The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 930 / Idag så e det bara en kort nördblogg! ;) M Leica och Sonnar 1,5!

 

 

 

Leica M6 med en Sonnar 1,5/5 cm från 1948.

 

Så ni som inte e når'a kameranördar, utan som har mer fotokonstnärliga intressen, ni gör bäst i att läsa en annan blogg!
För här blir det bara text och bilder på den bästa optiken alla kategorier! :)

Nu vet jag att det finns andra som tycker annorlunda, och det är helt Ok, men det beror nog mest på att man inte har en Sonnar 1,5:a!    ;) 

Sonnar 1,5:an blev ju ett paradigmskifte när det gäller fungerande ljusstark optik på tidigt 1930-tal. En  optik med ljusstyrkan 1,5 var såklart en sensation på den tiden på en småbildskamera, och kameraköparna trodde inte att det här kunde fungera, utan Contax levererades de första åren mest med en ljussvagare normaloptik.

Men se'n när man upptäckte hur bra den här optiken va, så ville även en del Leica-ägare ha optiken på sina Leicor.  Leica/Leitz va inte så bra på optik på den här tiden. Se'n när Zeiss utvecklade en fungerande antireflexbehandling och tog patent på den processen, då blev det ännu kämpigare för de andra objektivtillverkarna.

Den här optiken har jag visat tidigare, men visar den igen, just för att den fungerar utmärkt att fota med år 2010, och att den e så snygg på en M Leica! :)

Men vän av ordning ser nog något annat också, "Hallå, det står ju inte Zeiss på frontringen!!"

Ok, här blir det mer historia! :)

Segrarmakterna i andra Världskriget tog stora delar av den Tyska industrin som krigsskadestånd.  Ryssarna tog bla Zeiss, och "beställde" bla Zeissobjektiv till sina FED-kameror.  Och för att göra en lång historia kort, så är det här ett av dessa objektiv.  Objektivet har nummer (2)860909 (Numret finns instansat på den bakre delen på objektivet) och objektivet blev sannolikt satt i den här ryska fattningen omkring 1948, eller fick objektivringen påsatt 1948.

Och den här optiken tecknar som en Sonnar 1,5 skall göra!  ;)
Ni som har en Sonnar 1,5 vet exakt vad jag menar! :)

Å visst passar den fint på en Leica M6?

 

Liten och kompakt normaloptik för att vara ljustyrkan 1,5!

 

 

 

Här har jag använt just den här Sonnaren vid en fjällvandring för c:a en tio år sedan.  Och om jag inte helt missminner mig, så är det väldigt nära full öppning på optiken, för det va skumt här. Och logiskt så satt jag nog skärpan på snöret som sitter på bryggan. Det syns i bilden att skärpedjupet e kort, de e ingen riktig skärpa i förgrunden.  (Grövelsjön i Norra Dalarna)

 

 

Inlagt 2010-11-20 15:56 | Läst 3547 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, en Sonnar står högt på önskelistan...
Svar från Benganbus 2010-11-20 16:15
En Sonnar 1,5 bör man ha! ;)
B)
Knivskarp bild av bryggan. Det objektivet bör man önska sig.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2010-11-20 17:05
Ett måste liksom! ;)
/B
Ja, det var bara Zeiss som kunde göra denna typ av djupblå högverkande antireflexbehandling vid den här tiden. Syns ju väldigt tydligt i din bild. Även en fin illustration till begreppet "ståta i lånta fjädrar". Kommunisterna här hemma skröt vitt och brett om den fantastiska industriproduktionen i Sovjetunionen direkt efter kriget. Då var det folk hos Zeiss som knappast hade mat på bordet som "blödde" fram grejerna.
Håller med om Sonnarens egenskaper.
Min Sonnar 5cm f/1.5sitter på en fin Contax IIIa.
Jag tycker att detta Zeissobjektivet har ett speciellt sätt behandla ljuset som skiljer sig från "hårdare" konstruktioner av planartyp.
Nördbloggar tycker vi om.:-)
Mycket fin bild på bryggan.