Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3598 / Hur mycket nyare kamera och nyare optik behöver man för att fotografera?Ofta så tycker jag att det är ett enda väntande och ältande om nästa kameramodell och på den ännu bättre optiken som har kommit, eller kanske skall komma! ;)
Man e aldrig nöjd liksom! ;)

Men Ok, alla blir saliga på sin fotofason! :)

Min fotofason just nu är att fota med ett objektiv från 1937, ett Carl Zeiss Biogon, och inse att det objektivet funkar i de flesta fall mycket bra på en digitalkamera från 2015! Jag kan känna respekt för de här objektivkonstruktörerna, som inte hade vare sig datorer, de glassorter vi har idag eller antireflexbehandling! Och man va då ofta tvungen att tänka nytt eller hitta genvägar i sina objektivlösningar!

.


Tog några testbilder med Biogonen från 1937 innan Roffe och jag tar långrundan! I bilden överst lyste solen in i överkanten av bilden, den andra bilden är också tagen i motljuset! Ett ganska riskfyllt fotande då optiken som inte har någon antireflexbehandling! Men tycker det gick ganska bra ändå! :)

/Bengan

Postat 2017-01-24 10:23 | Läst 1715 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 3597 / Balansträning e bra även på is! Å med kamera hängande på bröstet så klart!

Alltså, det va det halt på vissa ställen i morse! Roffe och jag gick till badet, och dit går en bomväg! Ingen biltrafik på vintern frånsett några som har nyckel till bommen! Ingen sandning sker på vägen!

.


Det såg bra ut i början i söderläge.

.


Men i norrläge va det fin skridskois! Inte ett sandkorn, bara litet barr och liknande! Men Roffe hade inga problem, han hade ju ingen kamera att tänka på!

Vi gick en runda vid stranden och tog den vanliga bilden på bordet, se'n hem för en påtår! Det blev puls i några backar och nu efter påtåren är det balansträning inomhus! Fast det e faktiskt litet svårt att stå på ett ben en stund och blunda! Pröva får ni se!
Stå på ett ben en längre tid när man får titta  e lätt! Man kan också pröva att röra det andra benet från sida till sida och även ta simtag med armarna också!
Men jag försöker stå så ingen granne ser när jag står på ett ben och simmar med armarna! ;)

Å bilderna här e tagna med en gammal digitalkamera med en äldre manuell optik!
Så här i en blogg så funkar ju nästan vad som helst i kameraväg! ;)

/Bengan

Postat 2017-01-23 13:16 | Läst 1315 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3596 / Intressant läsning på söndagskvällen om adapters!

Blev påmind om en artikel av Ulf på senaste Tårtan, så nu läste jag artikeln! Om Amadeo's adapters!

"The popularity of the Leica digital M cameras, and the resurgence of Leica film cameras, has encouraged many Leica users to explore the world of Leica compatible lenses. Other mirrorless cameras such as those from Fuji, Sony and Pentax have also encouraged users of these systems to explore older lenses, especially those in Leica Thread Mount (LTM).

Most prized by lens aficionados are the pre-war and post-war Zeiss Sonnar lenses. The Sonnar is a timeless design with a unique rendering an a fantastisk bokeh."

Och som avslutning,
"These lenses offer some unique qualities, far different from the perfekt (some would say boring) lenses available today!

/Bengan

https://lhsa.org/2016/10/amadeo-adapters/

Postat 2017-01-22 20:05 | Läst 1350 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3595 / Att läsa av människor! * BLoggen uppdaterad! *

Ni vet, man kan via människors små subtila beteenden, se att här har nå't hänt! Många gånger är det små tecken som man kan läsa av, som gör att man sedan kollar av vissa saker litet närmare när man återkommer efter ett ärende! Men kollar utan att det märks! Man behöver inte kolla direkt, för man vet ju nästan säkert att nå't i alla fall har hänt! För det e viktigt att hålla färgen!

Mao, när jag gick och köpte kaffe och en bakelse vid fikaträffen i Södertälje senast, så passade såklart någon av "fikavännerna" på att ta några bilder med min kamera! Hade lämnat kameran på bordet och bett dom hålla koll på kameran! Å det lovade dom såklart! ;)

Å andra sidan, om nå'n annan gått iväg, då skulle också jag ta några bilder med den kvarvarande kameran! Så det jämnar ut sig!
Det viktigaste e att hålla färgen!  ;)

För övrigt e de här fikaträffarna mycket trevliga och konstruktiva! På ett ärligt och varmt och ofta fnittrigt sätt! Det är öga mot öga med människor som konstruktiva samtal kan hållas! Även fotosamtal! Internet kan man såklart använda för att boka det här träffarna! :)

Å här e bilder från en annan träff!:)

/Bengan

Postat 2017-01-21 12:35 | Läst 1423 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3594 / Framtiden känns mer och mer osäker! Å hur skall man göra?
Många varor har ju bästföredatum numera! Det är till stor hjälp för oss osäkra konsumenter! För man ser ju på varan att utgångstiden närmar sig, och då e det dags att köpa nytt! Se'n kanske fabrikanterna sätter ett litet för kort datum, vem vet! För man kanske skulle kunna använda produkten ett tag till utan någon större risk?

Men så e det de där med nya förpackningar på varan också, och litet annat i receptet, som gör att den gamla produkten plötsligt känns väldigt omodern och kanske även riskfylld att använda!

Å då undrar jag hur stor risk det är att fortsätta att fota med en fem år gammal digitalkamera! Kan det bli kortis eller nå't sån't? Eller ännu värre, man kanske inte utvecklas som fotograf om man använder en gammal kamera? Eller ännu ännu värre, det kanske blir färre gillanden då man har en äldre kamera!

Tycker det va enklare förr i fotografin! Det fanns i alla fall litet mer betänketid mellan kameramodellerna, och under betänketiden tog man bilder! Men numera kan man såklart kompensera det här med att ta väldigt många bilder under den här kortare betänketiden!

Ok och efter en viss betänketid ;) har tänkt flera gånger faktiskt, för Fuji X100, kameran på bild här ovan, har kommit med flera nya modeller efter 2011! Och har såklart även kollat på kameran om det står nå't om bästföredatum, men har inte hittat något sådant!
Så nu chansar jag, och behåller kameran ett tag till!
Man måste våga chansa litet här i livet!
Så Carpe liksom!

/Bengan

Postat 2017-01-21 11:14 | Läst 1348 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa