The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6121 // 10 000 timmar!

Analog fotograferat tåg!

"10 000-timmarsregeln (tiotusentimmarsregeln) är ett uttryck myntat av Malcolm Gladwell baserat på forskning av K. Anders Ericsson. Enligt Gladwell  innebär 10 000-timmarsregeln att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10 000 timmars övning.

Uttrycket har inspirerat ett flertal verkliga personer, däribland Dan McLaughlin, vars projekt The Dan Plan väckt stor uppmärksamhet. McLaughlin försöker gå från att aldrig ha svingat en klubba till att bli golfexpert med 10 000 timmars övning. Det har dessutom inspirerat filmen "10 000 timmar", där den 30-åriga huvudpersonen säger upp sig från sitt jobb för att försöka bli fotbollsproffs genom 10 000 timmars träning.

Ericsson har i sin forskning funnit belägg för att medfödd talang har en försumbar påverkan på en utövares skicklighet inom alla tänkbara områden och att det enda som spelar roll i sammanhanget är att öva på rätt sätt. Han reserverar dock för att 10 000 är en godtycklig siffra. Nycklarna för att lyckas bli expert är enligt Ericsson målmedveten övning, mentala representationer och handledd övning. Ericsson definierar dessa begrepp i Peak -- Vetenskapen om att bli bättre på nästan allt."
(Wikipedia)

Nu brukar vi själva skydda oss från den här för långa träningen genom att säga, "det här tror jag inte på, det mesta ligger i generna, och jag har inte fått de här generna", och så tuffar vi på som vanligt! :) ;)

Läs mera: https://sv.wikipedia.org/wiki/10_000-timmarsregeln

Och läsning morse va som vanligt i DN, men jag saknar en artikel om analog fotografi! Ni vet det där gamla fotograferandet som kommer tillbaka! Men va nu inte oroliga för det här analoga, eller att ni oroas för att folk inte vet vad dom gör, det här analoga det blir som storlek som ett loppspott i Mississippifloden jämfört med det digitala! ;)

I dag framkallning av film igen, kanske i alla fall!

Ha nu en fortsatt fin fotodag!

/Bengan

Ps. Och så är nog film en regulator för analogfotande, för film är dyrt numera!

Inlagt 2023-02-25 07:20 | Läst 1617 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bengt,
Erfarenhetsmässigt har jag funnit att man behöver bara några få timmer mer än den som är bäst i branschen. För han har mycket mindre än du. Det är alltid en han, regeln gäller inte hen. Det fann jag när en ny examensarbete slog mig direkt. Trots att jag ansågs bäst i världen att filma små kluster.

Stay cool
Bob