The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4815 / Punctum

Punctum som begrepp etablerades i boken ”Det ljusa rummet” av fransmannen Roland Barthes. Med punctum menas här något i bilden som fångar dig personligen. Det kan vara att du har en relation eller koppling till en person eller ett objekt i bilden. Och den kopplingen ger dig en speciell känsla.

Men en annan person som betraktar bilden kanske inte alls upplever bilden likadant. Punctum är något högst personligt. Och också något som inte fotografen kan räkna ut, fotografen vet ju oftast inte vem som är betraktaren och vad som skapar ett punctum för just denne andre betraktare.

Men en bild som har ett punctum har större möjlighet att fastna i någons minne än en som inte har det. En bild med punctum greppar tag! Men du vet inte riktigt på vem!

Men om vi har en liknande bildsmak, och kommer från en liknande bildkultur, eller känner varandra närmare så kan det bli litet lättare! Men att säga att en bild är universiell, eller att en bild säger mer än tusen ord, det beror på liksom!

Å det e bättre att tänka fel än att inte tänka alls!
Så ha nu en bra fredag i fotografins irrgångar!

/Bengan

Inlagt 2019-11-01 10:04 | Läst 1377 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det har fastnat hos mig iallafall, vill minnas jag sett den förut..Rätt skön avkopplande bild, lugnet är påtagligt, ortsbefolkningen har dragit sig tillbaka för dagen.
Mvh/Gunte..
Svar från Benganbus 2019-11-01 17:18
Tack för det Gunte! :)
/B