** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4900 / Lättblogg så här på fredagskvällen! ;)

Inga djupa bloggrejer så här på fredagskvällen alltså! ;) Å inga kommentarer för den delen heller! Det brukar aldrig bli bra!  ;) Men det har ju varit en del om gatufoto sista tiden, populär fotosport liksom, så jag visar här min första gatufotobild! Jag tror det är det första i alla fall! Kan vara tagen 1960! På Norrmalm i Stockholm! Med mycket stor sannolikhet med Leica, Tri-X  och höftskott!

.

Se'n gick det utför med gatufotandet, numera e det mest människor i miljö jag fotar!

.

.

 

Den här e nog också en ganska tidig gatufotobild! Högalid c:a 1961!

De va de om det, ha nu en fortsatt fin fredagskväll!

/Bengan

Postat 2020-01-10 19:23 | Läst 1518 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4899 / Att aldrig vara riktigt nöjd med det man har eller där man är!

Det måste väl vara drömmen för marknaden! Att man aldrig e riktigt nöjd alltså! Å det e nog det som marknaden jobbar på hela tiden! :) Fast litet förfinat, så det inte märks så mycket! Så vi e med på båten liksom! "Bättre grejer" hela tiden! Som inte behöver vara speciellt mycket bättre för det vi använder det till!
Å varför skriva om det här då?

Jo, jag satt och klämde på min Fuji X100, den första modellen alltså, och upptäcker att den går alldeles utmärkt att fota med! Fortfarande! (Varför har dom inte byggt in en livslängsregulator så man slipper fundera på det här)

Men ändå, varför e det så svårt att vara nöjd med det man har och det som funkar? Svaret kanske är att det här har marknaden jobbat med ett antal år, så det har blivit som ett sätt att leva för oss! Konsumtionssamhället!

Men undrar också, om inte det här ständiga bytandet av prylar, läs här kameror, inkräktar på vår kreativitet? Jag menar, om vi inte stannar kvar i ett fotointresse speciellt länge, utan tröttnar ganska fort, så kommer vi inte in i de där 10.000 timmarna som kan behövas! För kreativitet, det kan man även översätta med långvarig träning i ämnet!

Å inte blir det speciellt mycket lättare av att försöka leverera nya intressanta bilder varje dag på sociala media! För vem kan leverera intressanta bilder varje dag! Men de e klart, man skulle kunna lösa det genom att sänka kraven på vad som e en intressant bild! Det kanske kan räcka med att bara visa en bild! Eller kanske flera bilder varje dag!

Å skyll inte på mig, skyll på Fuji för den här bloggen! Å bilden här har Krister Kleréus tagit! Å kameran hade Leif Liard fixat via Fuji! Det va en av de första Fuji X100 i Sverige! Så den här bilden e tagen för ett antal år sedan!

/Bengan

Postat 2020-01-09 18:33 | Läst 1607 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4898 / Det var en gång för länge sedan då alla gatufotografer hade en M Leica!

Nu e det ju inte riktigt så, men det fanns ända en slags kod för riktiga gatufotografer, de va att ha en M Leica! Även om man inte va någon äkta gatufotograf, så va det i alla fall bra att ha en M Leica att visa upp! ;)

Och åren gick och det började komma digitalkameror! Men det berörde inte gatufotograferna med M Leica! För de digitalkameror som kom, hade ingen som helst likhet med en riktig gatufotokamera! (Läs M Leica) Och så hade dom inte Tri-X!

Men plötsligt så dök det upp en kamera, en kamera som egentligen Leica skulle ha gjort! Fuji X100! Visserligen inte i fullformat och med en fast optik motsvarande 35 mm på M Leica! Och med en "film" som va litet vassare än Tri-X!

Nu va ju inte alla M Leicaägare nöjda, det skulle vara fullformat och så skulle man kunna byta objektiv!
Normalt så bytte de här gatufotograferna sällan objektiv, utan det va 35:an som gällde! Och den här X100 hade en bättre sökare än M Leican! (Att svära i kyrkan liksom)

Så nu fanns det en mycket leicalikande gatufotokamera! Med några finesser som gatufoto M Leicaägare skulle ha önskat ha haft på sin M Leica, AF och Auto-ISO! Om man vill jobba snabbt på gatan alltså! Och som sagt, den här kameran skulle Leica ha gjort i stället för en del andra modeller man gjort! :)

/Bengan

Ps, Å nu finns det såklart andra åsikter om det här, å det e väl bra! :)

Postat 2020-01-09 11:28 | Läst 1647 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 4897 / Fotofikat på Viksängen behöver nog en John Bercow! ;)

Men här blev det plötsligt litet lugnare då det kom fram bilder att titta på!

.

Å vissa bilder går runt!

.

Å det finns grejer att få låna och titta på hemma!

.

Och en Summicron C 40 mm funkar mycket bra på en Fuji!

Allt för nu!
God natt!
/Bengan

Ps. Å glöm inte Tårtan nästa onsdag!

Postat 2020-01-08 21:52 | Läst 1396 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4896 / Det här med brännvidd på en kamera! Avdelning kvantnörderier!

Efter ett tags funderande, och med hjälp av några tekniska tänkare, det e bra med kontakter, så inser jag att jag sitter i ett problem! Att sätta ett Nikkor Rf 50 mm objektiv i en adapter för Contax II-optik, det funkar inte riktigt! För Nikkor 50 mm har en annan brännvidd än Contax 50 mm optiken! Det skiljer c:a 1 mm! Och det betyder att de här två objektiven behöver olika stigningar på avståndsgängan och så kräver objektiven olika anslagsmått mot filmen!

Nu testar jag en adapter som det står Nikon-Leica på, men jag e tveksam om den e så mycket olik den adapter som det står Contax-Leica på! Adaptern kanske e felmärkt! Men jag skall testa den adaptern litet till!

Det man skulle kunna göra, det är att förändra brännvidden! Jag har sett, via nätinstruktioner, hur man i alla fall verkar kunna göra det det på en Jupiter-3! Om man skall ha en Jupiter-3 på en Leica som fungerar exakt! Nu undrar jag såklart hur det ser ut med de Jupiter-3 som redan sitter i Leicagänga! Men på objektiv jag har, så funkar näraavståndet rätt och bra! Tycker jag i alla fall!  ;)

Och vad gäller Leica i övrigt, så har jag ett Summicron 50 mm objektiv med siffran 22 på objektivet! (Werner på LP-Foto justerade det här objektivet åt mig med samråd med Leica vad jag förstår. Jag hade ropat in ett objektivhuvud och hade sedan tidigare en fattning/avståndsgänga)
Per Öfverbeck har tidigare gett en förklaring till de här siffrorna på objektivet:"Siffrorna skall ge ett tillägg till den nominella brännvidden, i hundradels millimeter, för att få fram vad som gäller för det exemplaret. Så att står det 18 på ett 50 mm-objektiv, så har det verklig brännvidd 51,8 mm. Nu är det (som vanligt) inte riktigt så enkelt heller. Brännvidden har betydelse för både fattningens effektiva längd och för hur kopplingskammen till mätsökararmens rulle är utformad, och det var lite FÖR dyrt, även för Leica, att slipa till den individuellt för varje objektiv. Så i monteringsverkstaden hade man 3 - 4 lådor med kammar för olika brännviddsvarianter, och tog den som var närmast. Sen shimmade man, eller ännu hellre justerade individuella linselement, så att man fick bästa överensstämmelse med just den kamtyp man valt."

Så det här med brännvidd, de e inte bara 50 mm! :)

För övrigt så är det Tårtan nästa onsdag!
Och litet senare, en lördag och söndag den 1 och 2 februari, så e det en liten bildutställning i ABF-huset i Södertälje!
Fikagänget från Viksängen ställer ut där! Och det finns även en liten kameraloppis!

Väl mött!
/Bengan

Ps. Och med en så'n här blogg, så finns risken att det kommer in någon och kommentarer det tekniska tänkandet! För viss teknik e både lurigt och svårt! Och även jag kan tänka fel! ;) Så välkommen om ni har ett alternativt tänk, men även om ni har samma tänkt som jag, det går också bra! Låt tusen blommor blomma, som han sa! :)

Postat 2020-01-08 09:35 | Läst 1773 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa