The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2469 / Det här vill vi inte se! Å förresten så berör det inte mej!

 

Fotobutik 1964


Varför beter vi oss ganska lika när det gäller konsumtionen?  Eller som en del säger, överkonsumtion! Kanske även vad gäller kamerakonsumtion? Och ändå så påstår nog vi alla att vi värnar om miljön? Hur då, när vi konsumerar så mycket? Eller blir vi lurade till det här? Eller e vi osäkra? E det kanske en tröstkonsumtion? Och vem eller vilka skapar då vår osäkerhet eller vårt behov av tröst?

Det här kan nog ändå vara nå't att titta även om det handlar om någon annan! 
Och nå'n annans kameraköp! Eller nå'n annans konsumtion! ;)

Här är Tv-programmet:
http://urplay.se/Produkter/183844-Sanningen-om-konsumtion-Slit-och-slang

Eller kan det vara så att vi fått "Konsumtionsplikt" i stället för Värnplikt?

/Bengan

 Ps. "Och mycket vill ha mer!" Här är mer att läsa! Från Forskning & Framsteg
http://fof.se/tidning/2006/8/mycket-vill-ha-mer

 

 

 

Inlagt 2014-10-15 08:12 | Läst 2147 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Helt klart så tvingade till konsumtion är just vad vi är. Slutar vi konsumera så faller vårt industrisamhälle ihop. Så vi är fångade i en fälla.
I mitt fall så är deras säljprofeter smartare och lurar mig då och då att köpa för dyra och onödiga produkter.
Jag kunde ha behållit min Volvo 242 från sjuttiotalet ända till idag. Nu är jag PD hos assistent Ninni och hennes Landrover.
Ha en köpfri dag med Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2014-10-15 13:46
Jag har en global lösning på utsläpps/konsumtionsproblemet! :)
Alla människor på planeten får ett utsläppskort! Där även priset för konsumtionen räknas in och resurser för tillverkning/återvinning! Ungefär som ett bankkort!

Man får sig tilldelat utsläppsrätter/konsumtionrätter! Alla vuxna människor får lika mycket! :)
Och då kommer den som vill flyga/resa mycket till fjärran resemål, eller åka bil mycket, den måste köpa till utsläpprätter på marknaden! Och där på utsläppsmarknaden har tex många pensionärer eller andra fattiga människor lagt ut en del av sitt utsläppsöverskott till försäljning! :) :)

Å så e det såklart nå'n som undrar hur man skall hålla koll på det här och alla inblandade i hela världen! De e lugnt, det finns redan teknik, och resurser, tex den som NSA använder! Man har koll på de flesta här på planeten! :)

Så den som vill resa mycket, konsumera mer än "nödvändigt" alltså, kan ändå göra så, men då måste man köpa utsläppsrätter från tex pensionärer!

Och vilka värden totalt vad gäller för utsläpp/uttag på planeten, det sköter ett FN-organ om!
Som en utsläppsvärldsbank liksom! Då kan man ligga på ett - hela tiden! Man tar inte ut mer än som är Ok!

Å det här med Utsläppskort, de e inte konstigare än ett bankkort och skatteregistrering i resp land. Då säger nå'n, "hur göra i stora delar i Afrika eller Indien då?" De e inte dom som e problemet! Utan vi!
Och när människorna där börjar närma sig vår konsumtioni, då kommer också dom in i systemet!

Sedan finns det alltid människor som inte tror på det här med ransoneringskort, eller utsläppskort, "det funkar inte, osv, osv, osv" men det har alltid funnits människor som e rädda för utveckling och speciellt för ny teknik! ;) :) Så negativa kommentarer om mitt utmärkta förslag kommer! Vänta bara så får ni se! :)
/Bengan
Bob Bovin 2014-10-15 16:15
Bra, skicka över kortet. Jag är med, precis den kick jag behövde. Då kan man börja sälja utsläppsrätter på ebay.
Anhängaren
Bob
syntax 2014-10-15 20:21
Just så Bob!
Vem sitter från början med hela leken? Jo överheten - och det blir nog ett rejält klirr i kassan! Vem sitter så småningom med Svarte Petter? Jo medborgarna - som får pröjsa för imaginära värden (utsläppsrätterna är ju från skaparens sida tagna ur luften). Sådant är poppis hos myndigheterna.
Angående de nuvarande utsläppsrätterna, menade Professor Peter Stilbs vid KTH: "Om jag vore ekonomisk rådgivare åt maffian, så skulle jag föreslå handel med utsläppsrätter".
Bob Bovin 2014-10-15 20:42
Hej,
Nu är det Bengan som håller i det här och honom och Roffe litar jag på.
Ha det bra
Bob
Rätt tidigt tog jag det beslutet att inte bli en fånge under konsumtionssamhället, åtminstone som fotograf.

Jag köper ny kamera när den gamla är utsliten, objektiv har jag kvar sedan 80-talet. Nya minneskort efterhand som de gamla är utslitna, två av mina stativ är mer än 30 år gamla. Jag har aldrig haft behovet att byta kamera en gång om året, måste verkligen inte ha det senaste om det jag har ger mig de bilder jag vill ha. Så resonerar jag även vad gäller datorer och mobiltelefon.

Sedan kan jag ibland handla mat med onödig förpackning, även om jag även där känner att jag blivit bättre. Köper heller aldrig mer än jag kan konsumera - att slänga mat finns inte på min världskarta.

Jag har nog som alla en del i konsumtionssamhället, jag som alla andra. Men som stor miljövän har det det länge varit viktigt för mig att så långt som möjligt motverka detta.
syntax 2014-10-15 11:02
För folk som regelmässigt slänger massor med mat skulle man vilja föreslå H C Andersens lilla berättelse: "Flickan som trampade på brödet" som kvällslektyr.