The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1406 / Varför kan man inte kalla en digitalkamera typ Canon G10 eller Fuju X-Pro1 för mätsökarkamera?

 

 

 

 

 

 

 

På min Canon G10 kan jag ställa in skärpan på ett näraliggande föremål genom att trycka ned avtrycket en aning, och sedan komponera om bilden litet, men ändå hålla kvar skärpan på ett föremål som på den färdiga bilden kommer i bildkanten!
Man ställer in skärpan i sökaren! En mätsökarkamera alltså!?


Jag kan väl berätta vidare varför jag funderar på en Fuji X-Pro1. Jag köpte min andra digitalkamera 2008, tror jag, och det va en Canon G10. En av anledningarna va att det fans en optisk sökare på kameran, även om det inte va så modernt just då.

Men jag tyckte det va praktiskt att både kunna titta på en skärm baktill på kameran OCH se i en optisk sökare. Då det är trångt, eller då man vill hålla kameran stilla, eller då det är ljust, då är det praktiskt med en optiskt sökare. Och man kan hålla kameran ganska stilla då man håller den mot huvudet, så funkade det i alla fall på mina M Leicor.
Men som sagt de va omodernt att ha en sökare på kompaktdigitaler då!
Nu har vinden vänt en aning! ;)

Och så till nutiden! En X-Pro1 har ju förutom en bra optisk sökare, även möjlighet att spegla in den elektroniska bilden i den optiska sökaren, så det blir som en spegelreflex liksom, och så har man dessutom displayen därbak, och vad jag förstår så borde en Fuji X-Pro1 ta ännu skarpare kort än min Canon G10?

/Bengan

 


Ps.  Fikade med några fotoungdomar i går, och vi pratade en del om Fuji X-Pro1 och varför man skall köra RAW.  "Jo RAW kör man för att man får med så mycket mer i bilden. Man kan gå tillbaka och ljusa upp eller mörka ner, det blir som ett negativ liksom.....!?"

Fast det känns litet som hängslen och svångrem för mig, jag som bara kört jpeg i Canon G10 och tycker det funkar bra! :)

 

 

 

jpeg liksom

 

 

Inlagt 2012-01-31 11:15 | Läst 8013 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och hur gör du nu med din G10?
Tittar du i sökaren när du tar bilder eller tittar du på displayen bak?
mvh
Morgan Larm
Svar från Benganbus 2012-01-31 14:38
Om du menar att det ser ut som jag tittar litet snett in i sökaren?
Så beror det på att okularet man tittar in i baktill inte sitter rakt bakom sökarfönstret.
Kanske Canon gjort en miss där? ;)
Och det är kanske därför man inte ser hela bilden i den optiska sökaren?
B)
fotomojje 2012-01-31 19:25
Hej!
Nej, jag menar i vanliga fall när du fotograferar med din Canon G10
Brukar du använda dig av sökaren i den kameran eller använder du dig av den stora bilden baktill?
mvh
Morgan Larm
Svar från Benganbus 2012-01-31 20:49
Beror på läget och motivet! Canon G10's sökare e ju ändå litet yxig,
den har ingen parallaxutjämning och så visar den inte hela bilden,
då komposionen e viktig, då kör jag displayen.
Eller då jag fotar med kameran hållen över huvudet! :)
Då jag kör med sökaren och ISO 400 och svartvitt,
då e displayen, hjälpljuset och ljudet avstängt.
/B
Fotoungdomar? Tack för komplimangen..!
Svar från Benganbus 2012-01-31 14:39
Det är alltid gott med en fika i trevligt sällskap!
De va en bra Semla på fiket också! :)
/B
Svar på din rubrikfråga, Bengan: Antagligen därför att en mätsökarkamera ska vara en kamera där du ställer fokus via en kopplad avståndsintällning med hjälp av en mätbas i sökaren. Men det visste du väl redan? En retorisk fråga, va? ;)
Svar från Benganbus 2012-01-31 17:29
Alltså, om jag köper en X-Pro1, kan jag inte kalla det för en mätsökarkamera då....?
Man mäter ju avståndet via en slags elektronisk mätbas genom sökaren...!?
Ny moderna tider liksom? :) ;)
B)
Johan Pihl 2012-01-31 19:10
Bengan: Jag är inte så insatt i X-Pro1. Men jag tror inte att det är en mätbas, utan mer ett utsnitt som gå att uppförstora, precis som det är i t ex den första diggi Olympus Pen. Men jag är inte helt säker. Fuji X-100 är iaf ingen mätsökarkamera. Den har ju ett utsnitt, eller markering, i mitten där du snabbt kan ställa skärpan med autofokus, och sen låsa den, och komponera om bilden. Däremot den manuella fokus är ganska värdelös (enligt de två pers jag känner som skaffat en sådan). Och den har ju inte indikationer (markerade metersymboler) på objektivet, så det är ju svårt att ställa fixfokus. Att köra hyperfokal går ju, men då måste du titta i sökaren. Samma är det med objektiven till X-Pro1.
Svar från Benganbus 2012-01-31 20:13
De kanske e så att man klarar sig ganska bra med autofokus, de e ju modernt också.
Vad gäller den manuella delan på X100 så verkar det vara ett väldigt vridande.
Tycker det är konstigt, det borde väl kunna göras med en lika kort vridning som på en analog!
Dom här snubbarna som konstruerat de här grejerna har nog aldrig fokuserat manuellt.
I alla fall inte på en M Leica! :)
Jag skulle fortfarande gilla en skärpedjupsskala på ett autofokusobjektiv,
som på Nikon-autofokusobjektiven jag har till min F4.
/B
jpg är som en färdig bakelse, färggrann och ser fin ut. RAW är som en degklump som du själv kan forma som du vill, till en ännu finare bakelse eller bara låta bli.

jpg: kameran tar över kontrollen, RAW: fotografen tar över.

Hur svårt kan det va?
Svar från Benganbus 2012-01-31 16:20
Man kan göra det ännu lättare! :)
Jag kör ISO 400 och svartvitt direkt i kameran! :)
B)
Ps. Men jag skall nog titta litet mer på RAW innan jag bestämmer mig helt! :)
Om man inte ska bildbehandla något särskilt så kan man nog bli hyggligt nöjd med jpg, kanske extra enkelt att bli nöjd med jpg om man enbart kör svartvitt. Men om man jobbar med färg och ex.vis vill ändra färgton i en himmel så finns stor risk att himlen "spricker" om det är en jpg-bild eftersom jpg innehåller så få färgvalörer jfrt med raw. Då blir himlen randig. Kan ju bli snyggt det med, om man gillar sån't. Jag tycker att jpg är lite som Findus färdiga köttbullar, medan raw är som hemgjorda köttbullar på riktiga råvaror rakt igenom. Men det är klart, allt går ju att lösa / fördärva med ketchup.
Svar från Benganbus 2012-01-31 17:59
Trodde det digitala va enkla grejer! Bara sikta å trycka!
Men anar konspiration i det hela.....!?
Skall i alla fall undersöka det här med RAW vid tillfälle....
Å e det inget bra,
då vet jag vilka jag skall snacka med!!! :)
/B
Ps. Äter inte kött! :)
Hans Wahlgren 2012-01-31 18:53
OK, om Du inte äter kött, då förstår jag att jämförelsen med Findus köttbullar helt missade tavlan :-) ... Får fundera ut något annat.
Svar från Benganbus 2012-01-31 19:07
Tror fiskpinnar vs torskrygg skulle funka bra! :)
/B
Hans Wahlgren 2012-01-31 21:49
Så fisk är inte kött. OK, klart som fiskspad :-)... OBS hur snabbt jag anpassade mig till att inte köra med liknelser baserat på död ko.
Du skriver så här Bengan:
"På min Canon G10 kan jag ställa in skärpan på ett näraliggande föremål genom att trycka ned avtrycket en aning, och sedan komponera om bilden litet, men ändå hålla kvar skärpan på ett föremål som på den färdiga bilden kommer i bildkanten! Man ställer in skärpan i sökaren! En mätsökarkamera alltså!?"
Den beskrivningen passar lika bra på en ESR med autofokus. Funktionen är även liknande. Har alltså inget med någon mätbas att göra. En mätsökarkamera har en optisk geometrisk avståndsmätare inkopplad i sökaren.
OK - man snackar in sig mot den riktning som man vill förflytta sig i, men detta funkar nog inte.
Svar från Benganbus 2012-01-31 20:01
Fast man mäter ju i sökaren! ;) :)
B)
syntax 2012-01-31 23:40
Hå,hå - det gör man väl med spegelreflexkameror med? Bättre upp Bengan - om du skall jämna vägen för nya prylar :-D
Tycker att din nuvarande digitalkamera funkar hur bra som helst. Inte tror jag bilderna blir annorlunda heller med en annan elektronisk foton-fångare. Din fotografiska begåvning bevaras dessutom bäst med traditionell teknik.
Har du gått över till X-tol eller är det D-76 som gäller?
/En nyrakad analogtaliban
Svar från Benganbus 2012-02-01 06:42
Tar den senare frågan... ;)
Jo jag använder X-tol just nu, mina juniorfotopolare tjatade i flera år att "Du måste pröva X-tol!"
Så nu gör jag det, och det funkar bra. Lika bra som D-76 tycker jag!
/B