The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2352 / Test av C Sonnar T* 1,5/50 ZM, och jag blir aningen konfunderad...

 

Tidigare har jag bara läst om det här objektivet, men nu fick jag möjlighet att testa ett objektiv, och gjorde en fullöppningstest, som jag testar mina äldre Sonnarer! Men får inte skärpan att ligga riktigt rätt med C Sonnar T* 1,5/50 ZM!? De e samma kamera jag använder som när jag fotar med mina äldre Sonnarer, min Leica M6. Dumt nog testade jag inte bländare 2,8, där kanske skärpan ligger helt rätt, men det kanske blir nästa gång? Men då tycker jag det blir litet konstigt, att ha bländare 1,5 på ett objektiv, men där prickar man inte skärpan!

Tog flera bilder med optiken på bländare 1,5 och har kollat på alla negativen, på närbilderna där ligger skärpan litet längre fram än där jag ställt den! På ett porträtt där jag ställer skärpan på ögonen, blir nästippen skarp!

 

Här e en av bilderna! Jag har kollat bilden förstorad i PS, och skärpan ligger på nästippen, men jag ställde skärpan på ögonen! Å nå'n tips jag sett på internet när man fotar nära med bl. 1,5, de e att ställa skärpan på örat, då kommer den på ögat! De e inget aprilskämt!!

 

Var även tvungen att ta några testbilder i dag med ett av mina äldre Sonnar-objektiv för att se så det inte va fel på min kamera! Men här ligger skärpan där jag ställer den via mätsökaren! Både när jag fotade med en Sonnar 1,5/5 cm och en Nokton 1,4/40 mm. Och sedan då man bländar ner, då försvinner ju det mesta i skärpedjupet!

 

Det syns var jag ställde skärpan va! På mitt namn!  :)

 

Här ställde jag skärpan på remfästet! Å det e full öppning hela tiden, 1,5! (Men här kanske man skall lägga till aningen rörelseoskärpa och att det e fotat i en spegel i ett badrum!)

 

Även på den förstorade bilden syns det var jag ställde skärpan!


Så det verkar finnas ett inbyggt fokusshift på C Sonnar T* 1,5/50 ZM som kan sunas även då man fotar analogt!? Har läst på internet att flera hemjusterare fixar det här, man skruvar isär objektivet, flyttar fokus på objektivet så det passar att fota med bländare 1,5 tex. Det här verkar Zeiss också göra på uppdrag! Men nu skall det ju också sägas, att bländar man ned, så verkar objektivet vara mycket, mycket skarpt!

Och om det nu inte finns ett fokusshift på de äldre 1,5/5 cm-Sonnarerna, till Contax och även till Leica, så verkar det som om den här nya Sonnar-konstruktionen har ett fokusshift inbyggt! För det finns skillnader i uppbyggnaden mellan de äldre Sonnarerna och den nya C Sonnar T* 1,5/50 ZM!

Vore intressant med en mer seriös test, i ett labb tex, och sedan en analys av någon objektivkunnig om varför ett fokusshift på just C Sonnar T* 1,5/50 ZM!

/Bengan

 

Inlagt 2014-09-25 19:08 | Läst 4598 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
C Sonnar T* 1,5/50 ZM är väl en modern optik så det kan ju vara på det sättet att den är justerad för en sensor och inte för film. En sensor är ju absolut plan medan filmen inte blir absolut plan i sin hållare, det var en kamerareparatör som sa det till mig men då diskuterade vi det omvända förhållandet alltså digital Leica VS gamla objektiv.
/Lasse P.
Svar från Benganbus 2014-09-25 20:51
Den här Sonnaren e gjord för Zeiss Ikon, den analoga Zeisskameran, som man gjorde för ett antal år sedan. Och det är som du säger att en sensor e mera krävande, just för att den e mer plan, och det är nog därför det här har blivit uppmärksammat, då de flesta använder den här "analoga" optiken på en digitalkamera. Men jag har upptäckt det här analogt också! För det kan inte vara något annat. Å det här stör mig! Jag vill ha skärpa där jag ställer den! ;) Och Zeiss har ju även medgivit det här och att man kan få olika skärpelägen på sin optik från fabrik också. 2,8 eller 1,5 vad jag fattat! Men litet konstigt tycker jag nog det är! ;)
Jag tycker att det är väldigt nedslående! Jag kan inte finna något skäl till detta , och Zeiss har medgett saken men inte kommit med någon godtagbar förklaring. Man gjorde alltså ett bättre bygge hos Carl Zeiss Jena under 1930-talet, än vad man gör i dag hos Cosina - under Zeiss påstått noggranna kontrollrutiner.
Svar från Benganbus 2014-09-25 23:43
Känns litet tråkigt det här, för jag va sugen på den här optiken! Och själva finessen för min del, det va att kunna fota på full öppning och att skärpan då fanns där jag ställde den. Och om man justerar optiken så skärpan ligger rätt vid 1,5, vad händer på 2,8 då tex?
/B