Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3791 / Med stor respekt, Ludwig Bertele.Dagens digitalkameror har gett oss möjligheter att upptäcka äldre fotografiska objektiv. Kalla de här objektiven analoga, men det är objektiv som såklart utmärkt går att använda även på digitalkameror. Och det har adaptertillverkarna förstått. I de flesta fall så använder man en mindre bildyta än den från början tänkta, då de flesta amatördigitalkameror har en mindre sensor än 24 x 36 mm.

Sedan finns det historia i all gammal teknik, även i objektivhistorien. Och innan det fanns någon fungerande antireflexbehandling, så va det svårt att göra användbar ljusstark optik! Men sedan kom Ludvig Bertele hos Zeiss med Sonnarkonstruktionerna på 1930-talet.
Så det e både spännande och intressant att sätta en icke antireflexbehandlad Sonnar 1:2/5 cm från 1937 på Fuji X-E1 år 2017!

.Första bilden (bländare 2.8) och rakt ur kameran! Jpeg! Inga inställningar i kameran, typ mer skärpa eller liknande! Å visst tecknar Sonnaren mjukt, fattas bara annat, för det finns ju ingen antireflexbehandling, då blir det såklart en hel del interna reflexer! (Förstora gärna)

.Den här bilden e litet slarvigt fixad i PS! Aningen ändrade nivåer, litet för hårt kanske, och så på med litet oskarp mask! Den som e skicklig i PS kan säkert göra mycket mer av den här bilden!
Men ändå!

Och som sagt, stor respekt Ludwig Bertele!
Sonnar lever!

/Bengan

Postat 2017-06-21 08:27 | Läst 1325 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3790 / Ett litet helg och minireportage från Nyköping! Även passande för Facebook!

Här ser ni inkommande och utgående slangar! Det färgade är det utgående, som ni säkert fattar, annars vore det konstigt!

Å vad gäller bloggar, så skall man lägga de udda/intressanta bilderna först, då ökar intresset för vidare läsning! Men det här kan ni säkert redan! ;)

Och OBS, bloggen e anpassad för Facebook, så det e inget naket
eller annat olämpligt innehåll!

.Men helgen va ganska lugn faktisk, trots att jag fick en liten avhyvling på lördagen. Men de va lugnt före, efter och även under! Å mycket vila såklart och då  stora möjligheter för läsning! Här er'e om Higgs partikel! Men fattar inte bilden, partikeln borde ligga på den lilla bulan...?

.Fick varma sockor på mig så jag inte skulle frysa!

.Å för att jag skulle vara vaken under bokläsningen, så klämde den här grejen till runt armen då och då! Smart!

.


Å så fick vi förfriskningar! Det kom en ny påse när den hängande påsen va tom! Mycket fin service alltså!

.

Så jag känner mig mycket nöjd med helgen! I stort sett bara att ligga och läsa och vila!

Fick med mig några förhållningsorder från Nyköping, inga tunga lyft!
Så en dammsugare känns något för tung just nu! ;)

/Bengan

Postat 2017-06-20 13:53 | Läst 1325 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3789 / Att bli en långsiktigt intressant fotograf så måste man kanske sluta "tävla i solnedgångsbilder!"

Fotgängare


Men visst kan man göra snabba klipp med "solnedgångar", för det e ju den vanligaste amatörbilden! Och gillas då såklart mest och bäst! Men ändå, det här gillande, som ändå glöms efter nästa solnedgångsbild, vart leder det egentligen! Å andra sidan, det e ju väldigt trevligt med gillanden! "Titta här, så många gillanden jag fått!" Alltså måste jag också vara en bra fotograf!
Nåja, jag tror ju att det är solnedgångar som gillas, inte fotografen!
Men de e nog så numera, de här via nätet, de e en social "bildbytargrej", mera än fotografi!
Å det e väl också trevligt! :)

Annars rätt lugnt!

/Bengan

Postat 2017-06-20 07:58 | Läst 1212 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3788 / Tom Abrahamsson/ rapidwinder och Nokton 40 mm S.C


För ett antal år sedan köpte jag ett objektiv av en medlem här på Fotosidan, ett Voigtländer Nokton Classic S.C 1,4/40 mm och bloggade så klart om objektivet! :) Det här va på den analoga tiden för mig! Tom Abrahamsson, välkänd för många Leicafotografer, kommenterade i bloggen. Spännande och intressant, för Tom var inblandad i diskussionerna vad gäller S.C-optiken tillblivelse!

Så här skev Tom:
2007-11-07 19:35   Tom Abrahamsson

"dar finns en svensk 'connection" med Nokton 40f1.4 SC. Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa.
Tyvarr can min data inte klara det svenska alfabetet sa "imagine" prickar over missade bokstaver!
Mera allmant intrest: Kodak har slappt ut en ny Tmax 400 "KODAK 400-2TMY". Jag har haft en chans at testa den med olika framkallare. Ga till "T TAbrahams@shaw.com" ock klicka pa "Flickr" och sedan anvand tag "KODAK 400-2TMY" sa kan du se nagra resultat."

Här är bloggen:
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-67-leica-cosina-chinon.htm
Jag kontaktade såklart Tom och tackade för den intressanta information.


Tyvärr så gick Tom ur tiden tidigare i år.
https://lhsa.org/2017/02/remembering-tom-abrahamsson/

/Bengan

Postat 2017-06-19 10:54 | Läst 1227 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3787 / Sara Danius om Irving Penn i DN idag! Och Carl Zeiss Jena Biometar!

Intressant läsning i DN idag om Irving Penn!

.

För övrigt så e Biometaren på X-E1:an igen! Det här om att Biometaren inte är så bra, misstänker jag härstammar från tiden efter andra Världskriget, då Zeiss ville tala om att det riktiga Zeiss numera  låg i Västtyskland. (Biometaren kom från Carl Zeiss Jena, som nu låg i DDR sedan något år)
Och då sa man såklart i Väst, att Biometaren e inget vidare!
Kalla kriget hade börjat alltså! ;)

/Bengan

Postat 2017-06-18 14:37 | Läst 1199 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa