The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1552 / Ok, en ny sammanfattning, funkar en Fuji X100 lika bra som en M Leica? För mig alltså!

 

 

 

 


Här kommer en liten sammanfattning efter att jag har fotat med Fuji X100 en längre tid. En av de viktiga punkterna är helt Ok, jag kan alltid lätt bära med mig X100! För kameran är lättare och aningen mindre än M Leican, och jag har sällan kameran i någon väska, utan hängande under eller frampå jackan, även under skidåkning!  :)

Och fotograferandet då? Visst finns det skillnader, den stora skillnaden är såklart reponsen! Man kommer nog aldrig att få fram en digitalkamera som har en sådan avtryckarrespons som en M Leica! När du trycker på avtryckaren, då tas bilden i M Leican i stort sett utan fördröjning!

 

 

 

Gatufoto

Som bilden här ovan, det är därför mycket lätt att fånga/frysa ett ögonblick med en M Leica! Och med hyperfokal på en vidvinkel, så blir det ännu snabbare än autofokus, där slår ingen en M Leica! 

 

 

 

Hammarby IF Boxning

Men X100 har såklart fördelar, tex en större filmrulle  ;)  och att man kan fotografera med 4000 ISO utan att knappt se ett "korn"!  Och att man får bilder direkt ur kameran utan att behöva lägga exponerade filmrullar i kylskåpet! :)

 

 

 

Och så är X100 tystare än M Leican, och det är inte alls dumt när man skall fotografera obemärkt nära! Och är kameran tystare än en M Leica, då är den tyst!

Jag har även använt X100 som jobbkamera ett tag nu, och bildfilerna är helt Ok för tryck i de tidningar som jag levererat bilder till! Ingen har klagat i alla fall! :)

Se'n kan nog nå'n ha synpunkter på att X100 bara har fast optik! Jag störs inte speciellt av det, för mig är det snarast en hjälp för att inte hålla på att byta mellan olika vidvinklar som jag ofta gör på M Leican! ;) 

 

 

 

Bofills Båge

Så X100 funkar bra för mina nattfoton, för mina porträtt, och för att fota boxning i mörka lokaler, fota skidåkning i fjällen, fota agility, gatufoto, familjefoto, föremålsfotografering osv.

 

 

 

Även för konstnärsfoton!

 

 

 

  

Och det är absolut ingen nackdel att X100 påminner mycket om en M Leica!  Smart jobbat Fuji! :)

 


/Bengan

Ps. Ok, skall jag sälja min M Leica nu då? Inte alls, jag kommer att vid tillfälle att ta fram kameran och köra några rullar film för att få känna på känslan igen, kanske gatufoto dagtid.  För att fota med en analog M Leica, det är en speciell känsla, den som fotar/fotat med en M Leica vet!  Men som vardagskamera, jobbkamera, där är det nu Fuji X100 som gäller!

Och glöm inte Twang i dag, 15.00!

 

 

Inlagt 2012-05-30 07:46 | Läst 8056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den verkar väldigt allround den där X100...
Svar från Benganbus 2012-05-30 08:09
Det borde ju du veta! ;) De var bla du som lockade in mig på X100!
Fick låna din kamera, smart av dig, se'n va jag fast! :)
Tack för det! ;)
/B
N Thomas Meldert 2012-05-30 11:38
Jag försökte låtsas vara okunnig... men det gick ju inge bra =)
Den första bilden är kalas i färg - vilket visar hur överskattad Leica MM är :)
Den klassiska M Leican tar ju både färg och S/V men flödet blir ju så knöligt.
Har du provat SilverFX (finns som pluggin till PS och LR)? Jag såg Affes bilder i hans blogg för några veckor sedan - så numera behövs nog inte film (mindre än MF eller storformat).
Ha de'
Johan
Svar från Benganbus 2012-05-30 08:19
Har också funderat på den här monochrome-leican, men blir inte klok på den...?
För mig verkar det bara vara en så'n där "visa upp grej"...
Kan tyvärr inte komma på nå't bättre!?
Ursäkta mej Leica! ;)
/B
Ps. Vad gäller plugin å så'nt, jag sitter på en maskin från 2002, med Windows XP bla, och när jag försöker tanka hem grejer/pluggin för att prova, så säger nå't i maskinen,
"ditt operativsystem funkar inte för det här!" :)
Antipodian 2012-05-30 09:08
LR3 funkar på XP, men jag hade för mig att du kör PS.
Svar från Benganbus 2012-05-30 09:14
Tidigare körde jag med ett PS som följde med skannern, PS 2.0,
men grannen förbarmade sig över mig och hjälpte mig att få in 7.0!
Så det stämmer, PS! :)
Jag har kanske missuppfattat det hela eller så va det ett annat plugin,
jag får så mycket tips och råd av ungdomarna, RAW å så'nt!
Men skall vid tillfälle kolla igen vad gäller LR3!
* Har kollat, de va LR4 som blev nobbat!
B)
Jag kan även förtälja att det är en speciell känsla att fota med en digital M Leica, det är som att fota med en Leica M6 med inbyggd scanner. Jag brukade påstå att kameran inte har någon större betydelse för bilderna, men sedan jag började fota med en digital M Leica har jag fått tänka om. Tack vare den kameran har jag vuxit ett par storlekar i mitt uttryck. Men det tog mig ett par veckor innan jag blev kompis med Leican och det kompisskapet har nu vuxit till en djup vänskap som har resulterat i många riktigt bra bilder.
//Mikael Good
Svar från Benganbus 2012-05-30 08:54
Nja, tycker nog att du tog lika bra bilder tidigare Mikael! ;)
Men jag håller helt med dig, hittar man en kamera som man blir bra kompis och vän med,
så ökar sannolikt inspirationen!
Det känner jag igen! :)
/Bengan
Chasid 2012-05-30 09:00
Tack för den kommentaren Bengt. Men jag kontrar med att du inte har sett mina senaste bilder, några av dem kanske dyker upp i en annan blogg här på Fotosidan under dagen :)
//MIkael Good
Svar från Benganbus 2012-05-30 09:07
Jag har varit och kollat på dina bilder du har utanför FS....
Så det skall bli intressant att se vad som nu kommer!
/B
Det var länge sedan vi fick läsa något om Kiev... ;-)
Svar från Benganbus 2012-05-30 09:02
Är du fotbollsintresserad, så kommer det snart nå't om Kiev! ;) :)

Ursäkta, de här va ett lågt och dåligt skämt Olle!! ;)
Ursäkta!

Klämde faktiskt på några Kiev för nå'n dag sedan,
för att kolla så mina bandbyten fortfarande funkade och satt fast.
Och allt verkade vara Ok.
Men tror det dröjer innan jag skriver nå't...
Fast nu så vet jag inte..! :)
/B
Moderna, digitala systemkameror har absolut inget problem med responsen. Inte ens när man använder AF. Så du menar att Fuji X100 är lite trög i det avseendet? I så fall måste det finnas annat som överväger.

/Torbjörn
Svar från Benganbus 2012-05-30 10:47
Visst finns det fördelar med det digitala, helt klart, men har man fotat med en analog M Leica, då känns redan en analog SLR litet seg, de e ju en spegel och bländare som skall ställa sig i läge innan exponeringen.

Och med en digitalkamera, så tillkommer själva "exponeringen" på/till sensorn!
Nu kanske en digital SLR-värsting kommer i närheten av en analog SLR, men aldrig i närheten av en analog M Leica, det säger sig självt!

Så att hoppa från en analog M Leica till en digitalkamera, det märks tydligt, i alla fall för mig!
Men visst finns det fördelar med det digitala som jag sagt i bloggen!
Tex så har kylskåpet hemma fått ett större utrymme!
/B
Sälj inte Din Leica för tusan Bengt! Om inte annat så när analogt filmmaterial blir lika sällsynt som "snöbollar i helvetet". Då hänger Du in Din Leica i garderoben och tar fram den ibland och gråter en skvätt över Din gamle kompis. Men säljer Du den i stället så får Du pengar över till en hel drös,nåja, av X100 e.dyl.
Svar från Benganbus 2012-06-02 10:09
Du kan vara lugn!
Ett har jag i alla fall lärt mig under åren, då jag haft två svarta M Leicor på 1960-talet, sälj inte en M Leica, även om min fru har andra synpunkter! ;)
Jag kommer att fota med den också, även om X100 är praktisk, kul, intressant och mycket M Leicaliknade, så finns det bara ett original, den analoga M Leican!
Och att flanera med en M Leica, med ett 35 mm objektiv laddad med Tri-X,
Zen och konsten att fotografera! ;)
/Bengan