The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4244 / Mera om onödig skärpa på Fuji X-E1! Fortsättning på Zeisskärpa alltså!

Tittade i en några år gammal tysk fototidning där man testade och jämförde Leitz och Zeissoptik! Det här e ju typiskt för fototidningar, man testar och gärna då "skarpa" objektiv, och ännu "skarpare" objektiv, för man vet att det säljer! För det e skärpa som vi amatörer klamrar oss fast vid!

Men den här tidningen, hade i alla fall några synpunkter och kallade de här objektiven för vansinneskvalitet vad gäller skärpa! Med andra ord, om man får vara litet fräck, va f-n skall en amatörfotograf ha all den här skärpan till! Göra 10 x 10 meters förstoringar! ;)

Men nu är det här affärsdrivande verksamhet med hjälp av skickliga marknadsförare! Å då blir det så här! Man får gilla leget liksom! ;)

Vad gäller Zeissoptiken på min Fuji X-E1:a, så blir den nog ännu bättre via en APS-censor! Ken Rockwell påstod att Leica 2/35 ASPH va litet bättre i hörnen, men Zeiss ZM 2/35 va bättre i centrum av bilden, då bör Zeiss 2/35 bli väldigt mycket bra, och kanske bäst, när man tar bort litet av hörnen i bilden med hjälp av en APS-censor! Man utnyttjar inte hela bildytan, utan plockar bara ut det bästa! Ni fattar va! Då blir det nog ganska mycket vansinnig och onödig skärpa för en amatörfotograf som jag! :)

/Bengan

Ps. Å bry er inte om den här bloggen med "vansinneskärpa" eller va det nu kallas, utan ut och fota med det ni har i stället! Men har ni inget annat objektiv än ett Zeiss 2/35 ZM, så kan man softa bilden efteråt via PS! :)

Inlagt 2018-07-08 10:40 | Läst 1223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att amatörer och stela objektivrecensenter gillar skärpa - antagligen mer än andra - är inga nyheter. Men det lär komma från att det är bland de lättaste att kvantifiera och med hjälp av datorprogram och testbilder jämföra i siffror. Medan andra saker såsom bakgrundsoskärpans kvalitet, formen på oskärpecirklarna, autofokusprestanda och dylikt är betydligt svårare att placera i ett överskådligt diagram. Det blir då mer komplicerat att beskriva och som läsare ta till sig.

De bästa objektivrecensionerna jag sett är de som fokuserar på tekniska specifikationer till ett minimum. Där recensionen istället visar hur objektivets egenskaper gör sig i bild under olika situationer och miljöer.

Att säga att ett småbildsobjektiv blir bättre på APS-C-sensorer, om än bara i form av kantskärpa, köper jag inte alls utan känns som något tok-amatören Ken Rockwell hittat på - som vanligt. Du får ju samma effekt om du använder småbildsobjektivet på en småbildssensor och beskär bilden för att få samma snitt som om bilden vore tagen med en mindre sensor.
Svar från Benganbus 2018-07-08 13:55
"Du får ju samma effekt om du använder småbildsobjektivet på en småbildssensor och beskär bilden för att få samma snitt som om bilden vore tagen med en mindre sensor"
De e precis det jag menar! Men har nog beskrivit det litet otydligt! :)
Den här Biogonen 2/35 ZM använde jag på mina M Leicor innan jag kom in på det digitala och tyckte redan då att den va skarp! Å nu e det på min X-E1! Med beskuren bild som sagt! :)
/B