The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5289 / Att fota med en icke antireflexbehandlad Zeiss-optik!

Kemikazebild med en icke antireflexbehandlad optik från 1930-talet! ;)

Alltså, även vardagliga utmaningar är kul! Man behöver inte hoppa bungyjump eller bada i isvak då livet känns litet tråkigt och enahanda, det finns andra och kanske mer intellektuella utmaningar! ;) Inom vårt område, typ foto alltså, så kan man fota med en icke antireflexbehandlad optik! Nu e det nog inte nå'n större utmaning på en skala, men jag tycker det är kul och intressant, för man måste ha litet koll på läget! De e inte så mycket curlande hjälpautomatik inblandad alltså! Kortfattat, man måste hålla koll på hur ljuset faller in mot optiken plus en del annat!

Så i går på den vardagliga Coronaprofylax-promenaden så tog jag några intetsägande vinterbilder med Sonnar 1,5/5 cm via Fuji X-E1! Det va strålande sol i ett vinterlandskap, så det första problemet va såklart att jag såg inget i Fujisökaren i det starka ljuset! :) Så det blev hyperfokal via en objektivadapter som inte hade någon skärpedjupsskala! Optiken har ju en Contax-fattning, så adaptern sitter även på en M-Leicafattning!
Visst så kunde jag tagit upp min IPhone och fotat i stället, jag vet!

.

Och den här optiken som jag använde, ni som inte kan er fotohistoria, eller glömt den, eller för er nytillkomna tittare, så kommer historien här mycket korfattat! För den här optiken är också en Helig Graal inom ljusstark optik, Sonnar 1,5:an alltså! Ludwig Bertele hos Zeiss räknade ut optiken på se'nt 1920-tal och gjorde en omräkning på tidigt 1930-tal! (Optiken var för Contaxkameran) Och då fanns det ingen fungerande teknik för antireflexbehandling av optik!

Men med litet optiskt trolleri, så vill jag nog påstå, så lyckades Ludwig Bertele gör något fantastiskt, att skapa en icke antireflexbehandlad och mycket ljustark optik, som gick att använda både under soliga dagar och under kvällar/nätter, en optik med mycket bra skärpa! Bertele hade så klart några hjälpmedel för de här uträkningarna, typ mekanisk räknesnurra samt penna och papper! De ni dagens datoriserade optikkonstruktörer!
Slut på den kortfattande och litet knapphändiga historielektionen om optikens Heliga graal! :)

.

Här e kameran jag använde i går!

Men för att visa litet mer bilder, i rätt miljö alltså (en miljö som tyvärr e litet svårnådd just nu) för det här är en reportage och porträttoptik! Här e en länk till ett tidigare fotande med en något ännu äldre Sonnar 1,5-optik!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-4302-en-icke-antireflexbehandlad-sonnar.htm

Som sagt, det finns utmaningar även i närområdet! ;)

/Bengan

Inlagt 2021-02-04 11:11 | Läst 1038 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag vill minnas att jag sett en bild på Herr Bertele där han står vid sidan om pappersbunten med sina beräkningar. Den verkade vara ca 1 meter hög. Respektingivande!
syntax 2021-02-04 11:46
Ludwig Bertele jobbade under 2 år med två underställda matematiker. Papperstraven var 90 cm hög - men då var det folianter, inte A4.
Jag har inte sett att bilden förkommer på nätet - men den finns i min bok: "Historien om Contax"

Det var andra tider det. Den enda datorkraft som fanns, var den som herrarna hade i huvudet!
N Thomas Meldert 2021-02-04 12:39
Jag hittade boken till slut. Jag blir lika imponerad varje gång jag ser bilden.
Svar från Benganbus 2021-02-04 14:49
Peter!
Vad gäller Sonnarkonceptet i optik, så har jag sett det i några nya konstruktioner! Tex hos 7Artisans i Kina! Vad tror du, skulle tex 7Artisans kunna göra en Sonnar 1,5/5 cm i LTM, typ från 1930-talet, utan att komma i klammer med Zeiss?
/B
syntax 2021-02-04 16:10
Sonnar 1,5/5cm från 1930-talet (som i din bild här ovan) innehar ju fortfarande i dag världsrekordet när det gäller förhållandet ljusstyrka-massa-brännvidd-uttecknat format! Det är klart att det koncepter är intressant för dagens små spegellösa kameror, och det skulle inte förvåna mig om det var intressant även för mobiltelefoner framöver - för den skull man tycker att man har behov av högre ljusstyrka än vad man nyttjar nu. Det kan ju rimligtvis inte nu längre föreligga något skydd för konstruktionen. Det är väl bara att tuta och köra. Ludwig ler i sin himmel!
Intressant det här men förståndsmässigt prövande. Hälsar NL
Svar från Benganbus 2021-02-04 14:56
Hjärngympa! :)
B)
Eftersom, du för en tid sedan kommentera
Eftersom du i en tidigare av dig avgiven kommentar till bildkommentarer skrev att det oftast blev kommenrarer av slaget " bra bild fin bild " så skriver jag bara bild med Sonnar 50mm 1,5 . Och tänka sig jag har även en Fuji som du och ett Sonnar 50mm1,5 men med antireflexbehandling så det så.Kanske litet sarkastiskt?/NE
Svar från Benganbus 2021-02-04 14:51
En Sonnar 1,5 med en Fuji! Respekt NE! :)
/B