The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5533 / Ljusstarka grejer på Tårtan i dag och en del annat!

Varje gång jag kommer in till sta'n så tycker jag tempot har ökat! En mycket närstående undrar om det inte har med åldern att göra! Men jag undrar ändå, det har tillkommit saker, tex elsparkcyklar, som gör att man måste vara litet mer alert när man går med en dyr kamera på gångbanan! Tidigare kunde jag bara gå och flanera utan att vänta på en omkörning! Man kanske skall ha en billigare kamera! Och en latte med kanelbulle 80:- spänn! Men det e ju frivilligt!

Ok, jag skall komma till saken! Några på Tårtan tror jag är ett framkallningsproffs! (Man skall inte tro allt som står på nätet) Men jag fick i alla fall två intressanta filmrullar att provfota med, och en rulle till kanske kommer! Tack för det! :)

För övrigt va jag inne hos Gert för att titta på ett objektiv till Contax G2! En Planar 2/35 mm! Oj vad dyra dom här blivit sa Gert om den optik han hade! Jag kollade på ebay, tja 3,500:- det va väl inte så farligt! Skall berätta det för honom nästa gång!

.

Och till saken igen! Vi fick titta på ett objektiv med ljusstyrkan 0.95! Som jag även provfotade med! Kinesoptik såklart! Skall bli intresant att se resultat!

Å nu på lördag den 23 oktober genomför Gerillabild en aktivitet på Sergels Torg/Plattan under tak (pelarna). Kl 13.00 börjar man sätta upp bilder. Det handlar om pappersbilden i en djungeln av digitala bilder.

/Bengan

Inlagt 2021-10-20 21:11 | Läst 1004 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så du har fallit för en M10 till slut...;-) Missade Tårtkalaset, tråkigt nog, men en sån där är nog en större o tyngre klump än jag skulle trivas med. 1,4 räcker långt...

Ska se om jag lyckas masa mej in på Gerillatillslaget; det brukar vara kul grejor!
Svar från Benganbus 2021-10-21 08:03
Tack för stöd vad gäller 1,4! :)
Vi åker också in till Gerillatillslaget!
/B
Det ser ut som att M10 är aningen större än M6. Lite "renare" design, men ändå inte alls lika snygg som M6. Går slutartidsratten år motsatt håll?
elgenper 2021-10-21 18:59
Leica har vänt på "rattriktning" ett par gånger, men har dålig koll på detaljer. Min gamla M2 har samma riktning som på M6 på bilden, medan min M9 har tvärtom, precis som M10. Men jag har något minne av att det fanns nån filmmodell också med den riktningen, om det var M5 eller M7.

Har säkert med ljusmätning att göra. M2, M3 o M4 skulle ju kunna koppla ratten till en extern mätare, medan de med inbyggd mätning har visning i sökaren med ljuspilar (inte M5), som ju helst bör peka i samma riktning som man bör vrida för att komma rätt. Och på "gamlingarna" gick s a s ratten i motsatt riktning mot bländarringarna på gluggarna, vilket var lite bakvänt. Men M6 har ju inbyggd mätning....

Det ska väl vara lite svårt för samlare och historiker! Och finnas varianter som kostar mer på samlarmarknaden...
Johan Pihl 2021-10-22 11:56
Det verkar som att de ändrade "rattriktningen" vid Leica M6 TTL, så efter det har det nog varit den riktning som det är på M10, dvs på M7, M8, M8.1, M9, osv.
Av de tidigare (film)modellerna verkar det bara vara Leica Cl som har den "rattriktningen". Men jag är inte helt säker, har bara bildgooglat de olika leica m-modellerna.
Men det kan ha att göra med, som du skriver, den inbyggda ljusmätningen, eller blixtmätningen.
Minns att det var likadant med Minolta Cle, och den har ju både inbyggd ljusmätning och TTL. Jag hade en sån samtidigt som jag hade en Leica M4-2 på 90-talet, och det kunde ibland kännas lite "bakvänt" när jag bytte mellan dessa två kameror.
Jag föredrar när "rattriktningen" går "medsols", som den gör med de äldre Leica M-kamerorna. Men det är ju en vanesak. Ska jag skaffa en nyare digital variant, så är det bara att vänja sig ;)
Trevligt att se att ni också fikar på Tårtan, det burkar vara mitt standard fik när jag tar en paus i gatufotandet. Väldigt trevligt ställe :) Trevliga kameror och optik också ;)
Ha det gott, Mvh martin.