The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5113 / Onödig exakthet på en amatörkamera? Om det nu va en amatörkamera?

Här är optiken som är inblandad!

Jag fick tillfälle att fundera litet på Zeiss i helgen! Och fick en fundering på en kanske onödigt exakthet? Jag tittade på avståndsgängan till en Contax II från 1930-talet, och när jag satte in en optik i objektivfattningen och ryckte litet i optiken! Inte ett glapp!

.



Det handlar mycket om att Zeiss satte avståndsgängen för optiken i kamerahuset och inte i varje objektiv som de flesta andra optiktillverkare gjorde!! Och det som följde va att optiken satt mycket exakt utan glapp i en femtio till sextio års tid, sannolikt längre, och att avståndsmätaren kunde kopplas i den här konstruktionen på ett mycket exakt sätt! Kanske onödigt exakt här med!

.

Här sitter det en 1940-talsoptik i ett 1950-tals kamerahus! Mycket fast utan glapp!

Men det här va nog typiskt Zeiss från 1930 och framåt 1960-talet! Och Contax före och efter andra världskriget va dyra grejer! Så det kanske ändå inte va några amatörkameror!

Inte så mycket mer att orda om just nu!

/Ps. I helgen va det mycket ved! Såga och trava! Puh!

Inlagt 2020-07-28 09:22 | Läst 2875 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Prata om vedvarande energi! Fram med sågen och yxan!
Sedan kan man njuta av en god värme och lite trevnad med den gamla CONTAXEN som inte går att köpa för pengar dvs om man är pensionär. Fick nöja mig med 80-90 åren som inte är så illa dom heller,