The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4988 / Ode till en liten Leica med en udda optik!

Det här blir ett Ode, eller en lyrisk hyllning till en liten Leica med en udda optik! Vill säga att det här är ett personligt tyckande, så ingen missförstår, det e lätt att missförstå när det gäller Leica! Och vill tillägga att det finns såklart andra mycket fina leicor också! ;)

Men nu till den här lilla fotoapparaten, en Leica IIIf från 1950-talet med en Jupiter-3 optik! Bara valet av optik kan nog höja temperaturen hos några leicaälskare!

Och Leicakameran här hade nog nått sin fulländning, en liten kompakt, i stort sett outslitlig kamera! När man reste jorden runt på 1950-talet, så räckte det att ha med sig en Leica IIIf! Så det här e nog höjdpunkten på Leica som kamera!

Och så valet av optik!
Om man skall ha en ljustark optik med ungefär samma årtal, så är den här Jupiter-3 ett mycket bra val! För på tidigt 1950-tal, så va Leica inte riktigt på banan vad gäller ljusstark normaloptik!  Å vilken klump det hade blivit med en Summitar 1,5 här på IIIf! Å jag kunde såklart även haft en Sonnar 1,5 här på kameran och fått kommentarer som, "Oj, jag ser att du har en Sonnar 1,5 på kameran!"

Men nu vet jag att den här nummerserien på Jupiter-3 betyder att optiken kommer från det nya ryska optiska glaset! Och då är den här Jupitern är inte "sämre" än Sonnar 1,5:an från 1945! Vill inte säga bättre, för då anar ni vad som kan hända hos en del Zeissfan! ;)

.

Och bilder då! Här är en bild! Å skärpan räcker för mig! (Men det här e en digital testbild med optiken)

Och vad gäller att fota med en IIIf och motivet är nära och i rörelse och man ligger på bländare 1,5 då fotar jag direkt via avståndsmätaren! Ni fattar vitsen med det va! :)

Nog för idag!
Kanske...  :)

/Bengan

Inlagt 2020-03-28 08:49 | Läst 1687 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Super kamera och glugg. Kan knappast bli bättre till dagens pris på nätet. Ibland kan man se supersnygga IIIf på nätet under fem laxar. En 50-tals gammal Jupiter-3 ligger på ebay för hygglig pris nu.
Så ni ungdomar följ er läromästare Bengt.
Klapp
Bob
Inget fel på den skärpan inte! Och fint porträtt (detta uttjatade fint från mig betyder att jag helt subjektivt gillar porträttet :-)) Hälsningar/ Björn