så här års?" Å vad gör ni förnå'nting?"

 

Min spanarkompis och jag, min fru alltså, har gjort så här under hela vår relation, vandrat mycket, "spanat" mycket, och ofta på litet udda platser och på för eller eftersäsong!
Under ett antal år så va vi i Skanör och Falsterbo på våren och hösten! Även om man inte badar på våren, så går det att göra långa vandringar vid havet!

(Kan väl berätta om en annan underlighet! Vi gick på skidtur på midsommaraftonen på Hardangervidda för ett antal år sedan! För att se'n på eftermiddagen åka ned till Geilo för en matbit! Sill och potatis och allt annat som hör till! De va ganska lugnt den här tiden både på Hardangervidda och i Geilo!)

 


Vi vandringarna nere på Näset så brukade vi ibland spåna om att starta upp en aktivitet som heter, "Föryngringsdagar vid havet!"  För nere på Näset kan man lätt gå i fyra till fem timmar på stranden utan att upprepa sig! Och att vandra vid havet och höra vågorna...
Det känns föryngrande i alla fall!

Och under de här vandringarna, så hinner vi även stämma av saker! För att vara tillsammans på ett litet lugnare ställe och hinna stämma av saker, det e ofta bra i en relation!

Och så hittar vi bärnsten nere på Näset! Eller rättare sagt, min fru hittar bärnsten!

Och i Skanör/Falsterbo, så e det nära till Malmö och Köpenhamn! Typ museér och liknande! 

Ok, de va inte så mycket om foto i dag, men jag har i alla fall kameran med mig vid vandringarna!

Och om en stund skall Roffe och jag ut och "vandra!" :)
Ha det!

/Bengan

 

 

 

Postat 2014-04-07 08:16 | Läst 1811 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2269 / Att berätta med bilder e nog lika svårt som att berätta med ord!

 

Vi har ju ett antal sinnen som ständigt tar upp intryck, syn, hörsel, känsel och dofter, men den mesta informationen sorterar hjärnan sedan bort som oväsentligt då den anser att det inte e så viktiga saker för oss att veta, och alla intag i hjärnan, upplevelser, och se'n hjärnsorteringen, så blir såklart mycket personligt! Så hur kommer det sig då att andra människor kanske ändå gillar några av mina personliga bilder? Gissningsvis för att dom e ganska allmängiltiga? Man har själv varit med om nå't liknande!  

Så här kommer fler personliga bilder från vår vårspaning på Gotland! En udda tid att åka till Gotland kanske, men det e skönt med litet lugn då och då!

 

Det är dit bort vi skall gå och spana!

 

 

 

Hade det varit den 1:a April, så hade jag berättat en annan och längre historia om det här stället, för då hade det nog varit resterna av en hemlig raketbas! Ni ser delar av starttornet och vattenkylningen för utblåsningen från raketmotorerna! :) 

 

Åter i Visby! Och den här konstruktionen verkar ju funka! :)

 

 

Å så middag på Bakfickan igen!

Kan rekommendera en Gotlands Bittar att ta som en liten aperitif före den stekta strömmingen med potatismos! Och till strömmingen passar en öl, typ Sleepy Bulldog Best Bitter mycket bra!
Och så skall man ta lingonsylt till strömmingen såklart!

 

 

Bild från kvällspromenaden!

 

 

Och på Stora torget e det mycket lugnt!

 /Bengan

 

 

Postat 2014-04-06 15:15 | Läst 2184 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2268 / Åter i bloggen efter några dagars spaning efter en tid som flyr!

 

Vi tog båten över till Gotland för att spana på platser som vi varit på tidigare. Det här e en bra tid att bedriva spaning på, de e lugnt och tyst och inte så mycket folk. Eller som nå'n av oss sa vid något tillfälle, "Man får tid att känna in platsen i lugn och ro"

Vi har såklart varit här under andra tider, mitt i vimlets yra kan man säga, men den här tiden e alltid speciell. Vi bodde som vanligt på Hotell Gute och åt som vanligt nästan bara på Bakfickan.

 

Här är offerkällan vid Helgumannen.

Vi, spanarna alltså, hade bil med oss den här gången för att täcka in en litet större yta.

/Bengan


Ps. I någon nästkommande blogg kommer en spaning och rapport på nå't mer udda!

 

Postat 2014-04-05 19:28 | Läst 2481 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2267 / Varför gillar vi olika typer av bilder? Olika motiv tex!

 

 

Eller ser den röda färgen ut likadan för dig och mig? Eller som Thomas Nagel formulerade det, " Anta att en god vän och du äter chokladglass. Hur kan du veta att glassen smakar likadant för honom och för dig?" Eller som i vårt fall , hur kan du veta om din vän uppfattar din bild som du gör eller uppfattar den som du vill att hen skall göra?

Eller så kan ett mycket mer radikalt tvivel uppstå om det överhuvud taget finns någon som helst likhet mellan hens upplevelser och dina! Ok, skall inte grotta in mig så mycket mera i det här, men en sak e nog säker, vi har ingen aning om vad en annan människa upplever eller ser i en bild, bla för att vårt språk även begränsar oss! Jag menar, vi upplever mycket mer inom oss än vad vi kan få ut och förklara med språket, även om vi går kurser i bildtolkning! Tex, då nå'n säger, "Jag gillar den här bilden, men kan inte säga varför!"  De kanske inte e så dumt ibland att säga att man bara gillar en bild, istället för att försöka analysera bilden och kanske komma in i en litet krystad återvändsgränd?  


Och så kan man så klart undra varför vissa bilder e så väldigt populära? Och att så många gillar samma bilder? De kanske är så att man som betraktare ingår i en större gemansam grupp! Jag menar, i en större grupp med likartad kultur, uppväxt, skola, samhälle osv, osv. Man får nog ofta en likartad smak i en grupp? Man kan kanske kalla det för en kulturell åsiktsgrupp kanske!?

Men ibland kan det såklart till viss del också handla om det här med autoritetsberoendet! Fotografen, Hen, e ju en erkänd och berömd person! Då måste ju hen också ta bra bilder!
Å dom andra, som inte e så där väldigt imponerade av kändisens fotograferande,
och klagar, dom e bara jobbiga och oförstående och fattar inget! ;)

Så man borde nog kunna ta mer säljande bilder, om man bara vill!  ;)

/Bengan

 

 

Postat 2014-03-31 08:37 | Läst 6142 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2266 / Påminnelse, Tårtan nu på onsdag!

 

Ibland kommer en fråga om vad vi gör på Tårtan! Fikar och visar bilder såklart!

  

Här är en typ av bildvisning!

 

 

Här är en annan typ av bildvisning!

 

 

Och i veckan va jag och fotade på Kocksgatan igen.

 

Och som sagt, Tårtan nu på onsdag!
Ha en fin söndagskväll!
/Bengan

 

 

Postat 2014-03-30 19:43 | Läst 5866 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 849 850 851 ... 1322 Nästa