The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6612 // Skärpan i det analoga! Räcker den?

Det här med skärpa i bilden är speciellt och ofta diskuterat! Jag tycker jag ofta får tillräcklig skärpa i det analoga! Tycker jag alltså! :) Och det är med skäligen enkla objektiv! Och jag tror även, att kontrasten i bilden kanske hjälper till att det ser skarpare ut än vad det kanske är! För jag har ofta litet extra kontrast i mina bilder! Kan det vara så att skärpan i bilden ser bättre ut än vad den egentligen är när man lägger på litet mer kontrast? Någon åsikt?

.


Här är några bilder tagna på olika fotofika, äldre bilder, några år gamla, och kamera är en Leica IIIf eller en Kiev! Objektivet är ett Sonnar 1,5/5 cm eller en Sonnar-replika på full öppning! (Eller bländare 2 ibland) Film HP5+ exponerad efte 400 ISO, framkallare Kodak D-76!

.

(Det här kan var en Biometar på full öppning)

Eller rättare sagt, räcker skärpan för att visa bilderna i en blogg? Det är nog det som det hela handlar om! Och så vilka motiv man plåtar, det har nog ha en viss betydelse för att det skall se skarpare ut än vad det egentligen gör, eller? Ock så måste man beakta hur ljuset faller! (Mycket att hålla reda på)

/Bengan

Ps. Typexempel på en kamera för analogt fotograferande!

Inlagt 2024-04-21 16:09 | Läst 745 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygga bilder - och skärpan räcker helt klart.
Resultatet duger gott. Skarpa modeller gör sitt till!
Naturligtvis räcker den!
Kontrastrika bilder ser ofta skarpare ut, men inte alltid. Huvudmotivet kan se skarpare ut om andra delar av bilden ligger i skön oskärpa. Med det sagt tycker jag att dina bilder är skarpa.

När jag höll på med kvalitetssäkring fick jag lära mig att högsta kvalitet inte var eftersträvansvärt utan det var rätt kvalitet för ändamålet som man strävade efter. Kan det appliceras på fotografi också?

Förresten var det väl någon som sa att skärpa var ett borgeligt påfund. Men vem?
syntax 2024-04-22 19:35
Numera vill genusteoretikerna på universitetet hävda att vedertagen vetenskaplig bevisföring är ett borgerligt påfund.
Detta då eftersom dom har svårt att bevisa sina teser... :-)
MattiasL 2024-04-23 03:11
Cartier-Bresson, men han var väl snarast överklass, och borgerlig i det här fallet kanske mest kan översättas som rikedom utan klass/nyrikedom. Alltså något man skryter med på ett ytligt sätt.