The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1991 / Mat och åldrande! Mat och cancer! Att "banta" sig äldre och friskare! Funkar det?

 



På spaning i Falsterbo 1995


Tittade nyss på Vetenskapens värld i Svt Play.
"Fasta är ett urgammalt sätt att må bättre, men fungerar det? Kan man låta bli att äta periodvis och på så sätt förlänga livet? Vetenskapsreportern Michael Mosely bestämmer sig för att förändra sitt liv, men han vill inte späka sig dagligen och äta nyttigt jämt. Därför beger han sig till Amerika för att hitta ett annat sätt att bli smalare, må bättre och leva längre. Han provar att fasta och dessutom undersöks fastande ur ett rent vetenskapligt perspektiv. Kan man äta vad som helst de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet?"

Nu känns det här konstigt för oss som äter på bestämda tider, mycket för jobbets skull, och itutas att vi svimmar av blodsockerbrist om vi inte stoppar i oss en chokladbit var tredje timme! ;)

Men för människor för några hundra tusen år sedan så va det här nog inte så märkligt. Man hade ju inga butiker att gå till, utan man plockade maten ur naturens skafferi, och ibland så va det ont om mat, ibland så man måste gå litet längre för att hitta maten, och ibland så va maten närmare. Och efter den här litet mer rörliga livsstilen blev vår kropp anpassad.
Å man dog inte heller av att var utan mat några dagar! ;)

Och maten va även ganska fattig på proteiner, så det här sättet att äta och leva på, verkar vara bra för vår kropp, enligt programmet. Att äta litet ojämt alltså! ;)

http://www.svtplay.se/video/1120851/del-11

Intressant! Tycker jag!

/Bengan

 

Ps. Falk fotad i Falsterbo 1995 med M Leica och 35 mm och Kodachrome.

 

Inlagt 2013-03-26 19:13 | Läst 9167 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Lite smuts (skit) skadar inte är ett gammalt talesätt. Lite svält skadar tydligen inte heller. För personer med diabetes typ 2 är det säkert värt att prova.
Tja, både reportern och hans fru är läkare. Märkligt sätt att benämna en yrkeskår som inte behärskar näringsfysiologi utan förlitar sig på receptblocket och läkemedelsindustrin.
Tyvärr ramlar inte polletten ändå inte ner utan han vill fortsätta som förut men med två dagars Quick-fix som inte är mer än en utgångspunkt för en större studie.
Han testade superkort och intensiv träning förut. Perfekt för den som inte vill träna alls.
/H
Svar från Benganbus 2013-03-27 08:18
Läkare e som vi, olika! ;)
Jag ser det här som ett sätt att kanske återgå till ett sätt som vi mera e skapta för!
Inga fasta lunchtider alltså! Äta när man e hungrigt!
Men å andra sidan, hur skulle det gå med produktionen då, utan fasta lunchtider!? ;)
Och konsumtionen! ;)

Att äta på bestämda tider, och ständigt ha mat omkring oss, det e ett långt senare påfund!
På den afrikanska stäppen, för nå'n miljon år sedan, och fram till jägarstenålderna, så va det mycket mer oordning och frihet! ;) Man åt när man va hungrig, eller då det fanns mat, och ibland va man utan mat ett tag för man hade inte tid att äta, för man höll på med nå't annat intressant, eller så va man på väg att hämta mat några mil bort!

Men det här med mat är väldigt känsligt! Tänk att man kanske måste ompröva det mamma och pappa har lärt oss? "Matkultur" är en religion! Nästan mer än så! ;)

Men jag säger inte att det här är rätt, eller rätt "religion", men jag tycker själv det här e intressant.
Instantclassic 2013-03-27 10:03
Visst är det känsligt. Infekterat område skulle man kunna säga.
Det finns goda skäl att studera näringslära och människans fysiologi. Och se på det nyttiga istället för det kulturellt betingade onyttigheterna,.
Bättre det än att flockmässigt följa alla andra.

/H
Märkligt att maten skall vara så ångestladdad. Kan det vara vår nedärvda Lutherska moral? Det är ju bara käk. Gissningsvis finns det viktigare faktorer inblandade i frågorna om liv eller död.
Instantclassic 2013-03-27 13:21
Luther har lite oegentligt kommit att förknippas med slavmoral och plikter. Själv var han en föregångare när det gällde att njuta av musik, äktenskap, öl och mat.

Att vi skulle kunna bli något annat än den mat vi äter är ett påstående som gränsar till metafysik. Givetvis är näringstillförsel av yttersta vikt för att optimera kroppsfunktionerna över tid. De flesta människor har nuförtiden förstått de tre huvudgrupperna av makronutrienter men lever i okunnighet om mineraler, spårämnen, vitaminer, antioxidanter, toxiner etc.

Sköta om bilens inre och yttre verkar ofta mera motiverande än att förstå kretsloppet i kroppen. Du kan förstås dö i en bilolycka eller brinna inne. Någon illvillig kanske förgiftar dig. Risken för att det ska hända är dock mycket liten jämfört med det som drabbar de flesta i vårt s.k. välfärdsland av ignoranta och undernärda fläskkroppar.

/H
syntax 2013-03-28 16:07
Luther har här i landet kommit att förknippas med ett ängsligt dåligt samvete för att inte leva upp till alla plikter som påläggs utifrån.
Naturligtvis skall man äta så att man får i sig alla näringsämnen. Det är lätt. Man skall äta ALL sorts mat, utom hårt industriprocessad sådan som vi har en klen biologisk anpassning till. Man skall äta VARIERAT, det vill säga olika saker varje dag. Man skall inte gå till överdrift - allt man vräker i sig för mycket är skadligt i någon bemärkelse. Gör man så här, så kan man sedan glömma alla mer eller mindre självutnämnda profeter - och man behöver inte hålla reda på en massa dieter.
Den som är felnärd eller överviktig kan säkert förbättra sin hälsa och förlänga sitt liv genom att pröva ut ett särskilt kostprogram. Detsamma kan gälla för människor med vissa sjukdomar som är relaterade till ämnesomsättningen. Men vi andra har antagligen inte så mycket att vinna på att stressa oss runt maten. Sedan må veganer och makrobiotiker påstå motsatsen. Var och en blir salig på sin fason!
Ang. fågeln: stjärten är lång (och vingarna inte spetsiga) = ingen falk!

Allmänna intrycket säger kärrhök, men eftersom jag inte vet storleken kunde det också vara något annat (ex. sparvhök, men till det "känns" vingarna för långa).
- Hawk
Svar från Benganbus 2013-03-27 07:59
Man lär sig hela livet!
Tack för informationen Håkan!

Företaget jag tidigare arbetade på hade ett hus i Falsterbo, Och för oss som inte hade så mycket hum om fåglar tidigare så blev det en säregen och spännande upplevelse på senhösten.
Fullt med fåglar nästan överallt.
Så uppfattade vi det i alla fall! ;)
Och då solen kom, så låg mänder av fåglar i en termikblåsa för att vinna höjd för överfarten till Danmark/Tyskland.
Jag såg också programmet, mycket intressant. Michael landade ju så småningom i "5-2"-diet, d.v.s. äta normalt i 5 dagar, sedan fasta, eller i alla fall äta mycket lite, i två dagar. Och sedan fortsätta att leva så. Jag kanske ska pröva det när jag blir pensionär, för en arbetande människa skulle det annars innebära att man äter på sina fem arbetsdagar, sedan drar ner, eller fastar på helgen. Det perspektivet är inte så lockande. Att späka sig på helgerna alltså.
En M-Leica med en trettiofemma är uppenbarligen inte den optimala kombon för att fota fåglar i flykt, fast det var värt försöket, och förresten, vill man titta hur en sådan här fågel ser ut i detalj finns det ju fågelböcker.
Svar från Benganbus 2013-03-27 11:41
Problemet e nog just jobbet! ;) Att inte kunna bryta sig ur ekorrhjulet ;) och leva roligare och kanske sundare! ;)
Och att äta när man e hungrig å inte på bestämda tider!

Kommer ihåg när jag va mindre och morsan öppnade fönstret och sa, "Kom in och ät, maten e klar!"
Inte va man hungrig eller hade tid att äta då, det va mer spännande saker Pg!
De här påminner om semester eller när vi fjällvandrar, å bestämda mattider, knappast!

Så problemet är nog det inrutade arbetsschemat, som man nog inte kan göra så mycket åt,
förrän man blir pensionär! ;) :)

Man måste försöka fota fåglar även om man bara har en M Leica med 35 mm!
Vi har några fågelböcker av Lars Jonsson, tycker han målar fåglar bra!
/Bengan
Människan har under tusentals år utvecklas då tillgången på föda varit yyterst begränsad. Det är väl först under 1900-talet som väldigt många människor kunnat äta sig mätta regelbundet. Men våra kroppar är inte anpassade för den rikliga mängd mat vi stoppar i oss. Det framgick väldigt tydligt i programmet också. Våra celler blir superstressade när de ständigt fylls på med energi och de hinner inte med att reparera trasiga delar. Resultatet är att vi blir sjuka. I den rika världen borde alla äta mindre, och nyttigare.