Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4816 / Om fotografi, framkallning, adaptrar och piratobjektiv på en Leica!

"Piratobjektiv!" ;)
1977 kom Susan Sontags essäsamling ”Om fotografi” ut, och det va långt före vår digitala tid! På den tiden så var ett fotografi aningen litet exklusivt som krävde en fotobutik för framkallning/kopiering eller ett mörkrum, för att bilden skulle bli till!

Nu är det en annan tid, en modernare tid, när det lätt tas oerhörda mängder av bilder, och fort går det! Och många påstår att mängd och snabbhet är bra för fotografin! Och det e speciellt tillverkare, försäljare och fototidningsskribenter som påstår det här av någon anledning! Och de flesta fotografer hänger på det här påståendet om att mycket och snabbt e det bästa för fotografin!
Fast jag undrar ändå litet om det verkligen är så, ursäkta mej!   ;)

Hur som helst och vad annat då, så har det kommit många adaptrar under digitaltiden, som gör att man kan använda "analoga" objektiv på digitalkameran! Förstår inte att det skall vara lockande? När det finns så många fina digitalobjektiv numera! ;)

Och då antalet olika adaptrar har ökat, så kan man använda flera olika "piratobjektiv" även på en analog Leica! Det va svårare förr!

Å vissa "piratobjektiv" e mer intressanta att använda på en Leica, trots att få förstår vad det här är för objektiv! Å det e väl inte så bra i dag!
Men nå'n väldigt nördig brukar se och förstå, och det räcker!

Vad gäller annat, typ framkallning tex, så e det snart läge för det! För min andra Tri-X rulle e snart slutfotad! Jag framkallar två rullar i stöten! Kindermandosan rymmer två rullar!

Ha nu en fin helg, va nu den helgen numera kallas!

/Bengan

Postat 2019-11-02 10:47 | Läst 1530 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4815 / Punctum

Punctum som begrepp etablerades i boken ”Det ljusa rummet” av fransmannen Roland Barthes. Med punctum menas här något i bilden som fångar dig personligen. Det kan vara att du har en relation eller koppling till en person eller ett objekt i bilden. Och den kopplingen ger dig en speciell känsla.

Men en annan person som betraktar bilden kanske inte alls upplever bilden likadant. Punctum är något högst personligt. Och också något som inte fotografen kan räkna ut, fotografen vet ju oftast inte vem som är betraktaren och vad som skapar ett punctum för just denne andre betraktare.

Men en bild som har ett punctum har större möjlighet att fastna i någons minne än en som inte har det. En bild med punctum greppar tag! Men du vet inte riktigt på vem!

Men om vi har en liknande bildsmak, och kommer från en liknande bildkultur, eller känner varandra närmare så kan det bli litet lättare! Men att säga att en bild är universiell, eller att en bild säger mer än tusen ord, det beror på liksom!

Å det e bättre att tänka fel än att inte tänka alls!
Så ha nu en bra fredag i fotografins irrgångar!

/Bengan

Postat 2019-11-01 10:04 | Läst 1368 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8