Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2069 / Rivning i stadsdelen Klara och tiden går liksom...

 

 

 

Många kommer nog ihåg att det fanns en stadsdel i Stockholm som hette Klara, en äldre beteckning på stadsdelen som nu kallas Stockholm City. Delar av stadsdelen började rivas på 1950-talet och rivningen fortsatte in på 1990-talet.

 

Hittade nyss en bild från Vattugatan och huset där Aftonbladet tidigare höll till. Bilden är tagen 1990.

/Bengan

 

 

 

 

Postat 2013-08-20 07:51 | Läst 2219 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2068 / Kamerors värde sjunker snabbt, väldigt snabbt numera...

 

 

Efter att ha tittat ett antal år i kameraannonser och nu de sista åren på Fotosidans köp och sälj, så verkar värdet på de flesta kameror sjunka väldigt snabbt, och det går snabbare och snabbare, trots att man ofta säger att man skall "investera" i en ny kamera! ;)
(Investering för mig är att man köper nå't som man tror kommer att stiga i värde!)   :)

 

Men hur som helst, tänker på den Contax G2 jag har och fotar med, huset kostade väl en 16.000 som nytt och nu ligger ett begagnat hus på mellan 2-3000. En fullt fungerande kamera med superoptik! (Contax G1 ligger för ett begagnathus på c:a 1000- 1500:-)

 

Modernare kameror som Fuji X100 kostar väl en 5-5.500 begagnade just nu, och nytt så kostade kameran väl en 12.000 tror jag det va! Inte mycket till investering här inte! ;)

Nu finns det säkert udda kameror som ökar i värde under åren, men då måste man vara kunnig i ämnet, och försöka lägga några kameror på lager!

Och Digitala M Leicor...
Har sett M8 för c:a 13.000 och M9 för en 25-30.000. En viss värdeminskning kan man nog lätt påstå!
Och jag undrar om bildkvaliten har blivit så dålig på en digital M Leica som har några år på nacken, så man måste sälja den?

Å andra sidan, om man tänker behålla kameran, så har det här värdeminskningen ingen störra betydelse! Man slår ut inköpskostnaden över ett tjugotal år bara! :) Å andra sidan, att köpa en begagnad Leica M9 behöver inte bli så dyrt heller numera! :)

Hur som helst, måndagsfunderingar om kameran som "investeringsobjekt!"  ;)

/Bengan

 

Ps. Och med facit i hand! Bilden nedan alltså!  ;)

 

 

 

 

Postat 2013-08-19 11:08 | Läst 3564 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Straight 2067 / Tyngdlös med en digitalkamera! Vi har nog koll på dig Olle!!!

 

En av Tårtan-eleverna, Ellens Bageri alltså, kommer ofta till fikat med bra grejer och visar upp, typ Nikon SP, M Leica och nu senast en mycket fin Nikon F4! Och så långt är allt väl! Men nu har jag fått mig tillsänt litet oroväckande bilder! Den här unge mannen, som verkar så analog-representativ på Tårtan, har setts smussla med en digitalkamera i tyngdlöst tillstånd!!

Vi, jag talar nog för fler, vi undrar vad det är för fel att använda en analog kamera även här Olle?

Och här nedan är bildbeviset!! C:a 24 sekunder in i filmen, kolla Olle (mannen i glasögon till höger vid skrivbordet) å när det börjar bli litet tyngdlöst (nu från en annan vinkel) kolla vad har tar fram, en digitalkamera!!!
Å se'n hoppar dom i nå't sån't där leknät som man har på IKEA!
Hur seriöst e det här!? ;)

http://www.youtube.com/watch?v=O3A9uhU4Cx0

/Bengan

Postat 2013-08-18 23:47 | Läst 2029 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2066 / Objektivtest 1959! Lunch på AMF Riddargatan i Stockholm 1959.

 

 

Nu kanske den här objektivtesten inte e lika tillförlitligt och seriös som dagens objektivtester som vi ser i tidningar och på internet, det måste jag nog erkänna! ;)

Å vem som fotade mig med min kamera, det kan jag inte heller komma ihåg, men 1959 va året. Och kameran då, det kan ha varit en M Leica....?

 

 

 

Och han med matlådan de va min arbetskamrat på Föreningen Arme, Marin och Flygfilm som låg på Riddargatan. Vi va filmsynare! Mao, vi lämnade ut hyrfilmer och tog emot filmer som olika militärförband hyrde. När filmerna kom tillbaks så måste filmerna synas så dom va Ok innan dom lades in i hyllorna igen. De va mycket journalfilmer från olika krig, även sjukvårdsfilmer tagna i fält! Spännande att titta på för en nittonåring! :)

Och innehållet i glaset som dracks till matlådan va äppelmust! Vi köpte in musten från ett musteri som åkte runt och levererade i backar! Olika smak på musten varje gång! Inte bara gröna eller röda äpplen!  De va tider det! ;)

Och sammanfattningen för de här bilderna är att jag råkade titta i en negativpärm nyss! En pärm från 1959 och några år framåt! :)

Ha en fin kväll!
/Bengan

 

Postat 2013-08-18 20:41 | Läst 2325 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2065 / En enkel och oliktänkande utrustning! På flera plan! Mao även fortsättning på Access!

 

 

 Kaffebaren i Gnesta 

Jag va inne i sta'n i går och träffade några likasinnande, Affe, Mats och Krister! Vissa e litet mer likasinnade, så jag fick en bok av Affe om Apokryferna. (Nya testamentet) Det intressanta är att veta hur kyrkan, vår tidigare stadskyrka alltså, behandlar de här skrifterna. Jag har läst tidigare i det här ämnet och även om det gått över två tusen år, så finns det stora spänningar och olika åsikter vad som är den rätta tron och de rätta böckerna att läsa om Jesus.

Bredvidläsning bredvid Nya testamentet för den som vill börja läsa litet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi-biblioteket
http://gnosis.org/naghamm/nhl.html

Å det här e nog den mest olämpliga skriften att läsa, så dra nu ned gardinerna!  (Visserligen kan NSA se din läsning fortfarande, men inte grannarna)
http://www.gnosis.org/naghamm/nhl_thomas.htm

De va de om de!

Och vad gäller annan och enkel utrustning, kamerautrustning nu alltså, så är jag inne på andra rullen med min svarta Olympus OM-1. (Håller på med ett litet lokalt dokumentationsprojekt) och då funkar Olympusen bra. Då ljuset e bra kan man nästan bara köra hyperfokal också.

Inte så mycket annat att rapportera!

/Bengan


Ps. Jovisst ja, jag kan väl berätta litet om resandet i lokaltrafiken i går utan den tidigare så praktiska och enkla SL-remsan!  Allt gick bra med Access-kortet, och som vanligt blev det några trevliga samtal med spärrvakter!  Tror att spärrvakterna fått ett mycket intressantare jobb med Access-kortets införande! :)

Men vissa i min fotografiska bekantskapskrets tycker jag överdriver den tidigare SL-remsans stora och enkla förträfflighet. Men jag vidhåller att det va enklare förr, även om jag i går fick en instruktion av Krister om hur jag kunde kolla mitt Acesskort via en apparat med många häftiga funktioner nere i Tunnelbanan! Jag svarade att den här informationen kunde jag få genom att bara titta på SL-remsan tidigare! :) Visst e det jobbigt med bakåtsträvare! ;)

Men är det bara jag som reagerar över hur lätt vi kan luras att kuta fram och tillbaka mellan olika apparater och även läsa och lära oss en massa instruktioner för något så skäligen enkelt som att åka med lokaltrafiken?

Kan inte låta bli att tänka på hur det fungerar i Berlin! Billigt, enkelt och inga spärrar! Men man kanske inte skall resa så mycket, man tar med sig för mycket jämförelser och oliktänk hem!
Så håll er hemma och åk bara med SL, är ett bra råd, då får ni mindre utsikt! ;)

Och läs gärna på ordentligt så ni blir en duktig och kunnig SL-resenär! ;)
 http://sl.se/resenar/valja-biljett/sa-funkar-sl-access/kopa-och-ladda-biljett/

Glöm inte att läsa mera under de länkar som finns till vänster på SL-sidan om Access! Kunnighet är en dygd! ;) Den här länken tex: http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Resa-till-Balsta-och-Gnesta/

En sak som också slår mig, varför inte ha en enhetstaxa på lokaltrafiken! Det skulle bli något enklare!   För varför skall förortsbo betala mer för att komma in till city och jobbet än boende på Östermalm! Men de e ju klart, dom på Östermalm, dom bor ju redan i City...
Tänkte inte på det..

 

 

 De här e inte en OM-1
Fel!! De e visst en OM-1

 

 

Postat 2013-08-15 16:11 | Läst 2563 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 911 912 913 ... 1324 Nästa