The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2115 / Att flyga en Airbus! Alldeles själv, nästan i alla fall!

 

Styrspak! :)

Här kommer en nostalgitripp!  Jag fyllde jämt för några år sedan och visste att de va nå't Pg. En kväll ringer min kompis och säger, "du får sitta stand-by i kväll! Lätt packning!" Två timmar senare ringer telefonen, "jag hämtar dig om en timme!" Se'n iväg! Efter ett tag börjar jag ana något, för vi kör genom sta'n och motorvägen norrut mot Uppsala! :)

 

 

Bakgrunden till det här är mitt flygintresse. Modellflyg och aningen litet spakande på småflygplan och så flygsimulator! Den som lurade in mig på simulatorerna va en annan god vän som varit fältflygare och flugit Tunnan. Och med simulatorflygandet höll vi på några år. Man hade radiokontakt med flygledning och kunde se varandra på skärmen fast man flög olika kärror, han hemma hos sig jag hemma hos mig, men det här vet ni om ni som flyger simulator. Och det här va några år sedan, så det har säkert hänt saker.

 

Å de va en del knappar att hålla reda på.... 

 

Å nu blev det alltså en simulator igen! Fast aningen litet större! ;) Men det va litet hemligt också, för i det här huset där de här simulatorerna fanns, fick bara riktiga piloter befinna sig!

 

Hur som helst, vi tog en fika och väntade på vår tur och efter ett tag kom det ut några piloter från den simulator vi skulle in i, vi morsade på varandra som piloter gör, och så gick vi in i Airbus-kabinen.

 

Å e det inte likt en Airbus så säg! :)

 

 Och se'n när jag taxade ut på Arlanda, så vinglade jag en ytterst liten aning, och det kändes direkt i magen!! Ok, tänkte jag, Now you're talking! ;)

 Och vi startade från Arlanda några gånger och landade på några flygplatser runt New York. Här efter en landning! Det va sidvind som gjorde att jag stannade litet till höger på banan efter landningen! ;)

Sammanfattning! Jag hade nog en liten aning om att man kunde känna rörelser när man flög i en så'n här simulator, men nu fattade jag det klart mycket bättre vad det hela handlade om! Å litet trött va jag också efteråt, att sitta några timmar och försöka hålla tungan rätt i mun, det tar på krafterna!  ;)

Kul och trevlig födelsedagspresent!  
Nostalgitripp som sagt!

/Bengan

 

Ps. Ett litet tillägg! Jag hade stora planer vad gäller flygsimulatorer en gång i tiden! ;) Jag va på kurs för en femton år sedan, internetapplikationer, och där va också folk från Saabs flygdiv! Och jag blev kompis med en tjej på Saab, men efter ett tag så fattade jag att inte vem som helst kunde få flyga i en Gripen-eller Viggen simulator! Den som senast satt i en sådan det va då Sydafrikas flygvapenchef!
Men man måste ju fråga!
Fick en almanacka i alla fall! :)

 

Inlagt 2013-09-26 14:22 | Läst 2420 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul! Själv har jag suttit i DC10-simulatorn när simulatorerna stod på Bromma.
Det fanns ju Mock-Upper av fler modeller där också, men de var inte lika roliga för de rörde sig inte.
Svar från Benganbus 2013-09-26 17:47
De va rörelsen i kabinen som va så häftig!
Kunde inte tänka mig att kroppen och balanssinnet skulle bli så lurade!
Vår gode vän kaptenen, visade såklart oväder också!
Kul en liten stund liksom! ;)
/B
Perfekt födelsedagspresent till en ´flyg....;) Vi andra utan de riktiga kontakterna får hålla tillgodo med militära varianter. Tror att det nyligen invigdes en Viggensimulator i Linköping.

/Stephan
Svar från Benganbus 2013-09-26 17:52
Man kan också köpa in sig i Ryssland!
Vad sägs om att flyga en SU-35?
På riktigt!
/B
Så att nu kan du i värsta fall då, ta över spakarna om något skulle hända besättningen under charterresan. Ta ner kärran och sedan bli hyllad som årets hjälte och få en bragdmedalj och kanske ett par vingar i guldplätering, he he.
Kul uppvaktning.
Svar från Benganbus 2013-09-26 17:58
När jag höll på som mest med simulatorer,
så skulle jag nog kunna hålla en stor kärra i planflykt i alla fall!
Det va en kul uppvaktning,
och jag började ana nå't när vi svängde av mot Arlanda!
/B
Man får gratta! En del växer aldrig upp och det ska vi andra vara förbaskat tacksamma för! Utan den här nyfikenheten och glädjen av utveckling skulle vi stå kvar vid våra flintstenar och förgäves försöka få dom litet vassare. Att fira år på detta sätt är ju toppen!