The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 632 / Före Nikon F och före Canonflex så fanns Praktina SLR!

 

Det var i östra Tyskland och senare i DDR som framtidens kamera började att förfinas och utvecklas. Först kom ju den första prismareflexen, Contax S, som va "hopplockad" under mycket svåra efterkrigsomständigheter i det som senare skulle bli DDR och så 1952 presenterades Praktina, en SLR med i stort alla de tillbehör som senare kom att finnas på tex Nikon F (1959).

Man kan väl ana vad det va för kamerasystem som Nikon tittat på under utvecklingen av sin Nikon F! :)

Men Praktina utvecklades på fel plats, i Östtyskland, för det Kalla kriget va redan ett faktum, så det spelade inte så stor roll att här kom en kamera byggd i hög kvalitet inriktad mot framtiden, en SLR med Zeiss-optik!

Här kommer några bilder på den intressanta kameran, som fortfarande tar "skarpa kort" med hjälp av Tri-X!

 

Kameran hade även en genomsiktssökare för normaloptiken, det är det fönstret man ser framtill på kameran.

 

Några av tillbehören.

 

Fjädermotor monterad. Med motor på, så får Praktinan en direkt återgående spegel! Fast den är inte direkt ljudlös den här motorn...  ;)

 

En ganska behändig liten mekanisk kamera med Zeiss-optik!

 

Här finns litet att läsa om Praktina
http://www.praktina.com/

http://www.praktica-collector.de/Praktina.htm

Som sagt, å den funkar mycket bra med Tri-X!

/Bengan

 

 

Inlagt 2010-02-26 12:37 | Läst 13502 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja vad hände med den miljövänliga fjädermotorn? I sommar blir det uppskruvad Canon Dial. Eller så tar man den tid det tar å drar fram filmen med tummen
Svar från Benganbus 2010-02-26 13:09
Tänk om det fanns litet mera miljötänk a'la fjädermotorer typ i dag!!
På tex kameror, på klockor, på bilar..! ;)
Det som fascinerar mig mest är nog de utbytbara filmbakstyckena. Inte så vanligt på småbildskameror. Contaflexen hade det också. Men det riktiga monstertillbehöret är väl ändå bakstycket för 17 meter film. Kameran liknar mer en, av reumatisk värk, knotig gubbe.
Fjädermotorn är en avslöjande detalj men då är det ju för sent. Bilden är redan tagen =) Låter den värre än Canon Dial?
Svar från Benganbus 2010-02-26 13:04
Värre än Canon Dial..?
En aning! ;)
Praktina känner jag inte till men Praktica, är det en släkting? Intressant vinkel med miljömässig fjädermotor men så tillkommer tungmetall och framkallningsvätskor.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2010-02-26 13:06
Praktica va en liten å bra budgetkamera, så kan man väl säga,
Praktina va en yrkes/proffskamera!
Tur att det inte är ljudfilm ;-)
Praktinan var ju oerhört före sin tid. Kul att påminnas om detta i dina bilder! Till att börja med sålde den mycket bra i USA, men med sjunkande (politisk) status kunde den sedan inte längre bära sitt höga pris. En kvalitetskamera kostar dock i tillverkning, var den än är tillverkad. Kamerawerke lade helt enkelt ner den med sorg i hjärtat. Det fina med saken var ju ändå den oerhörda påverkan den hade på den Japanska kameraindustrin. Siegfried Böhm som konstruerade mästerverket i början av 1950-talet, fick tillfredsställelsen att se sina intentioner förverkligade i hög grad i Japan (Siegfried Böhm levde ännu för två år sedan, över 90år gammal).

/Peter Hennig
Du har många fina å märkliga "järnkaminer" i ditt skåp du!
Svar från Benganbus 2010-02-26 15:03
Boys Toys! ;) :)
Verkar ha allt utom möjligen ljusmätning och autofokus. f2 58mm inga dåliga grejor! Och så står det FX på kameran, snacka om att ha påverkat!

Kommer ihåg Praktica från 1959. Jag hade fått en Pentax av min far, min kompis köpte den östtyska Practican. Båda funkade bra. Östtysken var kanske lite klonkigare men bilderna var helt likvärdiga.