The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3788 / Tom Abrahamsson/ rapidwinder och Nokton 40 mm S.C


För ett antal år sedan köpte jag ett objektiv av en medlem här på Fotosidan, ett Voigtländer Nokton Classic S.C 1,4/40 mm och bloggade så klart om objektivet! :) Det här va på den analoga tiden för mig! Tom Abrahamsson, välkänd för många Leicafotografer, kommenterade i bloggen. Spännande och intressant, för Tom var inblandad i diskussionerna vad gäller S.C-optiken tillblivelse!

Så här skev Tom:
2007-11-07 19:35   Tom Abrahamsson

"dar finns en svensk 'connection" med Nokton 40f1.4 SC. Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa.
Tyvarr can min data inte klara det svenska alfabetet sa "imagine" prickar over missade bokstaver!
Mera allmant intrest: Kodak har slappt ut en ny Tmax 400 "KODAK 400-2TMY". Jag har haft en chans at testa den med olika framkallare. Ga till "T TAbrahams@shaw.com" ock klicka pa "Flickr" och sedan anvand tag "KODAK 400-2TMY" sa kan du se nagra resultat."

Här är bloggen:
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-67-leica-cosina-chinon.htm
Jag kontaktade såklart Tom och tackade för den intressanta information.


Tyvärr så gick Tom ur tiden tidigare i år.
https://lhsa.org/2017/02/remembering-tom-abrahamsson/

/Bengan

Inlagt 2017-06-19 10:54 | Läst 518 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt