The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2464 / Leica M-A igen! Ett tips för att kameran skall funka bättre!

 

* Här finns priset på Leica M-A  http://www.leica-camera.dk/product.asp?product=650

 


Om man skall köpa en Leica M-A så bör man nog ha litet tidigare erfarenhet av att fota med Sunny 16 eller liknande exponeringsmätarlösa tekniker! Och nu har även Kodak tagit bort den lilla exponeringsstickan som låg i Tri-X kartongen tidigare! Det låg ett produktpapper i Tri-X kartongen, ungefär som i läkemedelsförpackningar, med en del uppgifter och en liten exponeringssticka eller kalla det för exponeringstips för vanliga fotomiljöer! Så även om det följer med en rulle Tri-X med Leica M-A så står man ändå där om man e litet ovan med att fota utan exponeringshjälp!

Men, lösning finns! Cosina eller Voigtländer tillverkar en liten exponeringsmätare som passar utmärkt att sätta i tillbehörsskon på en Leica M-A! Eller på en Leica M4 eller liknande M Leicor! Och ljuskänsligheten i den mätaren är bättre än på min Leica M6!

Så ni som köper en Leica M-A och känner er litet osäkra med bara Sunny 16, köp en Voigtländer VC Meter II! Och vill ni inte skylta med en exponeringsmätare på Leica M-A, så ha mätaren i fickan och ta upp den och mät ljuset då ingen ser! Se'n blir era fotovänner inte bara imponerade över den dyra kameran utan även hur ni kan läsa ljuset så bra! ;) :)

Som sagt, ett exponeringsmätartips!

/Bengan

Ps. Fast jag skulle nog satsa på en Leica M2 eller M4 med mätaren sittande i tillbehörsskon hela tiden! Smartare, billigare och mer lättjobbat! Köper man en Leica M2 tex, så får man mycket mer pengar över till film än om man köpte en M-A! ;)

 

Inlagt 2014-10-10 07:31 | Läst 3326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Nu vet jag inte vad M-A kostar, säkert löjligt mycket pengar men bra ändå att nya fina analoga kameror tillverkas så jag ger en stjärna till Cosina, Zeiss och Leica m.fl som faktiskt tror på och håller det levande. Även Hasselblad som kom med ett digitalt bakstycke till V-serien, imponerande. Har man då löjligt mycket pengar kanske det är värt att lägga en struntsumma på M-A? :)

Men ok, att göra en kamera idag utan ljusmätare är lite konstigt.. man tycker de borde ha DX-avkännare osv tex
Tre bloggar om den där kameran på två dagar. Hur kommer det sig att du snöat in på den? :)
Svar från Benganbus 2014-10-10 11:14
För att få läsare i bloggen! ;) :) ;)
/B
Idag går det ju att dra ner en app till sin lur och få exponeringsmätare i den. Så det är ju ganska enkelt att lösa, men såklart onödigt krångligt när det trots allt går att ha mätaren i kameran.

Jag förstår inte riktigt den här trenden. Det känns som den riktar sig mot extremt trendkänsliga personer som har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dom.

Fast samtidigt är det kul att se hur det analoga är på väg tillbaka ännu mera i vissa kretsar. Tycker mig se att priserna sakta går upp på vissa analoga kameror också. Kanske är det lika bra att köpa på sig några sköna kameragrunkor innan priset stiger för mycket ;-)
Svar från Benganbus 2014-10-10 11:29
De e en intressant fundering du har om "personer som har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dom". Det är nog så, och det har en del företag upptäckt, så även Leica såklart.
Sedan kan vi tycka hur mycket som helst om det här, ingen bryr sig i alla fall!
Det e skilda världar liksom! ;)
/B
Dom som känner mig vet att jag är mycket road av äldre fototeknik. Exempelvis äger jag inte någon digitalkamera - jag plåtar analogt, och bildbehandlar digitalt. Ändå - denna Leica till ett fantasipris och utan exponeringsmätare, är lite för provokativ. Filatelistiskt bondfångeri skulle jag vilja kalla saken!
Om jag vill plåta med det här konceptet, kan jag ju köpa en hel säck begagnade men likvärdiga kameror i nyskick för den kostnaden.
Leitz hade ju en egen exponeringsmätare: "Leicameter" som var kopplad till tidsinställningsratten, väldigt enkel att använda. Jag har både en sådan med "selenteknik" (vet inte exakt hur det funkar) som funkar utan batteri och en Voigtländer som syns på bilden. Som sagt var Leicametern enklare att använda men inte lika exakt som Voigtländern, dessutom kan man skaffa en dubbelsko och ha plats för både optisk sökare (för objektiv < 28 mm) och Voigtländers exponeringsmätare. Leicametern tog upp hela platsen. Å andra sidan hade man då en kamera och exponeringsmätare helt oberoende av batteri(!).
/T
Slutartidsratten på den M-A:n verkar kunna ta en gammal mätare också, typ MC eller MR.