The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4313 / Henri Cartier Bresson, det dåliga fördömet! Eller är det nå't lurt! ;)

Jag har suttit och titta på en del bilder på HCB, som vi initierade kallar honom ;) och ser bilder tagna på HCB med en kamera i handen! Och vad som oroar mig mest, jag som är boende i trygghetsnarkomanerans land, det är att HCB ofta kör utan vare sig UV-filter och motljusskydd! De e ju det första man får lära sig i fotoskolan, "på med filter och motljusskydd, se'n kan vi ta bilder!" ;)

Det här rubbar min världsbild, för är inte en bra och framför allt säker utrustning viktig! Eller beror det på något annat för att kunna ta bra bilder! Å vad säger marknaden om det här! Våra fotovänner alltså!

Men kan väl erkänna oss emellan, att HCB har klarat att ta rätt hyffsade bilder ofta utan vare sig motljuskydd och filter, och ofta med en gammaldags kamera! Men visst e det här aningen litet knepigt! Va e det som gör en bra fotograf! E inte en bra och säker utrustning viktig, eller vad handlar det om ejentligen! :)

/Bengan

Ps. Och obekräftade rykten förtäljer även att HCB, som vi mest förknippar med Leica, han har även använt en Zeiss Sonnar 1,5/cm! Det borde då ha sett ut så här! OBS, avsaknaden av motljusskydd och filter!

Inlagt 2018-09-12 08:58 | Läst 1656 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tillhör de upproriska som varken använder (uv)filter eller motljusskydd.
Men i din förra bloggpost har han i alla fall et helt omisskännligt motljusskydd. Och t o m ett objektivlock (förmodligen för att skydda linsen (!) =9
Handen fungerar ofta bra som motljusskydd
Hej,
Jag är numera skeptisk till UV-glas. De måste vara mycket bra och dyra för att säkert inte störa. På dem tiden kunde det nog vara bra som skydd av frontlinsen. På den tiden var de inte så hårda.
Undrar om HC-B jagade superskärpa. Kolla hans böcker.
Klapp
Bob
HCB var klarsynt, men inte så skarpsynt, vilket var bra! Flera av hans allra bästa bilder anser jag är rätt oskarpa (kolla in Decisive Moment) men det märker man först när man börjar detaljstudera... så det ska man inte göra. Skärpa och andra tekniska kvaliteter är lite överskattat helt enkelt!
Man får väl inte glömma i sammanhanget att HCB omgav sig med en rad duktiga kopister. Men också att det som gör en konstnär är väl en medfödd ådra, ett väl utvecklat bildseende, och då spelar kanske inte verktyget i detta fallet kameran så stor roll vid bildskapandet, kanhända.
😁
På din blogg 4312 ser man hur han har objektivlocket i handen, han använde alltså lock! LO
En snygg kamera är det definitivt!/ Björn T