The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3132 / Jupiter 3+ Lomography och den Heliga Graalen! ;)

Å visst e den snygg! Sonnaroptiken från 1933!

Å det e också kul att Lomography tillsammans med Zenit gör den nya Jupiter 3+ optiken! Jag skulle själv vilja ha en sådan såklart! Men jag får skärpa mig vad gäller nya grejer! Å så råkar jag för övrigt redan ha en Jupiter-3!  Originalet för Jupiter 3+ liksom!

Och själva originalet till Jupiter-3, det är Sonnar 1,5:an! Det är en optisk Graal!  
.

Och den här Graalen, eller Nickelsonnaren från 1933, den går att fota med också!  Trots att den inte är antireflexbehandlad! 

.

Men visst ser man litet överstrålning runt ljusen här på full öppning, fattas bara annat! Men optiken imponerar! Från 1933! De ni ungdomar! ;)
Förstora gärna bilderna så ser ni bättre! 

Ok, de va bara det jag ville säga just nu!
God natt! 

/Bengan

Ps. Å så Tårtan på onsdag!

Inlagt 2016-01-25 19:36 | Läst 2447 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så mycket över strålning är det inte!syns ju tydligt att det är lysrör på bilden ;)
Utvecklingen av objektiv går inte lika snabbt som elektroniken. Leitz Summicron 50/2 är samma konstruktion idag som 1979 enligt Tomas på Cyberphoto. Att utveckla Summicron ASPH 50/2 var något som "folk" frågade efter. Kanske marginellt bättre (i någon mening) men kostar rätt mycket mer.

Ett påpekande jag brukar göra: de två viktigaste delarna i en digitalkamera är fortfarande inte digitala: objektivet och sensorn - och kan förmodligen aldrig bli eftersom verkligheten inte är digital. Möjligen kunde man tänka sig något framtida sätt att bryta ljus utan glas - men där är vi inte än och det skulle nog handla mer om fysik än digitalteknik. Lika lite som det finns digitala högtalare eller digitala mikrofoner.

/T
froderberg 2016-01-25 22:24
Det finns en idé om den digitala sensorn där varje pixel är så liten att de antingen fångar en foton eller inte. Alltså 1 eller 0.
Anders F. Eriksson 2016-01-26 08:57
Fast det tillverkas objektiv idag som inte skulle vara möjliga att göra för tjugo år sedan (annat än till astronomiskt pris). Nya metoder för framställning av linselement och optisk konstruktion har utvecklats en hel del.
TomasKronberg 2016-01-28 23:22
Blir nog väldigt små pixlar i så fall....;-) Ljus är fortfarande inte digitalt hävdar jag bestämt. Men visst... då behöver man ingen digitalomvandlare (kanske). Har ändå lite svårt att se hur det skulle funka.