Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 934 / Skärpetest av Sonnar 1,5/5 cm, och varför gå på Fotomässan 2010?

 

 

Leica-Sonnar!

 

Att ha fotokompisar, det trodde jag betydde stöd och uppmuntran!?  Men ibland undrar man? ;)  Träffade några av "fotovännerna" i går, och vi talade om ditt och datt, mest foto alltså, och då jag nyss bytt Dogma-optik till en Nokton 1,4/40 mm, så tyckte såklart nå'n att jag skulle byta igen till 50 mm!
Bla  för att jag talat så mycket 50 mm senaste tiden i bloggen.  = Sonnar 1,5/5 cm.
Suck...

Jag har svårt för 50 mm, det blir ett teleobjektiv för mig, och jag måste nästan alltid backa några steg när jag tar upp kameran för att fota med ett 50 mm...

Men har i alla fall testat den här 1930-talskonstruktion, den som sitter i en "Rysk överrock", och e märkt 1948.  Och optiken verkar funka bra.
Skärpan ligger rätt, och jag har jämfört den med Nokton 1,4/40 på full öppning, och fotovänner, de är inte alls så stor skillnad mellan Nokton 1,4/40 mm från 2000-talet och Sonnar 1,5/5 cm från 1945...

Nåja, nu beror det här på vem man frågar såklart!  ;) 
Men tror inte objektivtillverkare och försäljare skulle hålla med om det här!  :)  ;)
Eller nå'n som nyss köpt ett av de senare objektiven för dyra pengar,
och nu måste börja leta upp en massa tabeller för att motivera sitt senaste "kap"! ;)

Men jag har fotat likadana föremål med de olika objektiven och sedan förstorat upp bilderna och titta på bilderna liggande bredvid varandra, och måste ändå undra, varför har det inte hänt mera vad gäller skärpa sedan 1930-talet?

Nåja, alla blir saliga på sin fason! ;)

Men har inte bestämt mig om jag skall byta till Sonnaren än, men det som också lockar litet vad gäller Sonnaren, det är att det är en liten utmaning att fota med en så'n här "omodern" optik! :)

 

Här är en av "testbilderna", ett gatufotoporträtt i lätt motljus.
Full öppning på Sonnaren, Bländare 1,5 alltså, och en 1/125 med Tri-X. 

Jag tycker det här ser tillräckligt bra ut, för mig i alla fall!  :)


Å så vad gäller Fotomässan 2010...

När man sett ett antal fotomässor, så blir det som att ha sett samma Tv-program igen, igen och om igen... ;)
Å då säger såklart nå'n, "Men det kommer ju nyheter hela tiden! Å man måste ju hänga med! Och många kamerorna har ju fått nya kläder på sig!"

Jovisst, visst finns det "nya" Tv-program, å "nya" resmål osv, osv! 
Eller e det bara förpackningen som e litet upphottad?  ;) ;)

Nåja, för för att inte låta för blasé, eller trött, eller vad man nu vill kalla det, så tänker jag gå på Fotomässan 2010!  :)

Men inte för att gå runt i alla montrar och köa för att kolla på det "senaste",
utan jag skall gå på mässan för att träffa alla trevliga och intressanta fotomänniskor! :)  Och så finns det ofta några intressanta fotografer också, som visar intressanta bilder!  Inte så många kanske ;) men dom som finns, räcker för mig! ;)

Så jag upplever Fotomäsan som en mycket trevlig och social fototillställning!
Så därför tänker jag gå dit! :)
Så var'e med det!

Så vi kanske se's på mässan?  :)

/Bengan

 

Gunnar Smoliansky på Fotomässan 2006
http://www.gunnarsmoliansky.se/images/

 

 

Postat 2010-11-23 11:37 | Läst 3172 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 933 / This is my notebook! :)

 

 

Rain Man..

M Leica med 35 mm optik

 

För att försöka byta fokus från teknik till fotografi med anledning av att jag visat en fd "Lufwaffe-optik" på min M Leica i en tidigare blogg. 
(För det va i stort sett bara Luftwaffe som hade möjligheten att få tag på en Zeiss Sonnar 1,5/5 cm till sina flygvapengängleicor under Andra Världskriget)
Så kommer här en blogg med fotografi och konstnärlighet med en M Leica!

Mao, för att lyfta blicken liksom! :)
Så håll till godo!

http://www.youtube.com/watch?v=LMfBmrJ1-Us

 

 /Bengan

 

Ps. 
Och vill såklart som ansvarsfull M Leica-ägare också förmedla en varning!
En M Leica är ingen vanlig fotoapparat!
En M Leica är ganska begränsad!
En SLR är mycket mer mångsidig!
En DSLR är ännu mer mångsidig!!
Och inte minst, en M Leica kan skapa ett beroende!!

Så gör inget förhastat!

 

 

#1444882

M Leica med 35 mm optik

 

 

Postat 2010-11-22 07:23 | Läst 3117 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 932 / "Vad är det för fel på Summarit 1:1,5?" Kamerahistoria och/eller allmänbildning.

 

Här e en annan Sonnar 1,5:a på en annan M Leica. :)

 

Och själva frågan, "Vad är det för fel på Summarit 1:1,5?"  Den frågan ställer Staffan Johansson i sin blogg "Loviselund"!  Och Staffan fortsätter: "På Fotosidan.se finns det vissa habituéer som hävdar att en viss "Sonnar 1,5/50 mm"  (ursprung Zeiss) är den snyggaste optiken på en M-Leica! Ganska fantastiskt ! "

Staffan skriver sedan längre ned i sin blogg: "Och då tycker i alla fall jag att bifogat ekipage utgör en betydligt vilsammare syn för det kritiska och sökande öga som vill se det harmoniska i tekniska landvinningar: Hus, kropp och själ. Här är alltså objektivet monterat på en gäng-Leica som det har konstruerats för."  (Och Staffan visar bild på en Leica med Summarit)

Vill ni läsa hela Staffans blogg, här är den  http://loviselund.blogspot.com/

 

Nu måste jag som Messerschmidt, eller vad det nu hette, litet näsvist undra  ;) "...på en gäng-Leica som det har konstruerats för."

Den här gäng-leican, med sin korta mätsökarbas, den e inte konstruerad för en 1,5-optik.  Mätsökarbasen e för kort!   :)

Då skulle jag sätta Summariten på en M Leica i stället!

 Och att en gäng-leica har en litet för kort mätsökarbas för ett 1,5-objektiv,
det tänkte nog inte så många på när man på 1930-talet beställde en Sonnar 1,5 till sin Leica.  Här ser man den korta mätsökarbasen.

Och Summarit 1,5/50 mm, som Staffan visar på sin kamera, var ursprunget från en konstruktion av Taylor & Hobson, för Leica hade inte nå't eget liknande i ljusstyrka 1,5/50 mm på den tiden! 
Men visst e Summariten snygg utvändigt! Och en f-b tur att Zeiss-patentet vad gäller antireflexbehandling blev tillgängligt för Leica efter kriget! ;) :)

/Bengan

 

Ps.
Å vad gäller skönhetsoptik för en gäng-leica, så tycker jag nog en Summitar 1:2/50 mm är vackrare!
Summitaren va litet osäker i dagsljus när den kom på 1930-talet, men när Zeiss fick släppa antireflexbehandlingen till andra optik/kameratillverkare efter kriget, då blev Summitaren bra, nästan lika bra som en Summicron! :)

 

Och Summitaren fungerar bra på en gäng-leica!  :)
Och Summitaren, e också historiskt intressant, då den banade vägen för Summicronen!  Men först va Zeiss tvungen att dela med sig av kunskapen om antireflexbehandlingen som sagt.

Så hur man än vänder på det hela, så är nog en Sonnar 1,5/5 cm den mest spännande och historiskt intressanta 1,5/50 mm optik som funnits!
Å jag tycker den e snygg!  ;)
Och så tecknar den speciellt också! :)

 

Här är den igen!  :)  Men som jag berättat tidigare, här sitter den i en "rysk överock"!  :)

 

 

 

Postat 2010-11-21 14:28 | Läst 3851 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 931 / Programmet om fotografen Mike Disfarmer var intressant, mycket intressant!

 

 

Biker

 


Det är nog flera än jag som har sett programmet och tycker något om fotografen Mike Disfarmer och hans bilder. Och det va också intressant att så hur värdet på Disfarmers bilder har ökat.

Jag har funderat en del på programmet och fotografen Disfarmer, och måste nog fundera ett tag till, så jag återkommer i en senare blogg med mina tyckanden! :)

/Bengan

 

Postat 2010-11-20 22:16 | Läst 3602 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 930 / Idag så e det bara en kort nördblogg! ;) M Leica och Sonnar 1,5!

 

 

 

Leica M6 med en Sonnar 1,5/5 cm från 1948.

 

Så ni som inte e når'a kameranördar, utan som har mer fotokonstnärliga intressen, ni gör bäst i att läsa en annan blogg!
För här blir det bara text och bilder på den bästa optiken alla kategorier! :)

Nu vet jag att det finns andra som tycker annorlunda, och det är helt Ok, men det beror nog mest på att man inte har en Sonnar 1,5:a!    ;) 

Sonnar 1,5:an blev ju ett paradigmskifte när det gäller fungerande ljusstark optik på tidigt 1930-tal. En  optik med ljusstyrkan 1,5 var såklart en sensation på den tiden på en småbildskamera, och kameraköparna trodde inte att det här kunde fungera, utan Contax levererades de första åren mest med en ljussvagare normaloptik.

Men se'n när man upptäckte hur bra den här optiken va, så ville även en del Leica-ägare ha optiken på sina Leicor.  Leica/Leitz va inte så bra på optik på den här tiden. Se'n när Zeiss utvecklade en fungerande antireflexbehandling och tog patent på den processen, då blev det ännu kämpigare för de andra objektivtillverkarna.

Den här optiken har jag visat tidigare, men visar den igen, just för att den fungerar utmärkt att fota med år 2010, och att den e så snygg på en M Leica! :)

Men vän av ordning ser nog något annat också, "Hallå, det står ju inte Zeiss på frontringen!!"

Ok, här blir det mer historia! :)

Segrarmakterna i andra Världskriget tog stora delar av den Tyska industrin som krigsskadestånd.  Ryssarna tog bla Zeiss, och "beställde" bla Zeissobjektiv till sina FED-kameror.  Och för att göra en lång historia kort, så är det här ett av dessa objektiv.  Objektivet har nummer (2)860909 (Numret finns instansat på den bakre delen på objektivet) och objektivet blev sannolikt satt i den här ryska fattningen omkring 1948, eller fick objektivringen påsatt 1948.

Och den här optiken tecknar som en Sonnar 1,5 skall göra!  ;)
Ni som har en Sonnar 1,5 vet exakt vad jag menar! :)

Å visst passar den fint på en Leica M6?

 

Liten och kompakt normaloptik för att vara ljustyrkan 1,5!

 

 

 

Här har jag använt just den här Sonnaren vid en fjällvandring för c:a en tio år sedan.  Och om jag inte helt missminner mig, så är det väldigt nära full öppning på optiken, för det va skumt här. Och logiskt så satt jag nog skärpan på snöret som sitter på bryggan. Det syns i bilden att skärpedjupet e kort, de e ingen riktig skärpa i förgrunden.  (Grövelsjön i Norra Dalarna)

 

 

Postat 2010-11-20 15:56 | Läst 3062 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa