Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3129 / Trender inom den moderna fotografin! Och att få många inklick i bloggen!

Jag berörs ju inte alls av trender! :)
Men vill i alla fall kommentera den här Semlan vi åt som kom från Rönninge Bageri! Den va mycket bra! Fin kardemummabulle, perfekt mandelmassa, fint vispad och pålagd grädde och florsocker på toppen av det utskurna bulltaket! Och priset e 28 kronor!
Men visst e Vetekattens semla nog nästan lika bra! :) 

.

Men då Lomography i samarbete med Zenith-fabriken presenterar den nya Jupiter 3+ optiken så förstod jag vart optiktrenden pekar, och plockade snabbt fram en aluminiumblank Jupiter-3 från 1967! Den påminner starkt om den nya Jupiter 3+, visserligen e det en Jupiter utan + men de e en Jupiter i alla fall! (Bilden här ovan på Jupiter-3 och Fuji X-E1 e tagen med iPhone 4S som har Zeissoptik)

.

Å så testade jag även optiken vid semmelbordet i går för säkerhets skull! Tycker att optiken går bra att använda, även om den inte e + märkt! Obs att semmelbilden också e tagen med optiken utan + !

Å nu får vi även se om bilden på semlan också fixar många inklick i bloggen! För jag har sett att en Lundablogg om en semla fick väldigt många inklick tidigare! ;)

(Förstora gärna bilderna om ni är tveksamma om den här Jupiter-3 optiken går att använda)

Ha en fin Jupiter-3 lördag!
Ni som inte heller e så trendkänsliga!
/Bengan

Ps. Bilderna e tagna på full öppning, för säkerhets skull!

Och här en länk till den trendiga Jupiter 3+ 
http://petapixel.com/2016/01/21/the-lomography-jupiter-3-is-another-classic-soviet-lens-raised-from-the-dead/

Men tänk på vad gäller den historia som berättas om Jupiter- optiken på Petapixel, så är författaren nog bra på kameror, hoppas jag, men inte så bra på den tidiga Jupiter-3 historien! ;)

Postat 2016-01-23 10:01 | Läst 1749 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3128 / Jupiter 3+

"Crisp sharpness, smooth, natural colors and lush, dreamy bokeh

 Här e den gamla Jupitern, men läste att det finns nytillverkad Jupiter-3! Och närgränsen på den nya optiken e bättre än på originalen, 0,7 meter på den nya 3+!  

.

(Jag har 0,6 m som närgräns på adaptern som jag använder till objektiven med Contax/Kiev-fattningar)

Här finns mer att läsa om nya Jupiter 3+!
http://microsites.lomography.com/jupiter-3-plus/

Å tack för den länken Stephan!

/Bengan

Postat 2016-01-22 07:48 | Läst 1556 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3127 / Om framtiden e det svårt att sia om! Rätt svårt i alla fall! ;)

.


Kom att tänka på det igår när jag tittade på Fuji X-E1-kameran och den optik som just nu sitter på kameran! För inte kunde man väl ana på Zeiss Jena-fabriken 1946 att det skulle bli så här med den här optiken! ;)

Optiken va alltså klar den 1 januari 1946,  (Zeiss sn: 2.845.929) och då tog Ryssarna hand om optiken och satte den några år senare, troligen 1949, i en Rysk fattning för Kievkameran! Och se'n gick det några år, kanske ett femtiotal år, då optiken va på okända vägar i Sovjetunionen, tills optiken gavs som gåva till en svensk man, fotograf, som tog optiken med till Sverige, och så några år senare så köpte jag optiken!

Sedan låg optiken i mitt skåp under några år tills det kom en adapter (tillverkad i Venezuela) så man kunde ha optik med Contax/Kiev RF-fattning på en M Leica! Och så köpte jag Fujikameran, och en adapter (från Kina) för att ha M Leica-optik på Fujikameran, och då kunde även Kiev-optiken, med sin Venezuelaadapter, sitta på Fujikameran via M Leicaadaptern! 
Ni e me va! :)

Så visst e det svårt att sia om framtiden! Men tycker ändå det här blev kul och intressant i slutändan, även om det inte e slut riktigt än, för det vet man ju inte som sagt! ;)

Ok, men just nu e det nutid, och dags för en längre utgång i det vackra vintervädret med Roffe!
Ha det!

/Bengan

Postat 2016-01-21 11:28 | Läst 1787 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3126 / Moderna tider! Att läsa DN digitalt! :(

.

DN kom inte i dag, så jag försökte trösta mig med Sörmlands Nyheter ett tag, men det blev litet selleri, så jag tänkte vara litet modern och försöka läsa DN på nätet! Nu känns det inte lika intressant att sitta framför datorn med en kopp kaffe och smörgås, som att sitta vid frukostbordet med en liten läslampa och bläddra i pappers-DN och höra vedspisen prata i bakgrunden!

Och den moderna tidningen måste laddas upp i datorn! (Datorn som e från 2003) Det tar tid, för det e ett otal applikationer som skall komma med i uppladdningen av tidningen! (Jag kan följa nedladdningarna på ett tjugotal applikationer i alla fall) Det här kanske DN bör tänka på, att alla har inte den senaste Turingmaskinen! Och som sagt, att sedan sitta vid ett tangentbord/bildskärm med kaffe och smörgås och inte kunna höra vedspisen, för mig kändes det litet torftigt!

Å vid normal tidningsläsning, så slipper jag rörliga annonser i tidningen! Nu finns det säkert någon som påstår att man kan läsa lika koncentrerat i DN trots det här digitala annonsfladdret i synperiferin! Fa'n tro't sa Relling!

Så jag tröttnade ganska snabbt på det här digitala flipperläsandet,  och tog gårdagens pappers-DN och fördjupade mig i den ryska ekonomiska situationen i stället! Intressant, spännande men oroande!.
Å visst har DN blivit mycket tunn, oroande tunn, speciellt på måndagar, men jag ger inte upp ännu, jag gillar DN trots att jag tycker priset e aningen högt för en pensionär! 

Vad gäller annat i den moderna tiden, min fru ringde nyss från stationen och sa att Regionaltåget var inställt! De va nog för kallt för att köra tåg i dag! (Men pendeltåget gick konstigt nog)

Nu måste jag kolla vedspisen!
Morsning!
/Bengan

Postat 2016-01-20 08:43 | Läst 1772 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 3125 / Vintertid blir lästid! Läste om kenningar i går!

Nåja, lästid e väl kanske å att ta i, men bläddertid i alla fall! :) Bläddrandet startade med att jag kom att tänka på Granes börda, fråga mig inte varför! Och se'n blev det bläddrande i Beowulfeposet! (De va viktigt att kunna sin historia även förr, annars fattade man inget av det fikonspråk som fanns i sägner, eller vad det stod på stenar, eller vad överheten talade om)

.

Å här litet Zeisshistoria, fast i Rysk fattning!

I en av de böcker jag tog fram i går så hittade jag ett urklipp om Rökstenen, med några omtolkningar av texten! Och i en annan bok hittade jag ett urklipp om Nibelungens ring! Och så blev det koll vad gäller gravar i Tyskland, Sigurd Fafnesbane, och sedan vikingafärder i österled! (Där man gav örnen föda) Det borde väl ha varit en knarr man färdades med i österled via Aifur va?
http://www.guteinfo.com/?id=3238

Å e de rörigt? De e nog bara förnamnet! :)
Jag menar, att hitta urklipp, som jag nästan glömt bort, liggande i böcker!
Jag kommer såklart ihåg urklippen nu när jag ser dom, tur e väl det, men hade inte kommit ihåg vilka böcker jag hade lagt dom i! Å då försvinner väl finessen att spara urklipp om man inte vet var man lagt dom! Eller?  Men ibland kan jag stå vid bokhyllan och ta ut en bok i taget och bläddra litet i den, då kan min fru fråga, "Vad gör du?"  Kollar bara om jag hittar nå't intressant säger jag!  :) 

Och senare i dag, för att byta miljö ;) så skall jag i dag träffa Södertäljeavdelningen,
och varför dom heter så, de e därför dom också använder Den utmärkta!

Man kan nog säga, att "Södertäljeavdelningen" och "Den utmärkta" är moderna kenningar!
Men kanske endast för förryckta! Så se upp, i som här inträden!  ;) :)

Ha det!
/Bengan

Ps. Och vedspisen småpratar nästan ständigt!
Pratade gjorde nog Aifur också, men med en något mörkare stämma! ;)

 

Postat 2016-01-19 08:35 | Läst 1894 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa