Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1240 / Alla blir saliga på sin fason, liksom...

 

 

 

Hyperfokal

 


En Fotosida blir med tiden ganska mångfacetterad vad gäller fotointressen, en del fotar tjejer, andra fotar bilar, eller båtar, eller blommor, eller fåglar, eller husdjur.  (Passa på att kolla hur många olika bildpooler och bildintressen det finns här på Fotosidan, spännande)

Å vad är rätt å vad e fel att fotografera och se'n visa på tex en Fotosida? ;)
Det beror på liksom..

Jag kan väl ändå vara litet taliban och tycka att vissa gränser ändå bör gälla.
Vissa gränser bör man nog inte överskrida, "för ett vet jag som aldrig dör..."


Men nu till mitt ämne, bilder och kameror. Kameror som jag gärna visar i bild. :)  Här är en kamera som jag också gillar att fotografera med!   :)

 

En liten nätt och chic kombination alltså. En silverfärgad Leica IIIf med handgrepp i samma nyans samt extrasökare från den japanska modenyckhuset Voigtländer. Objektivet är från Canon, ett äldre men mycket trendigt objektiv på 1,8/35 mm. Och självklart innehåller det hela en App, benämnd Tri-X.
(Bilden e varsamt Photoshoppad...)


/Bengan

 

 

 

Postat 2011-09-05 11:20 | Läst 3054 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1239 / Så va Konstrundan i Gnesta för 2011 slut och bilderna är nedplockade...

 

 

 

Som vanligt fungerade utställningslokalen hos Åmells mycket bra. Ljusa vita väggar, inga fönster och så spotlight i taket! Kan det bli bättre för att visa fotografier!? Jag tror inte det!

Och så hade jag trevligt sällskap av en annan konstnär hos Åmells, Helena Hildur. Å så kom några fotopolare på besök, Thomas Meldert, Micke Borg och så Gert via sin Porche! 
När Gert körde in på gården, så sa Jonny, en av ägarna till Åmells, "Vad e're nu'rå!?" :) :)
Helena Hildur och Gert hade seglat tillsammans i somras, tror det va Nordsjön och Shetlandsöarna. Så dom hade en del att prata om.

Thomas Meldert hade sin X100 med sig,  med ballt tumgrepp och avtryckarknapp... 
De va inte snällt att ta med den Thomas!  ;)

Och så kom det såklart en mängd andra konst och även fotointresserade,
så det blev många trevliga samtal under de här två dagarna!
De e nog det som jag gillar mest på en utställning, snacka med kompisar och fotointresserade.

Så nu återstår bara nedplocket i samlingsutställningslokalen på Bryggeriholmen på onsdag, och sedan ett möte med konstrundegruppen, där vi kommer att sammanfatta årets Konstrunda.

Allt för idag!
Slut för idag!

/Bengan

 

Ps. Vi planerar för en liten låglandshöstvandring, Öland eller kanske Gotland...

 

 

 

Postat 2011-09-04 20:29 | Läst 2559 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1238 / Idag är det nog inte så mycket att fundera på! Ev Sonnar 48:an och KMZ-Jupiter-3 ;)

 

 

  

Pressvisning

 

I morgon och i övermorgon så är det Konstrunda i Gnesta, och det är en del att göra innan dess.  Jag skall handla uppsättningsstift, köpa godis till besökarna, skriva en presentation, hänga upp belysning och se'n stifta upp bilderna hos Åmells. 

Se'n måste jag städa upp en del hemma i källaren efter pelletsmaskininstallation, gå ut med Roffe, handla, dammsuga, mao fixa det löpande  :)

 

 

 

Leica M4 med 1948-Sonnaren

För övrigt så är jag imponerad av de två objektiven jag fotar med just nu på M Leican, en Sonnar 1,5/5 cm från 1948 och en KMZ Jupiter-3 från 1956.
Jag kan inte se nå't större problem med att använda de här gamla objektiven.
Jag har "testat" dom, och nu fotar jag med dom, och skärpa, kontrast är bra, mycket bra!

 

 

 

Konstnär

 

Det här skapar en del funderingar vad gäller fasta objektiv i normalbrännvidd
och den sk "objektivutvecklingen" under åren. Men Ok, man kan säkert, som jag sagt tidigare, se skillnader mellan en Sonnar 1,5/5 cm från 1948 och ett modernt beräknat normalobjektiv från Leica år 2011!
I alla fall hos ett testinstitut!   För det borde man väl göra...?  ;)

 

 

 

Journalist

Journalist

Men jag klarar mig i alla fall just nu utmärkt med de här "omoderna" objektiven!  För inga nyheter är ofta bra nyheter!  :)


/Bengan

 
Ps.
Glömde, ett problem har faktiskt dykt upp när jag fotar med de här båda, jag står ofta för nära när jag fotar. Jag är ju inkörd på 35 mm, och när jag tar upp kameran för å fota, så måste jag ofta backa litet.  
Men jag tränar på det här, att stå rätt liksom, även om det tar litet tid!  :)

 

 

Postat 2011-09-02 08:29 | Läst 2743 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1237 / Gnesta konstrunda i helgen, och en tidig Jupiter-3

 

 

 

 

 

Ni som läst min blogg sista tiden har säkert fattat att det är Konstrunda i Gnesta under kommande helg. En Konstrunda betyder att konstnärer visar upp sin konst på olika platser i kommunen, tex i hemmet eller i en lokal, och flera konstnärer kan samsas i samma lokal. Jag och Helena Hildur ställer ut hos Åmells möbler.  (Samlingsutställningen finns i gamla bryggeriet på Bryggeriholmen i centrala Gnesta)
Läs mer.

Och som jag bloggat om tidigare, så har jag som vanligt problem med bilder och en del annat! ;)  Och i morgon så måste jag ut och köpa litet sistaminutengrejer för bilduppsättningen. Same procedure as always alltså! :)

Annars så flyter livet på, å vi fick en ny pelletsbrännare installerad idag, så nu kan vi duscha! :)

 

 

Hittade även en intressant Kiev-optik som man kan använda på Leican tack vare Kipon-adaptern. Det är en mycket tidig Jupiter-3 från Krasnogorsk. Här är det sannolikt en blandning av Zeiss och den egna KMZ-tillverkningen. Frontringen är av mässing, glasblåsor och fin antireflexbehandling ingår, men optiken har inget Zeiss-märkning på bakre linshållaren, så för mig ser det HPD ut. Men det verkar vara bra HPD! Har testat att fota!  :)

Men som vanligt vid fotografering med så'na här specialare så tillkommer det en del saker att tänka på. Bländaren går lätt, och den är lätt att komma åt, och optiken går åt "fel håll" vid avståndsinställning.
Men varför skall allt vara så lätt? ;)


/Bengan

 

 

Postat 2011-09-01 20:53 | Läst 2842 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1236 / Att "testa" och se'n jämföra objektiv, det kan vara känsliga saker! Alla har sin fason eller tro! ;)

 

 

Många har nog hört att vissa objektiv är skarpare än andra och att vissa objektiv har en annorlunda bokeh!  Jag kan hålla med om det här, för säkert kan man se det här i labratoriemätningar, men jag undrar om inte de flesta amatörfotografer ändå klarar sig med något slags standardobjektiv!?
Om man nu inte frågar någon objektivtillverkare vad en amatör behöver!  ;)

Tänkte på det här när jag testade/jämförde två objektiv de senaste dagarna.
Jag blev nyfiken på om jag skulle se någon större skillnad mellan bilder tagna med ett Leitz Summicron 1:2/50 mm från 1950-talet och ett rysk Jupiter-3 också från 195o-talet. (Jupiter-3 är en kopia av Zeiss Sonnar 1,5:an från 1930 och 1940-talet)

Under min testfotografering med en M Leica och Tri-X, så upplever jag ingen större skillnad. Jag fotar lika skarpt med Summicron som med en Jupiter-3. 
Fördelen med Jupiter-3 är att den är litet ljusstarkare, fördelen med Summicron är att den har klicklägen för bländarinställningen. 
Så ser jag det i alla fall.

Se'n kanske jag upplever att Jupiter-3:an är mer spännande, utmanande och avikande...  ;)
En Summicron känns ofta som litet tråkig, men trygg Volvo liksom.. ;)
Ursäkta! ;)

 

 

 

Och här är två av "testbilderna", och som sagt, jag ser ingen större skillnad vare sig i med eller i motljus. Men ett testinstitut hade säkert kunna mäta upp skillnader, eller fördelar, men för vilket objektiv!?  ;)

 

 

 

 

Så jag kör vidare ett tag med KMZ-Jupitern. Det känns intressant och spännande. Det enda som ställer till det, det är att jag måste backa nästan varje gång jag skall ta en bild med 50 mm, då jag är inkörd på 35 mm!  :)

/Bengan

 

 

Postat 2011-09-01 08:48 | Läst 2834 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6