Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4313 / Henri Cartier Bresson, det dåliga fördömet! Eller är det nå't lurt! ;)

Jag har suttit och titta på en del bilder på HCB, som vi initierade kallar honom ;) och ser bilder tagna på HCB med en kamera i handen! Och vad som oroar mig mest, jag som är boende i trygghetsnarkomanerans land, det är att HCB ofta kör utan vare sig UV-filter och motljusskydd! De e ju det första man får lära sig i fotoskolan, "på med filter och motljusskydd, se'n kan vi ta bilder!" ;)

Det här rubbar min världsbild, för är inte en bra och framför allt säker utrustning viktig! Eller beror det på något annat för att kunna ta bra bilder! Å vad säger marknaden om det här! Våra fotovänner alltså!

Men kan väl erkänna oss emellan, att HCB har klarat att ta rätt hyffsade bilder ofta utan vare sig motljuskydd och filter, och ofta med en gammaldags kamera! Men visst e det här aningen litet knepigt! Va e det som gör en bra fotograf! E inte en bra och säker utrustning viktig, eller vad handlar det om ejentligen! :)

/Bengan

Ps. Och obekräftade rykten förtäljer även att HCB, som vi mest förknippar med Leica, han har även använt en Zeiss Sonnar 1,5/cm! Det borde då ha sett ut så här! OBS, avsaknaden av motljusskydd och filter!

Postat 2018-09-12 08:58 | Läst 1649 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4312 / Henri Cartier Bressons optik! * UPPDATERAD!

Undrade i förra bloggen vilken optik som HCB har på den här bilden! Tyckte den såg litet konstig ut framtill, mörk med mässing...? Men jag tror det va den här, en Summicron 50:a!

Fått frågor om optiken, tack Mattia! ;)
Om det är en Summicron, jag tycker fortfarande att det är det! Tror jag....
Fast kan det vara en bajonettmellanring bakom optiken...i så fall.. kanske..

/Bengan

Postat 2018-09-11 11:45 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4311 / Mässing på en Leica, å så litet mera om SD, bla i Lund! Å så om HCB och hans optik!

En kompaktkamera från 1940-talet! Mycket kompetent! Och vacker! :)

.

Vad gäller SD, så är det såklart ingen homogen grupp, liksom de andra partierna inte heller är, men om man kan dela upp intressegrupperna inom ett parti, så kan man nog se vad man skall öka eller minska för att öka eller minska ett partis storlek! Det är väl det som de inom SD och de som är utanför SD håller på med! Det betyder inte att ett parti kan försvinna, eller bli hur stort som helst, men det kan fungera som en regulator liksom, för båda parter! Å smartast vinner i det här spelet!  :)

.

Den här bilden har jag tittat på då och då för att försöka se vilken optik HCB använder på sin M-Leica! Någon som har en idé om vad det kan vara för optik? 50 mm e det i alla fall! Men jag tycker inte det ser ut som en Leica-optik...

/Bengan

Postat 2018-09-11 08:53 | Läst 1332 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4301 / Valanalys liksom! Å min egen lilla analys av SD! :)

Å den stora frågan så här dagen efter är nog varför så många röstade på SD! Jag e inte riktigt säker på om de andra partierna tagit tag i den här frågan i tid, för då hade nog resultatet blivit litet annorlunda! Så tror jag i alla fall! För det borde väl vara intressant att veta varför folk kommer att rösta på ett visst sätt och orsaken till det! Det är som när man undersöker varför kunder köper vissa varor, eller planerar att köpa en viss vara! Kundundersökning liksom! Man gör enkäter när man ser ökande tendenser till ökade köp av vissa varor!

Jag och andra har såklart läst forskningsrapporter  som påtalat det här kommande valresultatet tidigare, men det enda svaret från de etablerade partierna verkar ändå vara, "att de e bara dumma kunder som köper fel vara! Så vi måste tala dom tillrätta! Och även kalla dom dumma och oförstående om dom inte skärper sig!" (Så uppfattar jag det i alla fall)

Jag tror inte på dumma kunder, jag tror att det finns orsaker till att man väljer olika saker!

Om nu de etablerade partierna jobbade litet smart, å inte bara in i kaklet, så tror jag man skulle ha möjligheter att se och förstå vissa saker! Om man nu vill det! Men då tror jag att man måste ha "spanare" ute i verkligheten, typ på arbetsplatser och utanför storstäderna, för där kan man lätt känna av vart de politiska vindarna blåser, och kan även höra debatten, även om det e jobbigt, om den ökande ojämlikheten i Sverige som Alliansen med sin arbetslinje startade och Socialdemokratin har förvaltat! Och kanske märka att Sverige finns även utanför Sockholm! I ett Sverige med brist på sjukhus, skolor och service! Och bor man där, och har det ekonomiskt knapert, så visst undrar man vart pengarna tar vägen, i ett Sverige som går bra!


/Bengan

Ps. Städdag i dag inomhus, för det kommer en snickare för att byta fönster på onsdag, å han behöver även svängrum inomhus! :)

Postat 2018-09-10 12:31 | Läst 1286 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4309 / Leica-problem i fjällen! :)

Hade en Leica med till fjällen, en Leica för test! Optiken på Leican var en Zeiss Biometar, sökaren var Voigtländer och filmen var Ilford! Allt verkade bra vid första hemmatesten, men då va det utan film i kameran!

.



Väl uppe på en fjälltopp så satte jag film i kameran, å det e som vanligt litet pyssel med en Gäng-Leica vad gäller filminsättning! Se bild ovan! :)

Och ni som fotat med en Leica, men även annat analogt, vet att det e bra om filmen matas fram i kameran! ;) Det ser man ofta på att returspolningsknappen/vredet som roterar vid filmframdragning! Å nu gjorde den inte det! Så det va bara å ta ut filmen å försöka undersöka litet mera! Å på en Leica av den här typen så ser man inte mycket av filmbanan eller kuggarna för filmframatningen! Men misstanken va nog att frikopplingen mellan framdragningen och returspolningen inte fungerade riktigt!

.

Ni ser reglaget här! R till A! Det är med det reglaget som kugghjulen frikopplas för filmåterspolningen! Men det skall inte vara frikopplat vid filmframmatning! Mao, reglaget stod på A men kugghjulen kanske, kanske var frikopplade för returspolning!

Gamla analoga grejer, kameran e från 1939/1940, måste motioneras då och då för att inte bli stela, och att vissa saker som är stilla för länge kan lätt fastna! Så det va bara å ta ut filmen försiktigt, och pröva med att motionera återspolingsreglaget, och sätta i filmen igen, och pröva om kuggarna nu kopplade in vid filmframdragningen! (För det här kunde vara lösning utan att behöva öppna kameran) Nja, returåterspolningsvredet rörde sig fortfarande bara ett halvt varv vid nästa filminsättning/försök till filmframdragning, men sedan stod vredet stilla igen! Så kuggarna va nog inte riktigt med verkade det som! (Så jag hoppades att de va problemet) Så ut med filmen igen, och ge returomkopplaren mer motion! Efter en fyra eller fem nya filminsättningar, och uttag av filmen igen, och mera motion av reglaget så matades filmen plötsligt fram! Suck! :)

Så nu kommer det snart att bli framkallning av filmen!

/Bengan

Postat 2018-09-09 20:59 | Läst 1409 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa